/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +5 -4
    1. dinler evrimi reddetmez evrim teorisi reddeder.
    2. "teori" denilen şeyler ya da her neyse bilimin materyali olan şeyler onu yapan bilim addıbının göreliliğine sahiptir. Burada bir parantez açıp sana "paradigma" kavrdıbını açıklayayım

    paradigma: gözlenmesi mümkün olan birçok veriden bir diziyi belirli kurallara göre çağırma, yani bir nevi rastlantıdan kurtarma ve gereğinde de aynı kurala göre yeniden üretme anlamındadır. Bir paradigmaya kavuşan bilim dallarının birçok dogmatik yapıya sahip oldukları ve kendi bilim yapma yöntemleri ve kuramları dışında kalan bilgilere kapalı olduğunu söylenebilir.

    Paradigmaların oluşumuna baktığın zamanda içinde bulunulan çağ ve paradigmayı ortaya atan insanla ilgilidir, görecelidir ve paradigmalar çağdan çağa değişir bunun örneklerini bilim tarihini incelediğin zaman da görebilirsin. ve bir paradigmanın sağladığı yasalar, ampirik genellemeler, deneysel araçlar ve bir ölçüde; metafizik inançlar çerçevesinde bileşen bilim adamlarının olguları daha amaçlı bir tarzda toplayabildiği görüşlerinin bir anlamda kısıtlandığı, fakat tek bir alandaki bilgilerinin derinleştiği görülmektedir. bu da bilimsel teorilerin kendi içinde ne kadar dogmatik olduğunu gösterir.

    Bir de bilimin üzerine düşen göreve baktığında bilim; düşünce ve gerçeklik arasında bir uyum yahut özdeşlik sağlamak değil, gerçeklikten sağlanabilen sistematik deneyimleri tutarlı bir yapı içerisinde birbirine bağlamaktır. yani senin burada bahsettiğin teori nin farklı bir bakış açısıdır.

    O yüzden gün gelecek bu teoride yanlışlanacak ki zaten "yanlışlanabilirlik" kavramı bilimin temel kavramlarından biridir ve o çağa uygun yeni bir "teori" ortaya atılacaktır ve bu döngü böylece gidecektir.
    ···
    1. 1.
      0
      Panpa bana burda paradigmanın açıklamasını yapmışsın teşekkür ederim ama burda soruyla olan bağlantısını bir türlü bulamadım. Çünkü;

      Evrim Darvin' in açıklaması üzerine hiç geliştirilmedi değil ki dogmatik bir doğru olsun her gün her saniye bu konu hakkında yeni keşifler ve yeni veriler ile daha da gelişiyor. Yani bunu din veya inanç gibi tek kitap üzerinde yazılanlardan ibaret bir şey değildir. Evrim teorisi yıkılmaz sadece eklemeler yapılır.
      ···
    2. 2.
      0
      kardeş lütfen yazdığını bir daha okur musun "gözlem" diyorsun ve bu bir insan grubuna ait değil diyorsun ilk önce bu çelişkiden kurtar kendini. zaten benimde bahsettiğim şey bu kardeş iyi idrak edememişsin anlaşılan. bir dönemde ortaya atılan birçok fikir vardır ki kendinde biliyorsun bunu ve bunların içinden en sistematik olanı, o döneme ait en uygun olanı seçilir ki bunu da yine evrim teorisyenlerinin kullandığı natural selection kavramıyla açıklayabilirsin. ama bu demek değildir ki başka dönemlerde de bu kavramlar doğru olacak. insanlık tarihine bak ve bu tarz teorilerin, kavramların değişim süreçlerini izle,oku hepsi kendi dönemlerinde doğruydu ama bizim dönemlerimizde yanlışlandı. ve sana da tavsiyem bilimin hangi temellere dayanıp hareket ettiğini de okuman tabiki. bilimi bu kadar şaşaalı görmek biraz da ekgibliğin göstergesidir.
      ···
      1. 1.
        0
        panpa zaten o alt başlıklara biz "hipotez" diyoruz ki hipotezlerde "insanların" akıllarından, gözlemlerinden çıkan düşüncelerin sınanması için oluşturulan kavramlardır ve zaten bu "yanlışlama" kavrdıbının bulunduğu noktaya baktığın zaman "insan elinin" değmiş olmasıdır. yani insana ait gözlem, fikir olduğu için yanlışlama kavramı vardır ve bu bilimin temelidir ki senin bahsettiğin ne kadar alt başlık varsa da bunların hepsi de yanlışlanmaya açık olduğu için zaten kesinlikten söz edemezsin ve bir değişimden veya ileriki dönemlerde bir başka paradigmadan söz edebiliriz "evrim teorisi" yerine.

