/i/Devlet

    başlık yok! burası bom boş!
  1. 51.
    +1 -1
    5) PKK

    Abdullah Öcalan tarafından 70lerin sonu 80lerin başına doğru kurulduğu biliniyor.
    Ayrıca bu kişinin Artin Agopyan olduğu, sonradan bitirilen ASALA için intikam (öc) almak için adı ve soyadının değiştiriği ileri sürülür. isin soy isim değiştirmek için de içeride adam olması gerekir, orası ayrı.

    Amacı Türkiye'nin güneydoğusunda bir Kürt devlet kurmaktır, sözde sol görüşlüdür.

    Saldırış biçimleri:
    Genel olarak belli bir saldırış biçimi yoktur. Önceden dağda çatışıyorlardı, çözüm süreci yüzünden asker polis dağdan cekilince şehre inmeye başladılar.
    Bombalama, silahlı saldırı, uyuşturucu ticareti... Her tak vardır.

    Kurulduğu günden bu yana en başarısız terör örgütü budur diyebiliriz. Çünkü dünyada gerilla taktiğiyle kazanilamamis hicbir savaş yoktur. Vietnam halkı, amerikayiı bu şekilde yenmişti örnek olarak.
    ···
    1. 1.
      +2 -1
      bu adam gerçekten de yakın siyasi tarihimizi bilmiyor. pkk kuruluş tarihi 27 kasım 1978'dir. o tarihten önce kendilerini apocular olarak tanımlamışlardır. kendinden önce bölgede var olan bir çok marksist ideolojiye angaje olmuş radikal sol örgütler vardır. pkk en sonlarda çıkan ama en etkili olanlardan biridir. çünkü örgüt kurulmadan önce mitingler düzenlenmek istenmiş yasaklanmış. tip'in bünyesinde siyaset yapmak istenmiş ama bu da yasaklanmış.

      yani mağdur edebiyatı yapacak ve taraftar toplayacak ortamı zaten devlet kendisi altın tepside sunmuştur. bu şekilde halk desteğini alan pkk güçlenmiştir. sosyolojik tabanlı, çıkış amacı olarak da siyasi bir örgüttür.

      önceden dağlarda savaşmamıştır. gerilla taktiğine 86'dan sonra başvurulmuştur.
      önce ki eylem stratejisi : halk savaşları ve kollektif şuur yaratmaktır. körfez savası, ırak'ın işgali ve ırak-iran savasılarının sonucunda oportunist yaklaşımlarla kendi menfaatini himaye edecek adımlar atmıştır ve bölgede konumlanmıştır. şimdi ki kamplar taa o zamanın politik hamleleridir.

      ayrıca salt solcu denmesi de saçmalıktır. çünkü pkk konjoktüre bağlı şekilde şekillenen, stratejilerini eylem hamlelerini ideolojik dogmalara göre indexlemez.
      içselleştirdiği tek bir konu vardır: o da anti- ulus devlet propagandasıdır.

      sosyolojik bir taban yarattığı için ya da belirli bir tabanı kendi çıkarları için kanalize ettiği için lümpen doğulu halkın üzerinde tahakküm kurabilmiştir .

      ayrıca gerilla taktiği ile savaşlar kesin olarak kazanılmaz.
      hizbullah, el kaide , filistin direniş örgütleri, afrika da bilmem ne savaşlarında gerilla taktiği kullanılmştır. ama genel olarak başarıya ulaşılması çook zordur.

      çünkü gayri nizami harp taktikleri ile düzenli ordular karşısında başarılı olmanız zordur.
      sadece bu şekilde ordunun ikmal ve haberleşme ulaşım gibi geri hizmet envanterlerini yok edersin.

      gerilla birlikleri küçük ve mobilize halinde olduklarından dolayı hız hayati konumdadır. hızlı olmanız için küçük ekipler halinde dolaşmanızda elzemdir.
      büyük ordulara karşı savaş böyle kazanılmaz.

      ayrıca amerika vietnam da yenildi diye bir durumda yoktur. tarih özürlüsü gibi halin var sanırım.
      vietkong vs amerikan orduları karşılaştırılması yaparsak : vietnam neredyse yok olmuştur. bütün sistemleri çökmüştür. milyonlarca ton bomba yemiştir.
      1 milyon asker 3 milyon sivil kayıp verildi.
      ama amerika ise sadece 50 bin asker kayıp verdi. çünkü yakın mesafeden sıcak çatışmaya girmeden ciddi zararlar verdiler.

      eğer ki amerika da 68 kuşağı savaş karşıtı gösteriler yapmasaydı, vietnam bu savaşa yeterince dayanamazdı.
      dediğim gibi vietnam yenmedi, amerika da kazanmadı.
      o savaşın galibiyeti yoktur.
      Tümünü Göster
      ···
      1. 1.
        +1 -1
        Gerilla'nin diger adi vur-kaç'tır. Ve düzenli ordulara karşı gerçekten başarılıdırlar. Bu yüzden amk salagi, Özel Harekat polisleri bir zamanlar dağda 3-5 kişi magaralarda gerillalar gibi yasiyorlardi. Geleni indirip, yasantilarina devam ediyorlardi.

