/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +9 -1
    EN ALTTA OZETIN OZETI VAR BARI ONU OKUYUN

    APO idamdan nasıl kurtuldu?
    APO yakalandıktan sonra
    1997 yılında ise Refah Partisi-DYP koalisyonu döneminde AiHM’ne bireysel başvuru hakkının tanınması, Avrupa insan Hakları Sözleşmesinin 11 nolu protokolünün 1997 yılında kabulüyle mümkün kılınmıştır.

    1997 yılında kabul edilen bu protokolle AiHM’nin yargı yetkisi daimi olarak kabul edilmiştir. Bu protokol 20/06/1997 tarihli 23025 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.Ve bu protokolün altında o dönemde Devlet Bakanı A.Gül ile Maliye Bakanı A.Şener’in imzaları vardır.

    Bu kabul olayından yaklaşık 1, 5 sene sonra APO Kenya’da ABD istihbaratı CIA tarafından yakalanarak Türk Özel Timine (asılmamak kaydıyla ) teslim edildi. Bu sırada bilindiği gibi DSP+ANAP+MHP (56’ıncı Hükümet) koalisyon hükümeti vardı.
    15/Şubat/1999, Apo Türkiye’ye getirildi.

    31/Mayıs/1999, Apo, Ankara 2 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından yargılanmaya başlandı.

    29/Haziran/1999, Apo’nun TCK’nin 125.maddesine göre ölüm cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

    25/Kasım/1999, Yargıtay 9.Ceza Dairesi, Apo hakkında verilen idam cezasını oy birliği ile onadı.

    Böylece Apo’nun iddıbına ilişkin iç hukuk süreci tamamlandı. Ancak Refah Partisi-DYP koalisyonu döneminde kabul edilen(1977 yılında )11 nolu protokole dayanarak Apo, 25/Kasım/1999'da Avrupa insan Hakları Mahkemesine (AiHM) başvurdu ve dava sonuçlanana kadar infazın ertelenmesini istemiştir.

    AIHM ise 30/Kasım/1999 tarihi itibari ile başvuruyu incelemeye aldığını ve mahkeme iç tüzüğünün 39'uncu maddesi gereğince aşağıda belirtilen ihtiyati tedbire karar vermiştir.

    insan Hakları mahkemesi, sözleşme hükümlerine başvuranın şikayetinin kabul edilebilirliğini ve esasini etkin bir biçimde sonuçlandırana kadar, idam cezasının infaz edilmemesi için gerekli bütün adımları atılmasını ister.

    Böylece Apo, bugün AKP’li olan Basbakan T.Erdogan’in yardımcılarının da imzasıyla 1977 yılında( Sadet Partisi DYP) kabul edilen protokole göre Avrupa insan Hakları Mahkemesine (AiHM) başvurmuş olmakta AiHM’de mahkemesi de AiHM'si yargılamasının sonuçlanmasına kadar infazı erteleyin kararı vermiştir.

    Peki, bu karar üzerine 57.hükümet ne yapmıştır?

    AiHM’nin bu kararı alması üzerine DSP-MHP-ANAP aşağıda yer alan tavrı benimsemiştir.

    15.Ocak.2000 liderler zirvesi karar metni ise şöyledir.

    Koalisyonu oluşturan DSP, MHP ve ANAP’in genel başkanları, o zaman başbakanlıkta yaptıkları toplantıda, AiHM’in A.Öcalan hakkındaki kesinleşmiş idam cezasının infazının bir süre ertelenmesine ilişkin ihtiyati tedbir kararını ayrıntıları ile değerlendirmişlerdir.

    Bilindiği gibi Türkiye’nin de yargı yetkisini kabul etmiş olduğu AiHM’nin Türk yargısınca verilmiş kararları değiştirmesi hiçbir şekilde söz konusu değildir.
    Anayasamızdan ve uluslararası taahhütlerimizden kaynaklanan süreç tamamlandığında dosya, gereği için ivedilikle TBMM’ye gönderilecektir.
    Koalisyon Genel Başkanları (56 'ıncı Hükümet), hukuka saygı içinde aldıkları bu kararın, terör örgütü ve yandaşı çevrelerce milleti ve devleti ile Türkiye’nin yüksek menfaatleri aleyhine kullanılmak istendiğinin değerlendirilmesi halinde, erteleme süreci kesilerek infaz sürecine derhal geçilmesi hususunda görüş birliğine varmışlardır.

