/i/İnanç

İnanç
  1. 26.
    +5
    Kardeşim öncelikle seni sorguladığın için tebrik ederim. Hep böyle kal. Bir şeyi sorgulamadan, akletmeden kabul etme. Ancak düşünülmüş olgular seni gerçeğe yaklaştırır.

    Konuya gelecek olursak, kuran cevireleri kitabı epey anlamdan saptirabiliyor burada olduğu gibi. O nedenle tek çeviriden değilde bir kaç farklı çeviriden bakmanı öneririm. Hele diyanete bakma bile.

    Ben de sana önerdiğim gibi açtım baktım farklı meal lere. Dediğin gibi 1/8 lik bir fazlalık çıkıyordu ancak, ayet çocuk varsa anneye babaya 1/6 şar verilir diye cevirildiyse . Ancak;

    Bazı meallerde(senin koyduğun gibi) “(Ölenin) Bir çocuğu varsa” ifadesi “(Ölenin) çocuğu varsa” olarak çevriliyor. Ayette geçen ifade “Veledün” dur. Bu bir çocuk demek. Eğer iki çocuk kastedilseydi “Veledeyn”, ikiden fazla çocuk kastedilseysi “Evladun” ifadesi kullanılırdı. Burada bir çocuk kastedilmektedir. isteyen çeviriler bakabilir. Yarısı tek çocuk diye çevirmiş. Özellikle ingilizce çevirisini bakarsanız bir çocuğun nasıl vurgulandığı görürsünüz.

    Yani eğer bir çocuk varsa ve diyelim ki bu çocuk kız işe ona 1/2, anne babaya 1/3 (1/6 x 2), eşe 1/8 toplamda%95.83 gibi bir şey düşüyor . Yani bütün mirasdan fazla değil. Farkındaysanız özel durumların dışında çoğu durumda verilecek miktar ölen kimseye bırakılmış . Yalnızca erkek kızın 2 katını alır demiş yani aslında ucu epey açık kurallar. Özel durumlar ise görüldüğü üzere çelişkili değil.

    Neden %100 değil denecek olursa, görüldüğü gibi özel durumlar kurallasmis. Yani yok ben istemiyorum deyip vermemezlik yapamıyorsun. Öyle olunca en özel durumda verilecek paradan geriye yalnızca % 4 gibi birşey kalıyor. Zannımca o da cenaze masrafları, kefen parası vs icin ayrılmış olabilir. Zaten kimse bütün miras yakınlarına bırakılacak dememiş.

    Umarım yardımcı olmuştur. Bir yanlışım varsa söyleyin birlikte düşünelim.
    ···
    1. 1.
      0
      3 kızı varsa anne babaya ne düşüyor kurandan gösterir misiniz o zaman
      ···
      1. 1.
        +1
        Çocuğu ve babası olmayan bir kadın ölür ve geriye annesini, kocasını ve bir öz kız kardeşini bırakır.

        Nisa/11'den: "Eğer çocuğu yok da (yalnız) ana babası ona varis oluyorsa, anasına üçte bir düşer."
        Nisa/12'den: (Koca için) "Eğer çocukları yoksa, karılarınızın geriye bıraktıklarının yarısı sizindir."
        Nisa/176'dan: "Çocuğu olmayan bir kişi ölür de kız kardeşi bulunursa, bıraktığı malın yarısı onundur."
        anneye: 1/3=2/6
        kocaya: 1/2=3/6
        öz kız kardeşe: 1/2=3/6

        toplam: 8/6
        zaten kocaya ve kız kardeşe de yarısı düşüyo... başka bişey kalmıyor.
        ···
    2. 2.
      0
      Tam ben anlatcaktım anlatmis ağzına sağlık kardeş. Meal yanlışları var. Çocuğu varsa degil sadece tek çocuğu varsa anldıbına geliyo oradaki veledün kelimesi.
      ···
      1. 1.
        +1
        lan adamı okuyosun benimkileri neden okumuyorsun ? tek örnek bu değil ki 17.1 ve 17.1.1 leri de okusana
        ···
      2. 2.
        0
        Kardeşim okudum cevap verdim ayetleri inceliyodum kusura bakma
        ···
   tümünü göster