/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +7 -1
    Göktürk budunun doğusunda isyanlar başlamış isyancılar yakın çevresindeki kavimleride kendilerine katarak büyük bir ordu yaratmış idi.
    isyancılar Bilge Kağan'a bir mektup gönderdi mektup aynen şöyle idi; Güçlü bir ordu kurduk hakkımız olan toprakları verirseniz üstünüze yürümekten vazgeçeriz.
    Herhangi bir milletin hükümdarına yazılmış bir mektup değildi bu Türk'ün başbuğuna Göktürk kağanına yazılmıştı. Göktürk başbuğunun düşmandan korkupta toprak verdiği ne görülmüş ne duyulmuş birşeydi.
    Toprak anadır. Atadır. Namusur. Töredir. Türk, toprak vermez alır idi.
    Mektup cevapsız kalmadı Şöyle dedi; Bir bak Tarihe Türk'e baş kaldıranların sonu ne olmuş.
    Açıp okundu mektup ve buz kesildi isyancılar bilge kağanın tek satırlık mektubu isyancıları caydırma noktasına getirmişti fakat o kadar hazırlıktan sonra da geri dönmek olmazdı.
    Mektuptan iki hafta sonra Bozkır'ın büyüleyici yeşil'i üzerinde savaş başlamak üzereydi. Sayıları hemen hemen aynıydı 7Bin Göktürklü 9Bin isyancı.
    Kültigin ak tenli atı ile Kağan'ın sağında duruyordu buyruk verildiğine düşmana ilk saldıran o idi. Oklarını fırlattığında her seferinde sadağından ok almak zorunda kalmamak için her seferinde 5 ok alıyordu. Her attığı ok isyancıya saplanıyordu. Ok atmadaki ustalığı kılıç kullanmakta da vardı. Atı yaralandığında atından inip düşmanın atlarını palası ile kesiyordu. Düşmanları da Kızıl Tamu'ya yollamak zor olmuyordu Kül Tigin için.
    Uzun sürmedi savaş Göktürklerin mutlak galibiyeti ile sonuçlandı.
    Buduna geri dönülmedi ve muharrebe yakın bir yerde çadırlar kuruldu. Kültigin savaş sırasında kaybettiği Sadağını bulmak için geri döndü savaş meydanına fakat savaştan sağ kalan 9 isyancıyla karşılaştı.
    Yay'ı Ok'u yoktu yanında palasını da almamıştı yanına sadece küçük bir hançeri vardı. Ama korkmadı. Çünkü Kaplandı Tegin Bozkurttu o.
    Atladı birinin üzerine sapladı hançeri kalbine. Bağadır'dı. Yiğitti Kül Tigin. 1-2-3-4 demeden hepsini yolladı tamu'ya.
    istemi Kağan'ın Torunu. Kutluk Kağan'ın oğlu. Bilge Kağan'ın kardeşi. Aşina soyunun Göktürk devletinin Prensi idi Kül Tigin.
    Bilge Kağandan sadece bir yaş küçüktü. O düşmanların oyununa gelmedi abisi Bilge Kağan'ı tahttan indirip kendisini geçirmeyi hiçbir zaman düşünmedi. Türk'ü Türk'e kırdırma siyaseti ona işlemedi.
    O sadece Türk yok olmasın diye Türk'ü yüceltmek için savaştı. Hayattaki Herşeyini Türk'lük için yaptı. Çin kaynaklarında onu YENiLMEZ SAVAŞÇI. Olarak tasvir ettiler.
    Çünkü o Bozkurt idi. Türk idi. Göktürk idi. Bizim atamız idi.

    Okumak istemeyen Panpalar: https://www.youtube.com/watch?v=H-jwvx1s5TM
    ···
   tümünü göster