/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +8 -2
    çanakkale savaşı’nda osmanlı ordusu’nun resmi kaybı 48 bin asker.

    bu 48 bin şehidin hangi vilayetlerden geldiği, anne babasına kadar bir çok bilgi resmi kaynaklarda mevcuttur.

    48 bin şehidin 992 tanesi güneydoğu’dan katılmış. yani %2’si. ama bu rakamlara aldanmayalım çünkü, bu 992 kişinin 502’si de türkmenlerin bulunduğu antep’ten katılmış.

    diyarbakır’dan 49, van’dan 36, siirt’ten 40, mardin’den 7 muş'tan 7 kişi. tabiki bu şehirlerin nüfusunu sadece kürtler oluşturmuyor. büyük ihtimal bu şehitleri de türkmenler oluşturuyor. görüldüğü gibi rakamlar ortada

    kürtler bugün iddia ettikleri gibi bu vatanın bir ferdi gibi davranmadılar, çanakkale savaşında tek bir kurşun dahi atmadan dağılan 77. alayın tamamı kürttür.

    yine kürtlerden bir başka alay olan 72. alay ise çatışmaların en çetin olduğu conkbayırı’nda kanatlarını korumakla görevli olduğu 57. alayı yüzüstü bırakmış, silahlarını dahi düşmana terk ederek etrafa dağılmış ve hatta esir düşmüşlerdir.
    şefik aker paşa anılarında bu kahpelikten bahsetmektedr.

    peki kurtuluş savaşı’nda durum farklı mı?

    orada da durum oran olarak aynı. toplam 35 bin resmi şehidimiz var kurtuluş savaşı’nda. bunların 685’i güneydoğu doğumlu. oran olarak yine %2!

    yani rakamlara baktığımızda görüyoruz ki kürtler ne çanakkale savaşında kurtuluş savaşı’nda da ortalıkta gözükmüyor.

    savaştan kaçan bu kürt askerler cephe gerisinde osmanlı ordusunu uğraştırmış, erzak ve mühimmat konvoylarını yağmalayarak düşmandan daha fazla zararlar vermiş ve savaş dolayısıyla haklarında infaz kararı çıkarılmış ve yakalanan firariler derhal infaz edilmiştir.

    edward j erickson adlı bir ingiliz savaş tarihçisi “ordered to die” (türkçe çevirisi “size ölmeyi emrediyorum”) diye bir kitap yazmıştır.
    kitabın çoğu yerinde “osmanlı ordusu” yerine “türk ordusu” denmiş.
    yazar sunuş kısmında bunu şöyle açıklıyor: “bu kitap 1. dünya savaşında osmanlı ordusu adını taşıyorsa da aslında türk ordusunu anlatmaktadır.
    “gerçekten de, savaşa baktığımızda en acımasız düşmanları olan ingilizlerin osmanlı'larla değil, her zaman türklerle savaştıklarını görürüz.”, “her ne kadar osmanlı imparatorluğu hukukî olarak varlığını hâlâ sürdürmekte ise de siperde ölmek gerektiğinde ölenler genellikle türkler oluyordu”

    ---
    ayrıca ırak'ta yemen'de sarıkamış'ta savaştık diyenler için edit:

    1. dünya savaşı'nda osmanlı resmi kayıtlarında silah altına alınan kürt sayısının 44.000 olduğunu öncelikle belirtelim.

    peki türklerden kaç insan silah altına alınmıştır. osmanlı harbiye nazırlığı resmi rakdıbına göre tam olarak 2.998.000 kısacası 3.000.000 asker türklerden katılırken komik bir rakam olan 44.000 le kürtler savaşa katılmıştır.

    kürtlere çanakkale’den çok daha yakın ve kürtlerin çanakkale'de neden yoktunuza verdiği cevap; bizde yemen ırak ve sarıkamışta savaştık. söylemidir peki o cephelerde nasıl bir rakam oluşmuş:

    sarıkamış cephesi:
    sarıkamış’ta osmanlı harp tarihi kayıtlarına göre verdiğimiz şehit sayısı 50.000'dir.
    ingiliz kaynakları bu rakamın 90.000 olduğunu belgeler, rus kaynaklarına göre bu rakam 108.000'dir.

    sarıkamış harekatındaki kürtlerden şehit sayısı ise 1300'dür.
    bu 1300 şehidin 1000 kadarı türkmen vilayetleri olan erzurum ve gaziantep vilayetlerinden olup geri kalan 300 kişilik bölüm diğer vilayetlerdendir.

    kut ül amare savaşı’nda yani ırak cephesi:

    osmanlı kayıpları: 25.000
    ingiliz raporlarına göre kut ül amare'de şehit olan kürt: 40(sadece kırk)

    ayrıca sadece tarihi gerçekleri söyleyen birisi hakkında ırkçı, provokatör vb çirkin iftiralar atmayın. birinci dünya savaşı'nda şehit olmuş kürt vatanseverlere de ayrıca minnettarlığımı sunuyorum.

    Not:alıntıdır arkadaşlar.
    ···
   tümünü göster