/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +13 -2
    Biraz uzun ama okuyun lütfen ...
    Edison doğru akımı(DC) Tesla da alternatif akımın(AC)savunucusudur.Bu iki ismin yolları nasıl kesişti anlatıyorum.
    Bir tarafta yeni ve üstün alternatif akım sistemi ile Tesla ve Westinghouse, karşı tarafta Edison ve general electric vardır.1800lü yılların sonlarında New yorkta elektriğe çok büyük taleplerin olduğu dönemde Edisonun doğru akım jeneratörü caddede bi anda tekel haline gelmişti.Şehrin zenginleri evlerine elektrik bağlatmak için sıraya girmişti.
    Bu sıralarda Tesla, New yorkta bir toplantıda çok gösterişli bir konferansta tek ve çok fazlı alternatif akım sistemlerinin gösterisini yapıyordu. Dünya mühendisleri teslayı başarılı buldu.
    Tesla çalışmalarını anlatabileceği böyle bir ortamı hemen bulamamıştı. New York’taki laboratuarında geliştirdiği akkor lambasına pazar aramakla meşgul olan Edison ile ilk karşılaşmasında Tesla, büyük bir heyecanla çalışmalarından Edison’a söz etti. Edison birlikte çalışmayı önerdi.
    Edison o yıllarda kurduğu şirket ile (General Electric) şehirlere doğrusal akım kullanarak elektrik üreten santraller inşa ediyordu. Fakat bu santrallerin ürettiği akım kısa mesafelere iletilebildiği için ve tam verimli çalışmadığından dolayı o yıllarda Amerika’da sık sık elektrik kesintileri yaşanmaktaydı. Tesla, Edison’un yanında çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra santrallerdeki sorunları çözmeyi başardı. Ancak Edison’un kendisine söz verdiği ücreti talep ettiğinde Edison şaşırmış bir şekilde, tam bir Amerikalı gibi düşünmeye başladığında Amerikan şakalarından da anlayabileceğini söyledi ve bir ücret ödemedi. Tesla derhal istifa etti.
    Savaş şimdi başlıyor beyler.
    Tesla’nın sisteminin daha üstün niteliklere sahip olduğunu Edison da biliyordu. Bu yüzden alternatif akımı karalamak için propagandalara başvurdu. işte ilk elektrikli sandalye fikri, bu rekabet sırasında doğdu. Edison, Tesla’nın sisteminin ne kadar tehlikeli olduğunu herkese göstermek için, elektrikli sandalyeyi kullanmaktan çekinmedi. Elektrikli sandalye, ilk olarak 6 Ağustos 1890′da bir mahkumu idam etmek amacıyla kullanıldı. Bu mahkum, William Kemmler’dı.
    Bütün bu negatif propagandaya rağmen tesla ve arkadaşı pes etmedi.
    Amerika kıtasını keşfinin 400. yılı onuruna düzenlenen Chicago Dünya Fuarı’nın ışıklandırma ihalesinde Edison’un doğru akımının karşısına çıktılar. Fuarın teması elektrikti ve kazanırlarsa Edison’un doğru akımı karşısında büyük bir zafer ve prestij kazanmış olucaklardı.
    Kim kazandı dersiniz ?
    Tabiki tesla ve arkadaşı Westinghouse kazandı beyler.
    Amma velakin amerikan hükümeti Edison’un bütün karalama çalışmalarına karşılık, alternatif akımın avantajı daha fazla olduğundan Tesla’nın sistemini Edison’un sistemine tercih etti.
    ···
   tümünü göster