        Ben bu entry'lerde Türkiye'yi ilgilendiren yerleri yazdım seni budala
        ···
      2. 2.
        +2
        gerilla savaşı askeri angajman da beynelminel olabilir ama farklı coğrafyalarda farklı sonuçlar almak için kullanılmıştır.

        türkiye paradigmasını esas alırsak: türkiye'de pkk gerilla taktiğine başlamadan önce dediğim gibi " halk savaşları" konseptini kullanıyordu. ama o zamanın siyasi konjokturu ülke sınırlarında bu aktiviteye müsamaha göstermiyordu. o'nun için ırak, iran ve suriye de geniş ve birbirinden bağımsız alanlarda kamplaşmalara girişmiştir.
        bunun pkk persfektifinden bir çok avantajları vardır.

        1. ülke sınırları dışında olduğunuzdan mütevellit, askeri operasyonlarınızı egemenlik sınırlarınız içinde yaparsınız. ama kamplar ve önemli birimler yurt dışında olduğu için karşı saldırınız kısıtlı oluyordu.

        2. eğer dış ülkelerden yeterli güvenceyi alırsanız o ülkerlde istediğiniz gibi örgütlenebilir ve rahat iletişim ve ulaşım sağlarsınız.

        3. militanlarınızı ülke içinden devşirip yurt dışında ki kamplara zütütürsünüz. takip diye bir olgu sizden uzak olur.
        ve bilumum muhtelif nedenlerden dolayı türkiye gibi zamanında ulus-devlet ve faşizm minvalinde bir devlete karşı organizasyonellik açısından rasyonel karardır.

        ayrıca pkk'nin bir diğer avantajı vardır. gerilla savaşına katılım yapan bireyler zaten ölümü göze aldığı için, çatışmalarda, sıcak temaslarda ölen insanlar için aileler veya taban hesap sormaz.

        kamoyu baskısı olmadığından mütevellit çok rahat bir şekilde çatışmaya girmekten çekinmez.

        bir diğer yorumlama da şu : pkk bir çatışma zamanında 20 gerilla kaybetse bile ölülerini ailesine teslim eder ve yoluna devam eder. hatta ölüler üzerinden kürdistan propagandası yapar, ölen kişinin bağlı olduğu aşireti kendisine duygusal anlamda bağlar. bölgenin sosyo-pgibolojik yapısının dönüşümü bir anda olmadı yani .

        bir eylem sırasında 20 gerillasını kaybetse bile pskikolojik savaşta en ufak bir zedelenme almamasına rağmen; 5 tc askerini öldürse bile kamoyunda inanılmaz ses getirir. çünkü tc askeri bir millettir. ordusuna çok yakındır.
        5 asker öldürse 5.000 asker ölmüş gibi ses getirir ve gündemin merkezine oturur. ontolojik olarak egzidansiyalist defaultları bu yöndedir.

        neyse ben daa çok yazmıyım en iyisi :D
        ···
    2. 2.
      0
      Öncelikle Artin Agopyan diye bir şey yok. Halkın sevgilisi (!) sayılan Agop Agopyan'dan yola çıkılarak oluşturulmuş bir isimdir.

      Savaş biçimi

      PKK 1987 yılında Maoizmi benimsemiştir. O dönemden sonra Maoist pratikle hareket etmiştir. Önceden Marksist Leninist ideolojiye bağlı olduklarını söylüyorlardı.

      Soğuk Savaş bitince Murat Karayılan bir yazısında salt Sosyalizmi savunmadıklarını söylemişti. Zaten KCK Sözleşmesi'ne bakın. Sosyalizm değil bölgesel Komünlerle vesaire vesaire şeylerle yönetim istiyor.

      7. Kongre'de bağımsız Kürdistan fikrinden vazgeçmişlerdi. Ama gel görki son dönemde öz yönetim ilan ederek ne kadar sözünün eri olduklarını kanıtladılar.

      Her gerilla hareketi başarılı olmamıştır. Misal Güney Amerika'da, Afrika'da hezimete uğrayan gerilla hareketleri de olmuştu.

      PKK gerçekten büyük bir trolleme. Ama kesinlikle başarısız bir hareket değil. Son dönemlerde yaşananlar bunu kanıtlıyor.

      Ha şimdi de bunları AKP başımıza bindirdi 90'lı yıllarda neredeyse yok olmuşlardı diyeceksiniz
      PKK'nın en parlak dönemi 1993 yılıydı. ARGK (Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu Maoizmi aldıktan sonraki ismi. Şimdiki adıyla HPG) o dönemlerde terör olaylarlarında tavan yapmıştı. Yani siz bastırdıkça onlar daha çok azdı. Yani bu neye benziyor biliyor musunuz? Böceklerle mücadele. Siz bir nesli ilaçlarla yok edebilirsiniz ama ikinci nesil daha güçlü ve dirençli bir şekilde geri gelir.

      Umarım buna da çaylak vermezsin. Zira bir gün sözlükte yazmadım.
      ···
   tümünü göster