/i/Osmanlı

Devlet-i Âliyye-i Osmanniye.
(Osmanlı İmparatorluğu)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +1
    Proodos locasına Rumların yanı sıra Türklerin de üye olması ile locanın ritüel (ayin) dili hem Rumca ve hem de Rumca olarak tespit edilmişti. Tarih 20 Ekim 1872. Yer istanbul Boğazı’nın Anadolu kıyısındaki Kadıköy. O gün istanbul’da yaşayanlar çok önemli ve gizli bir toplantının farkında olamazlardı. Herkes işinde gücünde idi. Boğazın serin sularında yol alanların izlediği martıların çığlıkları veya Haliç kıyısındaki limanlara mal boşaltan tekneler, Sirkeci’de sırtına aldığı yüz kiloyu aşkın çuvalı kaldıran Kart, Arnavut veya Türk hamallar nereden bilsinler Kadıkay’de Louis Amiable’nin evinde gece bir yarısı yapılan gizli toplantıyı. Murat, gözleri bağlı olarak salona alındı. Josef Makaryos adındaki Rum asıllı üstad’ın önünde, Louis Amiable hatip olarak konuşmaya başladı:
    -“Kendi istek ve inancınızla, hiçbir tesir altında kalmaksızın Masonluğu kabul ediyor musunuz?”.
    Murad’ın sesi yükseldi:
    -“Evet ediyorum”.
    Ve tekrar kendisine soruldu:
    -“Gördüklerimi ve duyduklarımı hiç kimseye söylemeyeceğime, biri sır gibi saklayacağına namus ve şeref sözü verir misin?”.
    Murat, hiç çekinmeden:
    “-Evet” dedi.
    Üstad Makaryos’un konuşması izledi: “Bu andan itibaren Murat’ı kardeşimiz olarak kabul ve ilan ediyorum.”
    Elinde tuttuğu kılıcı Murat’ın göğsüne dayayarak “ Şu andan itibaren seni Proodos Locasının üyesi ve kardeşimiz olduğunu ilan ve kabul ediyorum” dedi.
    Murat’ı, Masonluğa kabul eden tekris (tören) esnasında Ragıp Efendi I. Nazır, Hilmi Efendi II. Nazır, Ahmet Bey sekreter, Sait Bey soruşturucu olarak görev almışlardı. Murat, Kadıköy’deki tören ile Masonluğa çırak derecesinde kabul edilmişti. 8 Aralık 1872. Yer: Çemberlitaş yakınlarında Ağa Hamamı sokaktaki 12 numaralı bina. Burada Proodos Locası çalışmalarını sürdürmektedir. Proodos’un locasına üye olanların huzurunda Murat Masonlukta derece atlayarak “kalfalık ve üstadlık” derecelerini aldı.
    Ve kısa zamanda 1873 tarihinde Murat “PL” tarafından 18 derece ile masonluktaki “Gül Haç şövalyesi” yapıldı.
    ···
   tümünü göster