/i/İnanç

İnanç
  1. 76.
    0
    söylediklerinde yer yer hak verdiğim noktalar var. dediğin gibi bilimsel araştırmalar genellikle küresel sermayenin sağladığı kaynaklarla yapıldığı için, kamu çıkarlarından çok yine sermaye sahiplerinin çıkarları korunuyor ancak bizlere geç ulaşacak olsa da bu araştırmalar yapılıyor, yapılmaya da devam edecek. senin bu bahsettiğin başka bir tartışmanın konusu. burada öncelikli olarak "bilim var da bize mi var?" gibi sorular yerine başlıkta bahsedilen şeye geri dönecek olursak, asıl islam coğrafyasındaki yozlaşmanın nedeni bu cüppeli gibi hocalar mocalar ve bunlara tamah eden insanlardır. tabii yine çok derin bir konu, neo kapitalismden ve daha öncesinden, işci sınıfından şundan bundan çok fazla şey ekleyip konuşabiliriz bu konuyu ama din üzerinden devam eden istismar, özellikle dinin sorgulanamaz temellerini kendine dayanak alıp milyonlarca hatta milyarlarca insanı sömürmeye devam etmektedir. bana sorarsan tartikatlar, hocalar, şeyhler, bir şekilde kendi cebini doldurduğu gibi yine bilimin sana bana ulaşmasını engelleyen insanların da ekmeğine yağ sürüyor. kapitalist süreçte dinin kullanımı, öne çıkışı nedir ne değildir kısa bir araştırma yap internette, kar dediğimiz şey ortaya çıktığı andan itibaren din kara ulaşmakta kullanılan alternatif yollardan biri olmuştur.
    ···
    1. 1.
      0
      valla bu konuda elimde bi delilim yok gerçekten bi çok şeyh denen insan da bunu yapıyor kendi ceplerini dolduruyolar. din istismarının temelleri insan vicdanını buna alet etme adına islamdan önce de yapılmış çok hareket var bu konuda haklısın. ama genel olarak dine ya da anlatılanlarla çelişen ifadeler değil bunlar bu insanlar da bahsediyolar dini ile insanları yönlendirmekten ve uzak durmak gerektiğinden ne kadar doğru ne kadar yanlış tabiki Allah bilir. dediklerine zıt değilde paralel bişey söylesem acaba ne düşünürsün? diyeceğim şey şu : "gerçek din ne bilimle ne sosyal yaşantıyla ne de adaletle çelişir". bu cümlenin neresi eğri neresi doğru sana göre?
      ···
    2. 2.
      +1
      eğer din sosyal yaşantıyı düzenleyen emirler buyuruyorsa toplumun sosyal yaşantısıyla çelişebilir. kuran allahın kelamıdır, ne bir ekgib ne bir fazla diyorsan bilimle de çelişir. din eğer, kısasa kısas, cana can mala mal diyorsa adaletle de çelişir. aslına bakacak olursak bütün bunlar -bilim dışında- ahlaki değerlerle alakalıdır ve islam felsefesinin kuran'dan oran veriyorum %80 i de sosyal-ahlaki değerlerle alakalıdır. aslında 1400 sene öncesinin ahlak anlayışıyla kıyasladığımızda çok öğretici, iyiye yönlendiren bir amaçla yola çıkmışken, okuma yazma bilmeyen insanları kurallar çerçevesine sokup alışkanlıklar edinmeye itmişken kendi sınırları içerisinde kendini tekrarlayan, yaşamayan -din de dil de ahlak da insanlar gibi yaşayan, form alan şekillenen şeylerdir- bir hal almış, sonuç da kapı komşumuz ülkelerdeki geri kalmışlık olmuş. dostum inanç dediğin şey, neye inanırsan inan özünde bireyseldir ve dinin temeli de -alim değilim hacı hoca değilim- niyettir. iyi niyette bulunmak için de bilmek, gerçeğe ulaşmak gerekir. belki de cübbeli de iyi niyetlidir de kendince, cahildir biraz.. özellikle islam coğrafyasındaki ülkelerdeki biat kültürü, kabile yaşantısının kalıntıları, modernleşme hareketlerinde yüzlerce yıl geride kalma vs toplumu her türlü olayda bu tip insanların ağzılarının içine bakmaya ittiği için böyle arapsaçı bir durum var. ben tabii bunları kendimce düşünüyorum, yanıldığım yerler vardır, belki baştan aşşağı saçma sapandır ama hiç değilse kendimi akılla-mantıkla açıklamaya çalışıyorum. hacıları hocaları dinleyip de bir yere varamayız.
      ···
    3. 3.
      0
      tamam kardeşim bunu da not alıyorum bunu da ekstra bi başlık altında tartışıcaz inşallah. yalnızca şunu demek istiyorum.
      "eğer din sosyal yaşantıyı düzenleyen emirler buyuruyorsa toplumun sosyal yaşantısıyla çelişebilir. kuran allahın kelamıdır, ne bir ekgib ne bir fazla diyorsan bilimle de çelişir. din eğer, kısasa kısas, cana can mala mal diyorsa adaletle de çelişir."

      bu kısımdaki dini karşıya alışı anlayabiliyorum çok da mantıklı geliyo. senin gözlüğünden bakabiliyorum mevzuya. benim kendi düşüncemi sana anlatabilmem için ilk önce evrenin oluşumundan başlayıp ilahi bi güçten ve bu ilahi gücün zaman mekan gözetmeksizin her şeyi kapsadığından bahsetmem lazım. bana göre güneşin doğuşu ve dünyanın güneş etrafında dönüşü ve evrenin hareketi kıytırık bi takvimi hazırlayıp icat etmiş insanın bu buluşundan daha önemlidir. işe yararlık açısından bakarsak bi insan evrenin sırlarını öğrenmeden yaşayabilir fakat herkese bi takvim saat lazım diye düşünebilirsin. bu konuda da haklısın fakat biraz genel düşünebilirsek ve bu konuda tartışırsak kendi bakış açımdan olaylara bakmanı isterm sadece ne düşündüğümü anlatabilmek için. o yüzden bişeye sebep olan şeyi o şeyden ayrı düşünemezsin diye düşünüyorum. bunu da dediğim gibi bu cübbeli ahmet platformundansa daha uygun bi platformda kessinlikle seninle tartışıp fikirlerini almak isterim kardeşim
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster