/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +32 -6


    Metehan



    Gerçek anlamda turan idealini gerçekleştiren büyük Türk imparatoru






    Oğuz Kağan



    Türk soyunun en önemli atası olan Oğuz Kağan, destanını baz alırsak dindar, vatanına bağlı ve zeki bir lider profili çiziyor. Koyduğu yasalar ilerleyen süreçte töre olacak ve 16 büyük Türk imparatorluğunun temel hukukunu oluşturacaktır.






    Kür Şad



    40 yiğidiyle Çin zulmüne dur demek için Çin sarayına ihtilal düzenleyen büyük Türk






    Attila



    Hristiyan Avrupa'yı yerle bir eden, Doğu Roma'nın yıkılmasında baş rolü oynayan Attila, hâlen bile Avrupa'da korkuyla anılmakta. Sosyal hayatı ve ailesi hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz Attila, Uldız'ın "Güneşin battığı yerden doğduğu kadar heryeri fethederim!" ülküsü ile hareket etmiş, Roma'ya birkaç kilometre kalıncaya kadar ordusuyla sokulmuş ve Avrupa'nın bilinçaltında yatan "barbar" kavrdıbının oluşmasında büyük etki yapmıştır. islamiyet öncesi Türk liderleri arasında en ünlülerden olan Attila'ya doğuda ise sempati ile yaklaşılır.






    Çağrı Bey



    ilk büyük ve emperyal Türk devletini kuran Çağrı Bey, Gazneli Devleti'ne başkaldırmış ve Merv'i alarak Dandanakan Savaşı ile Selçuklu'yu kurmuştur. Oğuz soyunun Kınık boyundan olan Çağrı Bey, Selçuklu sınırlarını Kafkaslara dek genişleterek Anadolu'ya akınlar düzenlemiş, Bizans için ilk büyük Türk akınlarını başlatmıştır. Türk tarihinde zaman zaman sahne alan ve Türk milletinin gelişimini hızlandıran liderlerden birisidir.






    Alp Arslan



    Çağrı Bey'in oğlu olan Alp Arslan'ı Osmanlı'nın Fatih'i gibi düşünebiliriz. Selçuklu'yu Orta Doğu'da büyük bir güç hâline getirmiş, Türklere Anadolu kapılarını açarak Küçük Asya'ya Türk ve islam sancaklarını dikmişti. islam dünyasının koruyuculuğunu üstlenen Alp Arslan, Malazgirt'te devasa Bizans ordusunu mağlup ederek Türk tarihinin kırılma noktalarından birini gerçekleştirmişti. Alp Arslan, Selçuklu'nun altın çağını yaşayacağı oğlu Melik Şah'ın saltanatı için de alt yapı hazırlamış, Türk devlet bürokrasisinde önemli atılımlar gerçekleştirmişti.






    1. Alaeddin Keykubat



    Büyük Selçuklu'nun parçalanmasının ardından ortaya çıkan kollardan bir olan Anadolu Selçuklu'ya altın çağını yaşatan Keykubat, Harzemşahları mağlup etmiş, Moğol akınlarını bir süreliğine de olsa geciktirmiş ve Kırım'a hükmetmişti. Hem ekonomik hem de askeri olarak Orta Doğu'nun en güçlü devletinin Anadolu Selçuklu olduğu Alaaddin Keykubat dönemi, diplomatik çerçevede de önemli gelişmelere sahne olmuştur. Eyyubilerle Moğollara karşı ittifak yapılması, Avrupa'da gittikçe artan Haçlı seferi çığırtkanlığına karşı askeri birlik anlaşmaları yapılması gibi önemli diplomatik girişimler gerçekleştirildi.






    Osman Bey



    Asırlarca sürecek ve dünyaya hükmedecek büyük Türk-islam devletinin kurucusu Osman Bey






    1.Bayezid (Yıldırım Bayezid)



    Büyük cesareti ile ün yapan savaşlardaki benzersiz yetenekleri ile Türkleri kolaylıkla fetih hareketlerine yönelten büyük Türk






    Fatih Sultan Mehmet Han



    Türk tarihinde hem Doğu'ya hem de Batı'ya bu denli etki etmiş lider pek yoktur. Bin yıllık Bizans'ı tarihin tozlu sayfalarına katmış, 15. yüzyıla dek süren feodal rejimi yerle bir etmiş, Osmanlı bürokrasisinde de "gaza" ülküsünün etkisini Çandarlıyı astırarak artırmıştı. istanbul'u fethederek Avrupa'nın denizlere açılmasını sağlayan Fatih, hem Osmanlı için altın çağı hazırlarken, Avrupanın gelişmesi yolundaki en önemli basamağın geçilmesine de yol açıyordu. istanbul gibi deniz ticaretinin koordine noktalarından birini ele geçiren Fatih, Avrupa'nın keşif hareketlerine çıkmasına sebep olmuştu. Ümit Burnu ve Amerika'nın keşfedilmesi ile refah seviyesi artan Avrupa halkları, kısa süre sonra gerçekleştirmeye başlayacakları reform hareketleri ile de bilim ve teknikte gelişmeye başlayacaklardı.






    Yavuz Sultan Selim



    Osmanlı hanedanında tartışmaya en açık sultanların başında gelen Yavuz, 8 yıllık kısa saltanatı boyunca Doğu ve Güney topraklarını Osmanoğulları'nın mührü ile damgalamış, Osmanlı tarihinde son kez olarak hazineyi tamamen doldurmuştu. Mısır'ı fethederek halifeliğin Türklere geçmesini sağlamıştı. Çaldıran seferi sırasında iran işbirlikçisi Kızılbaşları idam ettirmesi, bazı çevrelerde "alevi soykırımı" olarak tanımlansa da, bunun bir iftira olduğu artık netlik kazanmıştır.






    Kanuni Sultan Süleyman



    Osmanlı sancaklarını Avrupa'nın kalbinde dalgalandıran, Fas'tan Kırım'a devasa bir coğrafyaya hükmeden Kanuni, tüm şark hükümranları arasında dahi özel bir yere sahiptir. Bir Doğu hükümdarının Batı hükümdarlarına Kanuni derecesinde posta koyduğu çok nadirdir. Batı'da Avusturya'yı darmadağın eden Kanuni, Doğu'da ise babası Yavuz Sultan Selim'in ağır darbe vurduğu iran ile Kafkaslarda adeta köşe kapmaca oynamıştır. Cebelitarık'tan Çanakkale'ye, Hazar'dan Yemen'e uzanan büyük Türk toprakları, Osmanlı'nın denizde süper güç olduğunu kanıtlıyor, Türk'ün altın çağını da tescilliyordu.






    Seyit Onbaşı



    Çanakkale Savaşı'nda 276 kilogramlık top mermisini kaldırarak düşman gemilerini bozguna uğratıp Çanakkale'yi geçmelerini engelleyen büyük Türk






    Nene Hatun



    93 Harbi olarak da anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca çalışarak adını tarihe yazdıran Türk kadınıdır. Aziziye savunmasına 20 yaşlarında genç bir gelinken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katılmıştır.






    Şerife Bacı



    1921 yılı Kasım ayında Kastamonu inebolu'ya önemli miktarda savaş malzemesi gelmiştir. Malzemenin bir an önce Kastamonu'ya iletilmesi gerekir. Cepheye gidemeyip de köylerinde kalan yaşlılar sakatlar, kadınlar, Menzil komutanlığının malzeme taşınması haberi üzerine kağnılarla yola çıkarlar. inebolu'dan kağnılara yüklenen cephaneler Kastamonu'ya doğru yol alır. Bu cephane kollarında hep kadınlar vardır. Bunlardan biri de Şerife Bacıdır. Şerife Bacı top mermileri ıslanmasın diye kazağını mermilerin üzerine örtmüş, yavrusu ölmesin diye üzerine abanmış ve soğuktan ölmüştür, ama ölene kadar vücut sıcaklığını yavrusuna vermiştir.
    Bugün Kastamonu'da şanına layık güzel bir anıtı var (üstteki resim). Kastamonulular şehit Şerife Bacı'nın adını her yerde yaşatıyorlar.






    Yörük Ali Efe



    Kurtuluş Savaşı sırasında 16 Haziran 1919'da Malgaç Baskını ile düşmana ilk darbeyi vurmak suretiyle Aydın yöresinde düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmuş olan efe.






    Mustafa Kemal Atatürk



    işgal halindeki toprakları, yıkılmış bir milleti yeniden ayağa kaldıran, küllerinden doğdurarak yeni bir ülke kuran, savaşlardan savaşlara koşan büyük Türk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu.


    ···
   tümünü göster