/i/Tespit

  1. 1.
    +5
    türkçe çok zor bir dildir. bunun nedeni çağlar boyu yaşayan ve değişen köklü bir dil olmasıdır.
    Açıklıyorum.
    Şimdi beyler buna sadece Türkçe olarak değil bütün ural-altay dilleri olarak bakacağız.Bu dilleri bir hint-avrupa dili olan ingilizce ile basit bir şekilde karşılaştıracağım.

    Mesela okumak tek başına anlamlı bir kelime.Şimdi kelimeye ek getirelim:okuyacağım. Peki buraya kadar eyvallah.iş diğer kelimelere aynı işlemi yapınca değişiyor.

    Değişeceğim. Değiş- burada kök sıkıntı ek getirince başlıyor. Gelecek zamanda yapacağım bir eylemi ifade etmek için -eceğim ekine getirdik. Peki bu ek neden kelimeden kelimeye değişiyor?

    oku-y-acağım
    değişeceğim.

    ikisi de eylem amk ikisine de 1. tekil şahısta gelecek zaman eki getirdik. şahıs nerede zaman nerede belli değil..Bir de ingilizceye bakalım:

    I will read.
    I will change.

    Gördüğünüz gibi eylem dediğimiz kelimeler hariç hepsi sabit değişen bir şey yok.Şimdi her Türkün kendisine sorması gereken soru şu : Elin çinlisi amerikalısı neden bu dili öğrensin? Bizim dilimizi yaymamız için tek bir şansımız var. O da bilim alanında gelişmek.Ne zaman makaleler Türkçe yazılır,o zaman japon der ki benim bir şeyler öğrenmem için Türkçe bilmem şart.
    ···
   tümünü göster