/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +11 -3
    cerkez ethem e hain demek yanlıs olur. ceza alınacagını düşünüp yunana sıgınmıstır ama yunanla birlik olup türkiye ye saldırmamıstır. zamanında hizmetleri olmus vatansever birisidir. bazı konularda anlasamamıslardır yunanlılara sıgınırken de silahlarını türkiye ye bırakmıstır.
    ···
    1. 1.
      +2 -8
      Kimse etheme gel ordunun hizmetine gir askerimiz ol demedi. Bu isleri birakmak emekli olmak istediyse birakabilirdi. Nizam adina duzen adina cagirildi silah birak denildi ama ego tavan. ülkede asayisi devlet saglar ceteler değil. Cagri gelince gidip madalyasini alsaymis.
      ···
      1. 1.
        +5
        ben şapsığım panpa edindiğim bilgileri şöyle paylaşiim üslubumda kayma olabilir her şeyi üstüne alınma. ethem daha ortada ordu yokken iki büyük isyanı bastırdı. thamate büyük oranda karşı çıkmasına rağmen çerkes türk dinlemedi kim isyan ettiyse isyancıları infaz etti. halkın gözünde büyük kahraman oldu. diğer yandan art niyetliler bunu atatürk'e karşı propagandaya çevirmeye kalktılar. durum tehlikeliydi. hatırladığım kadarıyla sessizce geri plana çekilmek istendi. ancak abilerinin de gazıyla gurur meselesi yapıp karşı çıktı(çerkes gururu ve inadı her zaman iyi olmayabiliyor). tevkif edilmeye teşebbüs edilince de 2000 kişilik kuvvayı seyyaresini yeni kurulan orduya katılmak üzere yanında 40 kişi ile bırakıp kaçtı. yunanlılara iltica talebinde bulundu kabul edildi, onların canına minnet zaten ordu yeni kurulmuş, karşılarındaki en büyük gücün komutanı teslim oluyo. bu diğer 40 kişiye orduya katılmalarını tavsiye edip önce yunanistana sonra fransaya ordan da çerkeslerin yoğun olduğu ürdüne göç edip ömrünün sonuna kadar orda yaşar. çerkes isyanı gibi bişi söz konusu değildir çerkesler o dönem ancak türkler kadar isyan etmişlerdir nasıl türklerin dincisi solcusu vs var çerkesler de o şekildir. zaten türk ordusundaki subayların 3te 1i çerkestir o dönem. gel gelelim nutuğu dikkatlice açıp okursanız pek çok false flag operasyonu var bu kızıl hançercilerin falan yaptığı bu çerkesler isyan etti hikayesi ona benziyor.
        150liklerin çoğu 30larda cumhurbaşkanlığı affıyla affedildi. ethem ise "ben memleketime ihanet etmedim ki affedileyim" diyerek ürdünde kalmaya devam etti orda öldü.
        ben meseleye şöyle bakıyorum. çerkes ethem balkan harbinden itibaren türk ordusunda yıllarca savaştı. mevkisi astsubaya denk bugünkü anlamda. bi tarafta anafartalar kahramanı dahi devlet adamı mustafa kemal paşa öbür tarafta kahraman bi astsubay. bu oyunu oynayanlar çok kurnaz. ama atatürk'ün yerinde hangi çerkes olsa onun yaptığını yapardı. e o zaman niye hain ilan edildi ethem. ulan atatürk çıkıp "pardon yaw biz yönetim bozulmasın diye şey ettik adam iyiydi aslında" mı diyecek böyle bi olayda ulan etraf devlet düşmanı kaynıyo ajan kaynıyo o dönem açın okuyun bişiler amk. kimse artık çerkes ethem pislik hain vs demesin ama atatürk çok pis zaten lozanda antarktikayı kaybettik salaklıklarını da yemesin. zaten en sinir olduğum şeylerden biri de bu. herkesin doğruları ve yanlışları var. o dönemin zor koşullarını anlarsanız bunlar aklınıza yatıyor zaten. ama memleketi kurtaran bi adama atılmadık tak bırakmadınız amk. bunun için de çerkes ethem gibi birisinin hatırasının kullanılması ayrıca üzücü amk.
        bu arada mesele sadece ethemin tasfiyesi de değil. batı cephesi komutanı ali fuat paşa da moskova büyükelçiliğine atanıyor. yerine inönü getiriliyor. mevzu belli yani atatürk komutayı daha sıkı ele almak istiyor. ali fuat paşa onun okuldan arkadaşı yeri geldi mi karşı çıkabilir, ismetse albay operasyonel olarak başarılı ama tam bi ikinci adam. işin başka yönleri de olabilir girmiyorum oralara biraz komplo teorisine bağlar zaten.

        özet:yanlışları doğrularıyla herkesi eleştirelim ama tak atmayalım. neyin neden yanlış yapıldığını da unutmayalım.
        Tümünü Göster
        ···
      2. 2.
        -1
        kardeş çok güzel anlatmışsın çok güzel yorumlamışsın ilkokul tarih kitaplarıyla bişi öğrenmeden yorum yapmadan ezbere konuşmak kolay bunlara
        ···
    2. 2.
      +8
      ethem in kendini üstün görmesine ego sahibi olmasına ben de karsıyım. fakat bunlar bi insanı vatan haini yapmaz. vatan hainligi agır bi kavramdır.
      ···
      1. 1.
        -3
        Yunanistan'a tatile gitmişti zaten pardon
        ···
      2. 2.
        +6 -1
        sen savasmıs olsan iyi kötü hizmetlerin olsa daha sonra idam edilecegini düsünsen nereye gidersin merak ediyorum. yunanistana giderken elindekileri tbmm ye bırakmıstır.
        ···
    3. 3.
      -1
      Savaşanlar idam mi edildi kardeşim sen durup durup senaryo mu yaziyorsun?
      ···
    4. 4.
      +2
      savasmakla ne ilgisi var bu adam bi isyan baslatmadı mı ? isyan edenlerin sonu ne oldu.

      tabi baslattıgı isyanda tek kursun bile atmamıstır. şeyh said gibi vatan hainleri ile aynı kefeye koyulup bak bu da vatan haini denilecek adam değil
      ···
      1. 1.
        0
        Senin frekans koptu birader. Seyh said falan girdi konuya. Simdi pkkli bi huur evladi damlar
        ···
      2. 2.
        0
        asıl vatan haini onlar zaten. ama sen her önüne gelene vatan haini deyip vatan hainligini meşrulaştırıyon
        ···
      3. diğerleri 0
    5. 5.
      0
      Sonucta ihanet etti. Bir de bunu ornek vererek Atatürk'e laf eden muallakler var
      ···
    6. 6.
      +2
      bana göre hainlik filan değil. Atatürk e gelince ne kadir popcorn un yalanlarına inanlara da birer tane deli raporu lazım.
      ···
    7. diğerleri 4
   tümünü göster