/i/Osmanlı

Devlet-i Âliyye-i Osmanniye.
(Osmanlı İmparatorluğu)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +9
    iyi de bebeğim ortaçağdan kalma yapıların %96'sı zaten kilise, basilica,katedral onlardan.Şatolar veya kaleler daha çok 19.yydan kalma. mimari özelliklerine bakarak anlayabiliyosun zaten. hani oraya gidip kiliseleri geziyosun,la sagrada familia'yı geziyosun sanıyosun ki adamlar bunu 13.yyda yapmış. utan cehaletinden.bi de gerek michalengelo olsun gerek da vinci olsun rönesans dönemi yaşamış insanlar, osmanlı o dönemden sonra yannanı tutuyo zaten objektif bakanlar görebiliyo bunu. illa laf edeceksen antik roma mimarisinden laf et biz at üstünde gezerken adamlar neler yapmış diye. hadi gibtir git şimdi cahil.
    ···
    1. 1.
      +1 -4
      benim dediğim şuki: bakın avrupa henüz dünyanın en güçlüsü değil iken bunları yaptı osmanlı 400yıl dünyanın tek gücü olarak yaşadı ama yaptığı tek şey cami
      yani bilim adına sanat adına birşey verememişler dünyaya ve vermedikleri gibi avrupada karaklık çağın uzayıp gitmesini sağlayarak başkalarınada medeniyet kurdurtmamışlar
      ···
    2. 2.
      0
      canım benim,benim dediğim de şu ki:
      bak senin bilim sanat adına bişeyler yapmışlar dediğin avrupa ortaçağ avrupası değil pozitif düşüncelerin yaygınlaştığı dönemde yaptı bunları.yani ortaçağda taklarını çubukla dürterlerken değil.bilim adına sanat adına bişey vermemişler diyosun osmanlı için ama osmanlıda da gayet bilim ve sanat adına çalışmalar oldu elbette.sana sadece cami gibi geliyor ancak camileri geçersek önemli köprüler,çarşılar,saraylar(ki dolmabahçe,yıldız,çırağan gibi saraylar var) gibi mimari eserlerin yanı sıra;özellikle reformcu padişahlar sayesinde müzik alanında önemli eserler vermiştir osmanlı.edebiyat konusuna hiç girmiyorum bile.bunlar senin ilgi alanına girmeyebilir,yapılmış müzikleri beğenmeyebilirsin,yazılan şiirlerden nefret edebilirsin ama yok diyemezsin.

      ha osmanlı pozitif bilimlerden uzaklaşıp da yozlaşmamış olsaydı bu kadar belki çok daha fazla eser bırakabilirdi bilim ve sanat adına.sonuç olarak,osmanlı yıkıldı yıkan şey bilimden uzaklaşıp yobazlık çamuruna takılmasıydı bence büyük ölçüde.

      sözlerime sultan abdülaziz'in bestelediği valse davet isimli bestenin linkini bırakarak son verir,sevgili cahil gözlerinden öperim küçük.

      https://www.youtube.com/watch?v=T_laWSY427E
      ···
   tümünü göster