/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +23 -8
    Türkiye cumhuriyetinin 70 kusur yılda yaptığını adamlar 13 yılda sattı
    ···
    1. 1.
      +7 -24
      Yanlış söyledin Türkiye cumhuriyetinin 80 yılda yapamadıgını ak parti 10 da 1 i sürede 10 katını yaptı
      ···
      1. 1.
        +12
        Hani fabrikalar ozaman şeker fabrikası nerde çimento fabrikası nerde türk telekom nerde madenler nerde hepsini satıp sözde imf ye borcu ödedi sözde ülkedeki yoksulluk noldu cari açık noldu millet çöp topluyor yiyeceği için
        ···
      2. 2.
        +8 -9
        Aahahahaahahah hep ezber laflar hep ezber senin devletçi yolsuzlukçu gibik mantıgından ötürü devlet kurumlarının tamamı zarar ediyordu ve kemalist ağabalarının elinde oynuyordu, botaşından zonguldak kömürlerine tüpraşa kadar tamamı zarar ediyordu şimdi bireysel özal girişimler desteklendi hem devletçi 20.yy uyduruk tekelden kurtulup, rekabete dayalı gelişimci bir oluşum desteklendi, hemde özelleşen kurumlar kara geçip devlete vergisini takır takır ödemeye başladı, tabi öncelikle satmanın özelleştimyle ay ı anlama gelmedigini bilmeni istrim devlet kendi sahip oldugu kurumlardan hiçbirisini satmadı belli süreler aralıgında kiraya verdi gibi düşünebilirsin bunu bütün gelişmekte olan ve gelişmiş medeniyetler yapıyorlar ayrıca özelleşen kurumların yanında devlet kendi tekelinde olan muazzam derecede önemli yapılara daha fazla önem vererek marka değerini de yükseltti misal bugün türk hava yolları devlet teklinde olmasına rağmen şuan çogu özel hava yoku şirketinden ileride ve 1 numarada
        ···
      3. 3.
        +1
        70 yılda ne olmuş bu ülkede yarram avrupalıların 50 yıl önce metrosu vardı mk biz yannan gibi yollarda yannan gibi yanlamasına giden minibüslere biniyorduk
        ···
      4. 4.
        +3 -1
        Panpacim yanlisin var. ulkeye vergiler odeniyor ama bu halka yansimadiktan sonra vergiler duzenli odense ne olur ki ?
        ornek vereyim mi ? Istersen canli ornekler gormek icin biraz disari cik.ya da 2-3 gun once paylasilan ayakkabici amca entry sine bakman yeterli.
        Ulkenin gelistigine suphe yok ancak , yol yapmakla , metro yapmakla ulkeyi gelistirsen sadece turiste fayda. Halkin bu egitimsizligi ile gelisme olanagi cok dusuk.Bak isvece , isvicerey, norvece,danimarkaya vb. Ulkelere. adamlarin 1. Harcama kaynaklati egitim. Insanin egitimli olduktan sonra o ulke zaten gelisecektir. Halktan vergi toplayip metro yaparsan , bunlar gecici secime yonelik cozumlerden baska birsey olmaz.
        ···
      5. 5.