    Bu karar su demektir:

    1) idam cezasının değişmesi mümkün değildir.

    2) Süreç tamamlandığında dosya, idamın infazı için meclise gönderilecektir.

    3) Bu karar terör örgütü tarafından Türkiye aleyhine kullanılırsa AiHM kararı beklenmeden infaz sürecine derhal geçilecektir.

    Ve bu karar Apo’nun idamdan kurtulamayacağına dairdir.

    MHP’nin hükümet ortağı olduğu dönemde terör, savaş ve çok yakın savaş suçlarına ölüm cezası verileceği hükmü kondu.

    Buna ilişkin Anayasa değişikliği 03.Ekim.2001 tarih ve 4709 sayılı kanunla gerçekleştirildi.

    Fakat idam cezasının AB önünde engel olduğunu söyleyerek kaldırılması ile ana dilde örgenim ve televizyon yayınını içeren uyum yasası hakkında 07.Haziran.2002 tarihinde Cumhurbaşkanının başkanlığında liderlerin katıldığı bir AB zirvesi toplanmıştır.

    Bu zirve sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli düzenlediği basın toplantısında aynen şunları söylemiştir.

    (07.Haziran.2002)

    “Geldiğimiz bu noktada, 10 ila 12 yıl sürecek bir müzakere sürecinin başlatılması için bir tarih verilmesinin bile, Ulusal Programın çerçevesinin dışında kalan bazı konularda ilave adımlar şartına bağlandığı görülmektedir.

    Ön şart olarak dayatılan bu talepler, idam cezasının bu safhada terör suçlarını da kapsayacak şekilde kaldırılması ve ana dilde eğitim-öğrenim ile TV. Yayını yapılmasına imkan verilmesidir. Bugün dayatılmak istenilen üç konu ile Kıbrıs konusunda karsımıza çıkartılan denklemi, MHP’nin bugünkü konjonktürde kabul etmesi hiçbir şart altında mümkün değildir”.

    D.Bahçeli bunları söylerken 03.Ağustos.2002 tarihinde gazetelerde ilan yayınlatan Avrupa Hareketi-2002, ” kendilerine AB’ye üye olmak için her türlü çalışmayı yapacaklarını sözünü veren Genel Başkanların sözlerini kamuoyuna duyuruyordu”.

    Bu genel başkanlar T.Erdoğan, B.Ecevit, i.Cem, M.Yılmaz, T.Çiller ve R.Kutan’dı.
    Apo’yu idamdan kurtaranlar, idam cezasının kaldırılmasına kim “EVET” oyu verdi?

    (TBMM tutanakları)

    Akp parti grubu adına Bülent ARINÇ: “Ölüm cezasının kaldırılması konusu, geldiğimiz noktada, bir zaruret ifade etmektedir”. (01.Ağustos.2002)

    Akp parti grubu adına Mehmet Ali Şahin: “Ölüm cezasının kaldırılmasını parti olarak, grup olarak biz de istiyoruz”. (01.Ağustos.2002)

    Böylece 03.Ağustos.2002 tarihinde yapılan idam cezasının kaldırılması için yapılan oylamada 320 milletvekili “EVET” oyu verince 4771 numaralı kanunla
    idam cezası kaldırılmıştır.

    Evet diyen milletvekillerinin ve partilerinin tablosu şöyledir:

    AKP : 41 Evet

    ANAP : 76 Evet

    DSP: 55 Evet

    DYP : 65 Evet

    SP: 22 Evet

    YTP : 50 Evet

    Bağımsızlar : 11 Evet.

    Bu oylamadan sonra T.Erdoğan Akp Genel Başkanı olarak Hürriyet gazetesine verdiği demeçte:

    “Bu çok büyük bir basarıdır".

