/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +7
    --spoiler--
    ve barış içinde kan dökülmeden dağılan tarihteki tek büyük devlet sovyetlerdir.
    --spoiler--

    kafamı buluyuosun cahilmisin nesin. Baltık Cumhuriyetlerinin Bağımsızlık Talepleri,1991 Sovyet darbe girişimi, Gürcistan-Abhazya çatışması, Karabağ Savaşı, Gürcistan-Güney Osetya çatışması, Transdinyester Savaşı

    bunların hepsi sovyetler dağılırken veya dağıldıktan hemen sonra olmuştur.
    ···
    1. 1.
      +1
      Azerbaycan'da 20 yanvar hadisesi (1990), Kazakistanda jeltoqsan (1986) gibi olaylar olmuştur. Zaten SSCB'nin kuruluşundan itibaren baskıcı bir rejim uygulanmış, komünizmi kabul etmeyenler hapse atılmış, sürgün edilmiş, öldürülmüş. Hatta "komünist partiye geç üye olmak" gibi gerekçelerle insanlar hapse atılmış. SSCB bir diktatörlük ve sömürü düzeni idi.
      ···
      1. 1.
        -4
        Komünist Partiye Geç Üye olmak suçu ?

        Yuh amk az yavaş salla . SSCB'de nüfus 1991'de 293.047.571 kişi , SBKP üyeliği ise 1986'da 19 milyon kişiydi . Asılsız asılsız sallamayın amk muallakler ya . Komünizmi kabul etmeyenler hapse atılmış diyor geri zekalı . Ulan her rejim kendi rejimini kabul etmeyenleri hapse atar . Az düşünüp konuşun .

        Akıl yok ki . Anca laf .

        Edit: Hahaha . Yapacak bir tak bulamadınız ya eksi verin . zütler .
        ···
    2. 2.
      0
      keşke şu vikipedi den kopyalamasanız da az okuyup araştırıp gelseniz bildiğin copy paste yapmışsın sonra gelmiş yok sen cahilsin yok bilmem ne bi bak bakalım hangi ülke soyetlere silah sıkmış bağımsızlık için baltık cumhuriyetlerinin bağımsızlık talebi diyorsun e sovyetler ilk olarak onlara bağımsızlık verdi zaten.1991 sovyet darbe girişimi diyorsun orda da kan dökülmedi kimsenin sadece darbeyi planlayanlardan bir general intahar etti. sonrasında yazdığın savaşlar ise ülkelerin iç savaşlarıdır sovyetlerden ayrılan ülkelerin kendi arasında savaşmasıdır.
      ···
    3. 3.
      0
      beyler 93 teki krizle karıştırmışım pardon .1993 Rusya anayasa krizi Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya'da Rusya Devlet Başkanı ile Rusya Parlamentosu arasında çıkan ve silahlı kuvvet uygulanmasıyla sona eren siyasi kriz. Moskova’da 10 gün süren çatışmalar 1917 yılı Ekim ayından beri şehirdeki en kanlı olay olur. Devlet kaynaklarına göre 187 kişi ölmüş, 437 kişi yaralanmıştır. Direniş içinde yer alan Rusya Komünist işçi Partisi'ne (Российская Коммунистическая Рабочая Партия) göre ise ölü sayısı 2 bin civarındadır. hiç boşuna konuşmayın sovyetler birliğinin çöküşü kanlı olmuştur.
      ···
    4. 4.
      0
      ayrıca baltık devletlerini demişsin. Dudayev baltık devletlerinde çıkan isyanı bastırmak için görevlendirilmiştir. fakat bunu reddeder.o yüzden biriğiyle beraber çeçenistana sürülür. dudayev orada kongre toplar ve çeçen-içkerya cumhuriyeti kurulur. bunun sonucunda 1.rus-çeçen savaşı çıkar. Hepsinin nedeni sovyetlerin çökmesi .
      ···
    5. diğerleri 2
   tümünü göster