        +3 -1
        Bütçenin çok büyük bir kesimi eğitime ayrılıyor burda şu yanılgıya düşmeyelim işt metro yapmadan insanlara trafik egitimi verelim veya çocuklara tablet dagıtmadan egitimin kalitesini ilerletelim bu mantık yanlış olur çünkü ögrenci dersi kendi kendine ögrenmiyor yanında mutlaka ögretmenide olmak zorunda devletin derdi kaliteli egitim vermek değildir koşulları saglamaktır, koşullar düzgünse devlet tek tek ögretmenlerin ayagına gidip şöyle yap böylr yap mı diyecek yani? devlet bedava kitap verir, tablet dağıtır, harçları kaldırır, ögretmen atar vsvs bütün bunlardan sonra ögretmen laylaylom ders anlatıyorsa yatarak ders anlatıyorsa sınıfta geyik yapıyorsa ögretmenligin öz bilincine varmadıysa bu devletin suçu musur? işine ideoloji bulaştıran ögretmenligi meslek olmaktan ziyade para kapısı olarak gören çıkarcı ögretmen mantıgı mıdır? müfettişlik sistemi diye birşey var tamamen saçmalık tamamen cberrut, polis,kemalist diktanın bir yansıması yani bi defa karşılıklı güvensizlik yaratmanın en başat sistemi ögretmen devlete güvenmiyor devlet ögretmene güvenmiyor. adam daha nasıl faydalı olabilirim ögrenciye demiyorki devletin kriterlerine uyayım göze batmıyayım önümden yiyeyim sözde ulus devletiz onun için misal hindistan çok gelişmiş bir ülke olmamasına rağmen muazzam bir kültür sistemi ve egitim sistemi var zorlama bir sistem değil ve ögretmen ögrencilere bişey katıyor onun için egitime muazzam yatırım yapan cogu ülkeden daha kaliteli ögrencileri yetiştirebiliyo dar bütçelerle misal bizim osmanlıdaki sistemimiz çok daha muazzam ve kendi kültürümüze uygun ve uygulanabilirmiş fakat herşeyi çok bilmişlik yaparak kapatırken, ezerken,üzerine beton dökerken bunu da rezil etmişiz özellikle egitim sistemini taa en baştan itibaren
        ···
      6. 6.
        +1 -1
        10 katından maksadın bölünmüş yollarsa doğrun olabilir
        10 katından maksatın özelleştirme ise onda da haklı olabilirsin
        oy için makarna ve kömür dağıtmaksa onda da payın var

        ama ekonomi diyeceksen 80 yıllık ortalama büyüme ve son 13 senelik büyüme birbirine çok yakın. biri 5.0 ise diğeri 4.9.
        demiryolları diyeceksen atatürk dönemine bak.
        ssk diyeceksen ssk'nın başındakine değil o zaman ülkeyi yönetenlere bak, şu anki sgk'ya bak.

        benim görmediğim bir şey görüyorsan anlat panpa , nebileyim neyin on katını yaptı da seni bu kadar etkiledi?
        ···
      7. 7.
        +1 -1
        Kardeş ekonomiler neden büyür ekonominin ve devletin en temel amacı nedir?
        ···
      8. 8.
        0
        akp'nin yaptığı sadece satmaktır. özelleştirme ile satmak arasındaki farka vurgu yapılmış. telekom akp tarafından (sözde) özelleştirildi fakat telekom tarafından binalar ve hatta bakır kablolar satışa çıkarıldı. bu mu özelleştirmek?
        devlet kurumlarının kar gütme amacı yoktur ve olmamalıdır. neo-liberal mantık ile özelleştirmeler yapıldı ve ucuz iş gücü sağlandı. bu durumda vatandaş zarar etti firmalar kazandı.
        ekonominin ve devletin temel amacı vatandaşın karnını doyurmaktır. ekonomi satarak değil alım yaparak ve üreterek büyür.
        hodri meydan, her türlü tartışmaya açığım. akp'nin doğrusuna doğru, yanlışına yanlış diyen birisiyim. (diğer partiler içinde durum aynı)
        ···
      9. 9.
