/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    +78 -22
    Bilim Furyamız devam ediyor saygılar...

    Işıyan sıcak cisimden yayılan ışık , bir prizmada dağıtılarak sürekli bir renk spektrumu oluşturabilir. Işık şiddeti , dalga boyu ile düzenli bir şekilde değişir ve ışık kaynağının sıcaklığına bağlı olarak; belirli bir dalga boyunda maksimuma erişir. Klagib fizik atom spekturmlarında olduğu gibi siyah cisim ışıması olarak bilinen sıcak katı maddelerin ışık yayabilmesini de açıklayamamaktadır. Klagib kuramın yaklaşımına göre, yayılan ışığın şiddeti sürekli artar. 1900 yılında Max Planck ışık şiddetinin sürekli olarak artmadığını açıklayan, devrim niteliğinde bir sav ileri sürdü: 'Enerjide madde gibi sürekli değildir.' Planck tarafından ortaya konan yeni kuantum kuramı ile onun zamanındaki klagib fizik arasındaki temel fark: Klagib fizik bir sistemin sahip olabileceği enerji miktarı için bir sınırlama getirmezken, kuantum kuramı bu enerjiyi belirli değerlerdeki özel paketler şeklinde sınırlamıştır. Bir sistemin izin verilen iki enerji düzeyi arasındaki fark belirli bir değere sahiptir ve bu fark, enerji kuantumu olarak adlandırılır. Yani enerji izin verilen bir değerden diğerine küçük bir sıçrama yada kuantum ile geçer. Enerji kuantumunu kolay anlayabilmek için; bir sistemin toplam enerjisi içerisinde bir kuantumun durumunu, bir madde içerisindeki tek bir atomun durumu gibi düşünebilirsiniz.
    Elektromanyetik ışımanın yayılmasını açıklamak üzere Planck tarafından önerilen modele göre; ısıtılan cismin yüzeyindeki bir grup atom aynı frekansta titreşim yapar. Planck'in kabulüne göre, titreşim yapan atom grubu bir tür osilatördür ve aşağıdaki denklemde hesaplanabilicek bir enerjiye sahiptir.
    E=nhv
    Bu denklemde; E enerji, n pozitif bir tam sayı, v osilatörün frekansı ve h ise deneysel olarak saptanmış bir sabittir. Burdaki h Planck sabiti olarak adlandırılır.

    Not: ilerki başlığımda elektromanyetik ışıma ve dalga mekaniğinden bahsedeceğim saygılar
    ···
   tümünü göster