/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 101.
    +1
    (benzer bir konuya yazdığım entry beynim iptal şu anda yazmakla uğraşamadım kopyalayıp yapıştırdım #165896763 )

    teorik olarak bildiklerimizi ele alırsak big bang den öncesi yoktur. Çünkü evren dört boyutludur ( buda bir teoridir) nokta, çizgi, düzlem ve zaman. zaman bigbang den sonra başlamıştır ve hız ile bağlantılıdır. zamanda yolculuk mümkündür fakat sadece ileriye gidilebilir. buda evrende ne kadar hızlı hareket ettiğinize bağlıdır. eğer bir araca binip uzayda ışık hızına yakın bir hızla bir hafta hareket ederseniz dünyaya döndüğünüzde 100 yıl kadar geçmiş olacaktır. ne kadar hızlı hareket ederseniz zamanda o kadar fazla ilerlersiniz. burada bir şeye dikkat çekmek isterim içinde bulunduğumuz samanyolu galaksisi de evrende hareket etmektedir.

    gelelim ışık hızına. ışık hızı evrendeki limit hızdır. bir cisim ışık hızına ulaşığında tüm moleküllerine ayrılır ve uzayda kaybolur yani zamanın dışına çıkar(zamanın sonuna ulaşır da diyebiliriz). buraya kadar zamanı şu şekilde tanımlayabiliriz; zaman evrenin başlangıç ve bitişi arasındaki kısımdır ve evren içerisinde daha hızlı hareket ederek daha kısa sürede zamanda daha fazla ilerlemek mümkündür. ayrıca uzay boşluk değildir. bunu ilk olarak Bediüzzaman Said Nursi söylemişitir (hani şu ardından atıp tutulan bizim içimizden çıkıp kıymetini bilemediğimiz ve eserleri nasa tarafından hassas bir şekilde incelenen zat). çünkü ışık fotonlar halinde yayılır ve fotonlar boşlukta ilerleyemezler.

    kara delikleri de unutmayalım. kara delikler hakkında bilmemiz gereken en önemli şey maddenin en yoğun hali olduklarıdır. içlerine çektikleri cisimleri ışık hızına ulaştırarak zamanın dışına atarlar. bunun zıttının da beyaz delikler olduğundan bahsedilir ve bilinen tek beyaz delik bigbang dir.
    ···
   tümünü göster