        0
        Satmak değildir özelleştirme tek tip te değildir çok farklı yolları vardır devletin teklinde olan kurum belli bir süreligine özelleştirilebilir ve sonrasında tekrar devlete dönüşü sağlanabilir misal bu kiralama sistemi gibi düşünülebilir onun dışında şu anda 3.köprü ve 3.havalimanı gibi muazzam dev projeler için yap işlet devret modeli uygulanmaktadır burda devlet kılını kıpırdatmazken bedavadan muazzam bir havalimanına sahip olmakta ve kendi sahip oldugu az ama öz thy gibi şirketlerle liderlik yolunu açmakta.bu hem devletin hem özel sektörün kazandıgı bir süreç misal özel sektör ve liberal piyasa ekonomisi desteklenmeseydi hantal rüşvetçi yolsuzlukçu devlet yapısı bırak 3.havalimanı yapmayı hacmi kagıttan köprü yapmaya bile yetmeyecekti. ayrıca topluma verilen hizmetin kalitesi liberal politikalarla daha rekabete dayalı oldugu için hizmetin kalitesi dogal şartlarda rekabete bağlı olarak sürekli yukarı çıkmaktadır.ama tekeliyetçi hantal devlet mantıgı yaptım bu size bir ömür yeter mantıgıyla bakar her saniye rekabetten uzaktır çünkü sektörde tekeldir bireylerin yaratacılıgından ve rekabetinden ziyade doganın bir kanunu olan yarışı ortadan kaldırarak bütün et benimdir hepinize bu etten bir parça ben veririm demektedir burada devlet hem yoksullaştırmayı arttırmakta, hemde rüşvet, yolsuzluk gibi açmazlara girmektedir. işte buda senin gibi malların nasıl olsa devlet kurumu kar etmez ye yiyebildigin kadar mantıgının önünü açmaktadır hizmet kalitesi 5 üzeinden 1 iken kurumun zarar etmesi hiçbir şeyle açıklanamaz. tıpkı ssk örneginde oldugu gibi nitekim sovyetlerde bu poltiikalarda tüm kurumları ve bireyleri devlet tekeline alarak ekonomisi hantal ve sabit kalmış olup adeta kagıttan kaplanı hatırlatmıştır ve ekonomisi en ufak bir üfürmeyle dağılmıştır ve özellikle google gibi (sergey brin) facebook gibi şirketlerin cogu yöneticisi bizzat sovyet cografyasında bu fikirleri üretmesine rağmen devletçi mantık yüzünden yol verilmeyip, hüsran yaşamışlardır ama liberal politikalarla yönetilen ülkelerde kolaylıkla rahat çalışma imkanı bulup bu fikirlerini hayata geçire bilmişlerdir. onun için bilgi çağında bu tür düşünemeyen, düşünse bile tek tipten ileriye gidemeyen devletçi müdaheleci mantık yerine bireylerin desteklendigi halkın daha kaliteli hizmet aldıgı devletin alabildigine geriye çekildigi ve küçüldügü yrgı, güvenlik,ordu gibi devlet adaletine muhtaç olunan kritik alanlara çekilmesi dogru olandır. zaten devletçi mantıkla liberal poltiikanın farkı en net soğuk savaş zamanında görülmüştür berlin duvarının öbür tarafına yani özgür tarafa geçmek isteyen yığınlarda buna en iyi örnektir bu zamanlara kadar liberal politikalar izlemeyişimizin sonucundada devletin nasıl rüşvet çarkı içinde döndügü ve halka hizmet edemeyişi açık ve gözler önündedir, japonya almanya gibi ülkeler dümdüz olurken türkiyenin savaşa girmemesine rağmen devletçi politikalarla emeklemesi ve buna iyi birer örnektir.
        Tümünü Göster
        ···
      10. 10.
        0
        kardeşim eğitim konusunu çok yanlış anlıyorsun. Okulların halini gidip gezerek görebilirsin. Kıçını kırıp yatmaktan başka birşey yapmıyor öğretmenler.(Genelleme yapıyorum).Dershane vb. yerlerde öğretmenler alınırken yazılı, sözlü ve uygulamalı mülakata tabi tutulurlar. Beğenmediklerini almazlar.Sen sadece bir kıçıkırık sınav yaparak onları öğretmen ilan edemezsin. Nokta
        ···
      11. 11.