    "Ben, burada özellikle TBMM’yi takdir ediyorum, alkışlıyorum” demiştir.

    Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere idam cezasının kaldırılmasına sadece MHP milletvekilleri “HAYIR” demiştir.

    Kanunun tamdıbının oylanmasında da MHP milletvekillerinin dışında “HAYIR” diyen olmamıştır.

    Ardından idam cezasının kaldırılmasına ilişkin Avrupa insan Hakları Sözleşmesi’nin 6 nolu protokolü AKP hükümeti tarafından imzalanmış ve 17/Eylül/2003 tarih, 25232 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

    Bundan sonra da 07.Mayıs.2004 tarihinde yani AKP hükümeti işbasında iken 5170 sayılı kanunla “TERÖR, SAVAŞ VE ÇOK YAKIN SAVAŞ SUÇLARINA IDAM CEZASI VERILMESI” hükmünü kaldırılmıştır.

    Bu hüküm MHP’nin koalisyonda bulunduğu hükümet tarafından konulmuştu. Bu hükmünde AKP önderliğinde kaldırılması ile APO imralıdaki köşkünden partisini ve çetesini can güvenliği yüzde yüz sağlanmış sırça köşkünden yönetir hale gelmiştir. Bilindiği gibi APO hakkındaki idam cezasının kaldırılması konusu siyasi malzeme konusu olmaktadır. Sayın Başbakan R.Tayip Erdoğan APO’nun iddıbının yapılmamasını MHP üzerine yıkmak istemiştir. Yukarıdaki delillerin ışığında değerlendirilince , acaba kim APO’nun iddıbını kaldırılmasına sebep olmuş olduğunu daha iyi anlamış oluruz diyorum.

    not: alintidir

    ozet:

    Böylece Apo’nun iddıbına ilişkin iç hukuk süreci tamamlandı. Ancak Refah Partisi-DYP koalisyonu döneminde kabul edilen(1977 yılında )11 nolu protokole dayanarak Apo, 25/Kasım/1999'da Avrupa insan Hakları Mahkemesine (AiHM) başvurdu ve dava sonuçlanana kadar infazın ertelenmesiniistemiştir.

    Bu karar su demektir:

    1) idam cezasının değişmesi mümkün değildir.

    2) Süreç tamamlandığında dosya, idamın infazı için meclise gönderilecektir.

    3) Bu karar terör örgütü tarafından Türkiye aleyhine kullanılırsa AiHM kararı beklenmeden infaz sürecine derhal geçilecektir.

    ve bu karar apo’nun idamdan kurtulamayacağına dairdir

    Böylece 03.Ağustos.2002 tarihinde yapılan idam cezasının kaldırılması için yapılan oylamada 320 milletvekili “EVET” oyu verince 4771 numaralı kanunla
    idam cezası kaldırılmıştır.

    Evet diyen milletvekillerinin ve partilerinin tablosu şöyledir:

    AKP : 41 Evet

    ANAP : 76 Evet

    DSP: 55 Evet

    DYP : 65 Evet

    SP: 22 Evet

    YTP : 50 Evet

    Bağımsızlar : 11 Evet.

    yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere idam cezasının kaldırılmasına sadece mhp milletvekilleri “hayir” demiştir

    ardından idam cezasının kaldırılmasına ilişkin avrupa insan hakları sözleşmesi’nin 6 nolu protokolü akp hükümeti tarafından imzalanmış ve 17/eylül/2003 tarih 25232 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır

    sonsoz: bahceliyi ve mhp yi sevmeyebilirsiniz ama apoyu idamdan mhp ve bahceli kurtardi demek akp nin algi operasyonuna kurban olmaktan baska bir sey degildir.

    OZETIN OZETI : BAHCELI AIHM DEN DOLAYI IDAMIN GECICI OLARAK ERTELENMESINE EVET DIYOR AMA IDAMIN KALDIRILMASINA TAMAMEN KARSI CIKAN TEK PARTI MHP DIR
    ···
   tümünü göster