/i/Tespit

  1. 1.
    +5
    1921 kahire konferansı... ortadoğu'nun hemen hemen bugünkü haritasıyla ortaya çıktığı konferans... filistin'in cezalandırılmasına karar veriliyor bu konferansta; çünkü filistin vilayetinde (bugünkü filistin, israil ve ürdün) yaşayan 1 milyon nüfustan bir teki bile osmanlı'ya ihanet etmiyor... ikincisi, kürdistan kurmaktan vezgeçilmesi karara bağlanıyor. o güne kadar kürdistan kurmak için uğraşan bir ingiliz yetkilisi şöyle bir rapor veriyor konferansta:
    - kürtler bu savaşta (dünya savaşı) osmanlı bayrağının karşısında kimi gördülerse, ermeni demeden, arap demeden silah attılar. onlar bağımsızlığı hak etmediler!
    şimdi bunu dediği sırada, musul vilayetindeki büyük kürt isyanı yeni bastırılmıştır. dikkat edin: anadolu'daki kurtuluş savaşında bir tek ingiliz askeri ölmemiş, ama kürt ingiliz savaşlarında yüzlerce ingiliz subay ve askeri hayatını kaybetmiştir. net rakamaları bulabilirim, sorun değil... ama şunu söyleyeyim:
    - kürtler, "gelin size kürdistan kuralım" diyen ingililere silahla karşılık vermiş ve osmanlı'ya ihanet etmemiştir!
    bunu aynen bu dediğim şekilde ingiliz raporlarından -kaynak hep onları alıyoruz ya- okuyabilirsiniz. bkz. barışa son veren barış - david fromkin...
    oraya gitmeye de gerek yok. daha net bir bilgi de paris barış görüşmeleridir. burada ingilizler kürt şerif paşa ile anlaşarak bağımsız kürdistan kurmak isterler, 1919'da... ve buna bütün bir kürdistan halkından çok sert tepkiler gelir. kürt vilayetlerinin hepsinden osmanlı hümetine telgraflar yağar, biz şerif paşa'nın yaptıklarını desteklemiyoruz diye...
    90'larda askeri yetkililer bu telgrafları yayınlamışlardı. ey kürt milleti, bakın siz geçmişte böyle yapmıştınız, şimdi ne oluyor diye... halbuki o zamanlar osmanlve hilafet vardı, günümüzde onlar yok...
    en bu konuyu anlatacağım ayrıntısıyla... ama önce bir bilmecem var:
    - çanakkale savaşında kaç tane selanikli şehit vardır?
    + sıfır.
    - neden?
    + çünkü savaş sırasında hepsi yunan ve sırp gibi düşman devletlerin uyruğuna geçmişler ve askere alınamamışlardır da ondan... ismir ve istanbul'da servet biriktirmişler, savaş vurgunu yapmışlar. savaştan sonra da bütün türkiye'nin hakimi oluvermşlerdir. hem servet olarak, hem siyaset olarak...
    dikkat edin: kurtuluş savaşında anadolu'da çıkan isyanların bir bölümü de bu yüzden çıkmıştır. yani bu dönmeler savaşta yoktu, şimdi işin başına onlar geçmek istiyor diye... evet, bu dediğim o dönemin gazetelerinde açıkça görebilirsiniz... 1919, 20 yılında istanbul'da yayınlanan peyam-ı sabah gazetesinden aktarıyorum ben de... (isterseniz, makalenin tam metnini de dökerim buraya... )
    burada buna niye değiniyorum? çünkü burada kürt ve arap düşmanlığı yapılmakla kalmıyor, aynı zamanda yahudi propaganası, israil propagandası yapılıyor. kendilerine türkçü diyenlerin hepsi, aynı zamanda israilci... o yüzden kürt ve arap düşmanlığı yapıyorlar. bu savaştaki çöküşümüzü onlara bağlamak istiyorlar.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      +1
      güzel yazı olmuş panp, dayanakların hakkında bilgim yok, osmanlı alfabesini de okuyamıyorum, ancak tespitin noktasında sana katılmadan edemeyeceğim. bu bölge değerli bir bölge şüphesiz, malazgirt savaşından bu yana avrupalı devletler varlığımızı istemez. savaş isteyen savaş bulur yanıt olarak, barış isteyen barış. birey olarak bize düşen devletimize sadakatla bağlı kalmak, fakat bunu kürt ayrılıkçılara anlatmaya çalışmak zaman kaybı oldu bu güne kadar. şimdi sırada Türk ayrılıkçılar var, diğer etnik unsurlara tahammülsüz yeni bir oluşum. Türk halkı bu topraklar için hep bedel ödedi ancak hiç bir zaman bugün kü kadar söylenmedi, sitem etmedi. bugünün apple gençliği zannımca gelecekte başımızı çok ağrıtacak.
      ···
   tümünü göster