        0
        @hell sing
        satmak değil özelleştirmektir diyorsun ve tıpkı kiralamak gibi oldugunu savunuyorsun. ben de diyorum ki bu kiralanan telekom nasıl oluyor da bakır kablolara kadar satışa çıkarabiliyor? bunu açıkla bana.
        sana göre bu şekilde özelleştirmeler yapılarak rekabetçi ortam yaratılmış. bu rekabetin kaybeden tarafı vatandaştır. misal; ranault-ford vs. firmalarının türkiye ayağındaki insanlar ücret konusunda eylem yapıyorlar son zamanlarda biliyorsun. o firmalardan birisinde (hangisi hatırlamıyorum) 2006 yılından sonra işe girenlerin maaşı daha düşük. Neden peki? çünkü o fabrika 2006da özelleştirildi. yani kaybeden vatandaş.
        3. köprü vs. yatırımlarında özel yapıyor diyorsun. özel babasının hayrına yapmıyor. devlet tarafından güvence verilir bu konularda. ayrıca 3. köprü ihalesinin kime verildiğini ve verilmek için kamu ihaleleri mevzuatının nasıl değiştirildiğini bi araştır istersen.
        bu özelleştirmeler ve satımlar yüzünden bu ülke dışarından saman satın aldı. yetmedi, ithal anguslar geldi. hala daha özelleştirmeyi savunuyorsun.
        ···
      12. 12.
        0
        dıbına kodumun malında beyin ndıbına bişey yok gerzek herif diyorum ki özelleştirme yanlış anlaşılan birşey sadece elden çıkarmakla aynı manaya gelmez bilgi düzeltmesi yapıyorum yani tek tip özelleştirme diye birşey yoktur ne liberalizmle ne özelleştirmeyle en ufak bir fikrin yok sağdan soldan ezberledigin sovyet artıklarının söylemleriyle laf yapıyorsun sırf konuşmak için eleştirel düşün kendi fikrini ortaya koy başkasının aklından konuşursan böyle mal gibi kalıyorsun ortada ayrıca özelleştirm konusunda benim fikrimi sorarsan bana kalsa kritik kurumlar dışında yani 5-10 özel mantıgında çalışacak aygıt dışında hemen hemen tamamı elden çıkmalı bak ak parti dönemindeki liberal politikalarla muazzam bir doviz girişi sağlandı ve ekonomi rekabete dayalı dışardan da muazzam bir rabet gördü yani misal sektörde tek ve devletin tekelinde bir kurum olsun sen bunu özelleştirdiginde sen o sektörde zarar ederken bir anda pozitife geçiyorsun ve sektörü çogullaştırıyorsun yani bu özelleştirdign kurum devlet tekelinde 5 üzerinden 1 hizmet veriyorsa özelleştirmeyle 5 üzerinden 3 e çıkıyor(kar etmesi için çünkü özel)hemde 5 üzerinden 4 hizmet verecek yeni rekabetçilere de yol açılmış ouyor yani devlet vatandaşına dolaylı yoldan aynı vatandaşın hizmet için verecegi virim fiyata hem 3 4 kademe daha kaliteli hizmet verirken aynı zamanda hem özelleştirme hem vergi geliriyle yine devletten hizmet yardımını almış oluyor bir taşla 4-5 kuş birden vurmuş oluyor bu aynı zamanda dinimizdede mevcut olan bir ekonomik model ama dinimiz altta kalanın canı çıksın gibi acımasız bir kapitalizmi emretmiyor özel mülkiyet piyasa ekonomisini ticareti desteklerken aynı zamanda devletin ekonomiye müdahelesinden ziyade kapitalin üst kısmındakilerin sosyal yardımlaşma açısından en alt tabakayı alabildigine yukarı çıkmasını öngörüyor yani yine devletin ekonomiye bir müdahelesi yok işte bu kadar muazzam ve gelişmeye dayalı bir sistem ama günümüzde bu tür değerler yok oldugu için insanlar birbirinden uzaklastıgı için liberal bile olsa sosyal devlet