        bu arada bir paradigmadan diğerine geçiş bilimsel devrimlerle olur panpa yani bir tanesi yıkılır diğeri onun yerini alır. burada bilimin yığılarak ilerlediği tezini yanlışlıyorum.
        ···
      2. 2.
        0
        gazoon panpa benim bilim dersi vermek gibi bir niyetim yok eğer birçok bilimsel deneyden, gözlemden bahsediliyorsa zaten bunları bilmeden konuşmanın bir anlamı da yok. kulaktan dolma bilgi seli olmasın konuşmamız. ben sadece evrim teorisi içinde konuşmuyorum eğer sen ortaya attığın bir teoriyi böyle bilimsel, bulgular, gözlemler, deneylerle gözlemliyorsan bunların hepsi yanlışlanmaya açıktır dahası da yoktur.
        ···
      3. 3.
        0
        benim sözünü etmeye çalıştığım şey aslında bilimselliğin, bilimin tarihini, uyguladığı kavramları ve yöntemleri tartışmak panpa. "evrim" e karşı değilim bunu teori olarak kanıtlama çabası içine düşmeye gerek yok ben bilimsel temelli ilerleyen "evrim teorisi" üzerinden farklı bir bakış açısı edinme yolundayım. asıl derdim "bilimle" yani.
        ···
      4. 4.
        0
        Zaten demek istediğim de bu benim panpa. bilimin kendi içinde de kendine ait evrimi var. bu teorileri belirleyen o günün, dönemin, çağın koşulları oluyor ve diğerleri önemini kaybedip, silinip gidiyor bunu geçmişe bakarak görebiliriz her bilimsel ilerleme aşamasında ki zaten bu da dediğimiz "yanlışlanan" kısımları oluşturuyor. o yüzden bir de ileriye dönüp bakarsak bizi nelerin beklediğini görebiliriz, bilim felsefesi gibi. haydi kal sağlıcakla.
        ···
      5. diğerleri 2
    3. 3.
      0
      gudbaymalova, senin cevabını da buraya yazayım. ilk entryden o kadar bilimsel araştırmaları işin içine katıp teoriye destekleyip, yıkılmaz sarsılmaz temeller üzerine koyuyorsun ama bilimin ilerleme tarzını gözden kaçırıyorsun. bak ne güzel kendi ağzınızla söylüyorsunuz, her gün her saniye bu konu hakkında gelişme var ama biliyorsun gelişmeler tek yönlü olmaz, olamaz yani bardağın hep dolu tarafına bakıyorsunuz ki benim de "dogmatik" dediğim olayda bu. kitlenip kaldığınız bir nokta var ve o teorinin kötüye gitmesine neden olacak olayları, durumları görmezden geliyorsunuz. "dogmatik" kavrdıbını dini bazda söylemiyorum ve lütfen dini de işin içine katıp iyice konuyu saptırmayalım biz bilimden ilerleyelim.

      evrim teorisi yıkılmaz ne demek ? bu insanlık tarihi ne teoriler gördü alt üst olan ama kendi oluştuğu dönemler içinde el üstünde tutulan. işte benim anlatmak istediğim nokta da bu ama hala anlamak istemiyorsunuz "dogmatik" liğiniz yüzünden.
      ···
      1. 1.
        0
        Zaten çürütülecek binlerce iddaa ortaya atılmış ve daha bir tane bile yanlışlanılabilir bir olgu bulunmamıştır tamam haklısın yıkılmaz derken biraz yanlış bir tabir kullandım fakat bu teori şu an nerdeyse tüm bilim insanlarının kabul ettiği bir teori ve gün geçtikçe doğrulğu artan bir şey olduğu için sadece kendi öngörümdü yıkılmaz sözü. Tabi haklısın bu teoriden daha mantıklı ve bu teoriyi çürütebilecek nitelikte olan bir teori olabilirse neden çürütülmesin ?
        ···
      2. 2.
        0
        panpa nasıl bir tane bile yanlışlanabilir olgu bulunamamıştır diyebiliyorsun hala? kendin de söyledin bu olay zaten darwinle başlamadı bir süreçti ki bu süreçte neler aşıldı neler, sürüsüyle evrim teorisini destekleyen kuramcının yanlışlandığı düşünceler, teoriler, deneyler vardı ki onlar da kendi içinde natural selection a maruz kalarak evrim teorisi bugünkü halini aldı ki zaten bu da benim sabahtan beri anlattığım şey aslında. ama unutma ki bizler günlük hayatımızda gelişmeleri her zaman "iyi olarak, destekleyici olarak" kullandığımız için şu an bu yanılgıyı göremiyorsun. yani ileri ki dönemlerde olabilecek bir gelişme, bulgu bu teoriyi de alt üst edip kendi döneminin büyük bir paradigması haline gelebilir. bu süreç hep böyledir, geniş düşün.
        ···
      3. diğerleri 0
    4. diğerleri 1
   tümünü göster