/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +8




    Beyler bu başlığı Osmanlı bölümünde açtm ancak sizler orada pek takılmıyorsunuz. O yüzden burada paylaşayım dedim.
    Evet beyler öncelikle küpeden başlayalım. Genellikle herkesin Yavus Sultan Selim hakkında küpe taktığına dair bilgisi vardır. Bu tamamen yanlıştır. Hiç bir Osmanlı belgesinde ve minyatürlerinde Yavuz'un küpesi yoktur. O kölelerden dolayı küpe taktığı hikayesi tamamen uydurmadır. inanmayın. Ve maalesef bu küpe olayını milyarlar harcayan yapımlarda bile yapıyorlar.





    Örneğin bu film afişine bir bakın. Utanmasalar Ata'mı rujlu vs. gösterecekler. Oysa onun ne kadar sert birisi olduğunu ve süsten nefret ettiğini biliriz. Ve böylece ikinci yanlışa da geçebiliriz.






    Evet beyler sorarım size süsü sevmeyen bir insan ki Avrupa'dan gelen elçilere yırtık elbisesiyle karşılayan Yavuz, böyle bir kıyafet giyebilir mi? Bu adamın taktığı kolyeden sarığa kadar göz gezdirseniz padişah bile olmadığını çok rahat anlarsınız. Gerçek Yavuz Sultan Selim





    Budur. Osmanlı minyatürlerinden birisidir bu resim.




    Ayrıca herkes duymuştur. Yavuz SUltan Selim Sina çölünü geçerken Peygamber Efendimizin mucizesi sayesinde geçtiği anlatılır. Bu da tamamen yalandır. Osmanlı'da bu ve bunun gibi hikayeler çok daha sonraları Padişah'a ilahi güçler (Allah'ın sevdiği kulu olmasını insanlara duyurmak gibi ) yüklemek amacıyla sonradan yazılmış çizilmiş şeylerdir.





    Şah ismail'le santranç oynadığı gibi söylenen hikayede yalandır. Şehzadeliği döneminden beri düşmanı olan bir kişiyle, Trabzon sancağını bırakıp aylarca seyahat yapacak ve tek tek iran'da bütün bilginleri şeyh kılığında ( o kadar genç yaşta kim şeyh olabilir ki )ve satrançta yenecek sonra şahı da yenecek birde tokat yiyip altın alacak. O altını gömecek ve hiç bir şey olmamış gibi geri dönecek Tranzon'a. Tabi o dönemde düşünürsek bu olaylar neredeyse 1 2 yıl sürer. Hangi şehzade sancağını bırakabilir o kadar uzun bir müddet. Buda sonradan uydurulmuş hikayedir. Bir başka olay ise alevi katliamı yalanıdır.




    Sözde Anadolu'daki Tüm alevileri katletmiş Yavuz Selim. Oysa ne Osmanlı kaynaklarında böyle bir şey var hem de Avrupa kaynaklarında. Zaten Yavuz gibi bir adam katliam yapsa sizce Anadolu'da bir tane bile Alevi kalırmıydı. TAbiki de hayır. Prof. Dr. Feridun Emecen, sadece iran ajanlarının takibiyle ilgili belgeler bulduğunu ve başka bir vegiba olmadığını söylüyor. iran'da bunu zaten diğer Alevileri kışkırtmak amacıyla yaptığına emin olabilirsiniz.




    Ve son olarak Kürtlere ettiği beddua yalanı. Sözde
    kürde fırsat verme ya rab. dehre sultan olmasın,
    ayağını sıksın çarık, asla iflah olmasın,
    vur sopayı al ekmeği, karnı bile doymasın,
    ol çeşmeden gavur içsin, rum içsin kürde nasip olmasın,
    vasiyetim oldur kim,
    kürd bin kere yalvarsa; inanma kanma,
    yakana bit, kapına kürt dadandırma.

    Bu sözler ne belgelerde mevcuttur ne de metinlerde. Bu internetten başka hiç bir yerde yoktur. Bir osmanlı padisahının boyle bir yorumda bulunması soz konusu degildir. osmanlı'nın en büyük özelligi bir cok milletten olusmasına ragmen huzur ve refah icinde yasamasıdır.
    ···
   tümünü göster