kavramı ortaya çıkıyor buda az çok gereklidir yani devletleşme sadece devlete ve vatandaşa zarar veriyor, böylece hem hizmet kalitesi aşağı çekiliyor, rekabet ölüyor kaliteli gizmetin önü kesiliyor hemde yolsuzluk rüşvet çarkında devlet boğuluyor, yani vatandaş devlete girdiginde hem rahatlama ortamı oluşuyor çünkü denetleme diye bir sistem yok misal ögretmenlik gibi devlete girdim mi gerisi kolay kafası oluşuyor ve devletin denetimi altında dahi idealist değilse geride kalıyor neden çünkü rekabet ortamı yok devlet bana bakmak zorunda kafası oluşuyor buda dinimizce haram kılınmış bir durum zaten veilrn ücretin karşısında emek göstermemek,ama özel sektörde gerekli verimi gösteremediginde kapının dışına konulacagını bildiginden verimi olması fereken noktaya çekiyor hem her saniye denet sistemi hem rekabet muazzam bir sistem fakat şuda değil misal işte devlet özelleştirdi o kurum altında çalışan işcilerin de köle olarak çalıştırılması dogru olmaz,sen aslında liberalizmi değil aşırı kapitalizmi eleştiriyorsun ama maalesef bizim ülkemizde geçmişten itibaren bu konuda son derece rezil poltiikalar izlendigi için ve özelleştirme geri kaldıgı için girişimciye muhtaç bir devlet var yani devletin sosyal haklar konsuunda fazla bastıramamsın nedeni sorumsuzluk değil ekonominin toparlanma sürecinde olması buda bir realite yani çünkü türkiye bir memurlar devlete girmek isteyenler ülkesi oldugu için müteşebbis hem nadir rastlanıyor hem de devlet tarafından bu tür yükümlülükeri yerine getirecek durumu olmuyor bu bir süreçtir yani devletin tavrı aşağıdan yukarı çıktıkça daha netleşecektir bu süreçtir yani nedir misal 35 tane o sektöre girmek isteyen oldugunda ihale mantıgıyla devlet kendi şartlarını ortaya koyar güvenlik, işci hakkı vs işine gelen çekilir kabul eden şartlarıyla kabul eder çünkü olası bir kazada müteşebbisin bu zararı göze alması mümkün olmayacaktır böylece hem işçi hakları korunmuş olacak hemde ülke ekonomisi rekabete dayalı ak parti dönemindeki gibi muazzam bir büyüme dönemine girecektir işte burda mesele özel müteşebbislerin desteklenmesi önünün açılması yatırım yapmaları onun içinde devletin önünde büyük engeller var yani nedir misal yüksek faiz oranları ispanya da %1 faizle çok rahat müteşbbis olurusn ama burda müteşebbis kafayı toplayamadan faize odaklanıyor acaba altında kalırmıyım diye böylece olay başlamadan bitiyor işte gzi parkı gibi olayların neden faiz lobisine hizmet ettigi burda ortaya çıkıyor bi anda fırlayan faiz yüzdelerinden ötürü para üzerinden para kazanan para babaları onun için diyorlar gzi biizm namusumuz diye halbuki namussuzlugu onun için halk sefalet içinde faiz ödeyip bunun altında kalırken,tek özel kurum olan bankalar bayram editor yüksek faizle işte erdoganın kahramanlıgını ekonomiyle oynuyor diye lanse ettirenlerin ihaneti, faiz düşürtenler hain, faizi tavan yaptıran gziciler kahraman olarak pompalanıyor medya, lobiler ve sivil toplum arasındaki kısır döngü böyle ilerliyor buda türkiyenin bu zamana kadar neden geri kaldıgının bi göstergesi onun için gelişmiş ülkelerin hiçbirinde bu tür reformlara, eylemlere rastlayamazsın
        Tümünü Göster
        ···
      13. diğerleri 10
   tümünü göster