/i/Osmanlı

Devlet-i Âliyye-i Osmanniye.
(Osmanlı İmparatorluğu)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +9 -1
    Şahi osmanlı döneminde yapılmış ve istanbulun fethinde kullanılmıştır.

    yapımı 3 ay sürmüştür. Çizimlerini Fatih Sultan Mehmed ve Bizanslıların daha önce sınır dışı ettiği Macar Urban adlı bir dökümcü yapmıştır.

    Ayrıca bir rivayete göre de Macar Urban sınır dışı edilmemiş, Bizans zindanlarından lağımcılar tarafından kaçırılmıştır.

    Toplar 2 ayda istanbulun önlerine getirilmiştir.

    Bu topun namlusu 91.5 cm'dir. 680 kilogram ağırlığındaki güllesinin menzili 1200 metredir. Osmanlı ordusunda daha sonra kullanılan büyük toplara da şahi adı verilmiştir.

    toplardan kırk iki tanesini Çanakkale Boğazı'nın savunması için Çanakkale Boğazı'na göndermiştir. Yüzyıllarca kullanılmadan kalan toplar 1807 yılında ingiliz donanmasına karşı kullanılmış ve beklenenin aksine kusursuz şekilde çalışan toplar bir ingiliz gemisini vurmuş ve 60 denizciyi etkisiz hale getirmiştir. Bir tanesi ingiltere'de, bir diğeri de italya'dadır. Günümüzde Fatih döneminden 6 tane top kalmıştır. Bunların en büyüğü olan ve istanbul'da, Boğazlar'da kullanılan "şahi" bugün ingiltere'dedir. Diğer toplar ise Harbiye'deki askeri müze bahçesinde olup bunların çapı daha küçüktür.

    iNGiLTEREDEKi ŞAHi TOPU
    ”Şahi”, 1929 yılında Rotunda Müzesinden, Londra Kulesi Müzesine, oradan da şimdi bulunduğu Fort Nelson Müzesine naklediliyor. 4 asır boyunca Osmanlı ordularını yenilmez kılan ve düşmana korku salan ”şahi”, şimdilerde müze yetkilileri tarafından ziyaretçilere, orta çağ teknolojisinin başyapıtı ve müzenin en değerli parçası olarak takdim ediliyor.

    • **FATiH SULTAN MEHMED HAN’ın kendi icadı olan ŞAHi toplarının daha sık ateş edebilmesi için Topların içlerini yağlattığını, böylelikle nncak 8 saatte bir Ateş edebilen topların 4 Saatte bir ateş için hazır hale gelebildiğini, bu yöntemle %100 verim alındığını, Bu kısa süre içinde düşmana tamir fırsatının verilmediği için fethin gerçekleşmesindeki önemli unsurlardan biri olduğunu, Bununla kendisinin Balistik alanında büyük bir deha olduğunun kanıtlandığını….
    ···
   tümünü göster