/i/Devlet

  1. 1.
    +1
    Benim teorime göre timur altin ordaya el atmasa bugunki güneybatı rusyada türkçeye yakin bir dili konusan tahminimce nüfüsu 20 milyon civarinda bir ülke olucaktı. Muhtemel adıda (bkz: Tataristan) olurdu. Ayrıca bugünkü türkiyede kafkasyayi alicakti baküye kadar bizim olucakti. Hatta rus belasi bize saldirmadigindan rumelidede 10 15 milyon civarinda müslüman çogunlukla türkun oldugu bir yer olucakti.

    Özet:fıstık gibi karilari gibebilirdik ama timur basbugunuz bizim bu hale gelmemize vesile oldu.
    ···
    1. 1.
      +2
      Cihan savaşlarının daha az zor geçeceği kesin ama Timurun yapabileceği tek şey buydu. Toktamış Timurdan aldığı orduyla dönüp Timurun köylerini yağmaladı
      ···
      1. 1.
        0
        Timur gibi adamlar yüzünden hem türklük hem islam zarar gördü. Timurun yaptigi sadece Osmanliya yaradi.Bak cengiz han neyse tatarlari olusmasini saglamis. Timurda oda yok.Önune geleni kes
        ···
    2. 2.
      +2
      Senin köyünü yağmalayan bir insana yapacağın en iyi şey savaşmaktır. Hem Altınorda hem ankara savaşları karşı tarafın kaçınılmaz yola girmesiyle oldu.
      izmiri kazandırdı. Bizansı zayıflattı. Hindistanı dümdüz etti. Bütün avrupa doğuyu unuttu zaten korkudan. Çok şey değiştirdi. O olmasa özellikle asya çok başka olacaktı
      ···
      1. 1.
        0
        izmirin bir önemi yok. Bizansin ömrunu uzatti. Hindistandaki türk sultanligini yikti.20 milyon insan öldurdu çogu musluman. Tatarlardan öyle bir intikam aldiki tatarlar rusyadan tut polonya beyliklerine ve hatta macaristana kadar ayar verebiliyorken. Artik rusyaya bile güc yetiremiyen ve kisa sure sonra yikilarak. Bölgedeki 2.cil aktörler olan osmanli ve rusyanin buyemesine hizmet ettiler. Bugunki buyuk rusyanin temelini timur atmistir.Tam tövbe edip çine saldiracakken ölmüstür. Osmanlida devsirmelerin güclemesinede timur vesile oldu. Osmanli ordusu ankara savasinda yeniceriler haric savasi terketti. Yani bir insan anca bu kadar zararli olabilir.
        ···
    3. 3.
      +2
      Zincirleme gelişen olaylarda zararları oldu. Ama hep yapması gerekeni yaptı. Ankara savaşındaki olay ise o askerlerin yapması gereken şeydi. Osmanlı o askerlerin kaçak olduğunu düşünüyor olamaz asla. Akıncıların durumunu biliyorsun. Gene de yeniçeriler gibi zırt pırt isyan etmediler.
      Yeniçerilerin Timura gitmeme sebebi devlet sevgisi değildir. Timurun Türkçü bir lider olduğunu ve onları kabul etmeyeceğini zaten herkes biliyordu. Yeniçeriler ninjalar gibi parayı verene askerdi. Timur hep son ana kadar sabretti.
      Ankara savaşından önce mektuplaşmada ilk mektuplarda Timur Bayezite "rum elinin hakanı" diye seslendi ama Bayezit cevap olarak "kudurmuş köpek" dedi.
      Timur çok sabretti ama bir yere kadar. Sonuçları uzun vadede kötü oldu ama Timuru değil savaşı çıkaranları suçlamalıyız
      ···
      1. 1.
        0
        Yeniçerilerin bağlılığı yeminlerinden ve çocukluktan beri yetiştrilmelerinden gelir. Yeniçeriler sonradan yavuz dönemi evlenmelerine izin verilmeaiyle bozulmuştur bunların çoçukları eğitim almadan yeniçeri olmaya başladı. Bugun sen iside ne diyorsun vahsi gaddar oçlar timur zamanında isidden katbe kat pis işler yaptırdı.Her asker bana kelle getirecek dedi.Ve kendini bayezidin yerine koy savasacak gücün varken gaddar zalim bi adam senden onun üstünlüğünü kabul etmeni istese napardın?
        ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster