/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +1
    1. http://semerkanddergisi.c...-mekana-muslumanca-bakis/ yazar bu sitede ayetlerle açıklamış zamandan bağımsız olduğunu vs olduğu yazar git ilk önce kuranı oku yorumla sonrada burayı yorumla.
    2. Şimdi kardşm allah için herşeyi bilir demişler geleceği görür demişler fakat bu böyle olursa şu şöyle olursa diye belirtmemişler demekki neymiş kayıtsız şartsız görür ve bilirmiş.

    savaşta ilk başta 1 e 10 du sonradan bu azaldı vs gibi şeyler normaldir. tanrının geleceği bilmediğini söylersek zaten çok normal gelecektir. sonuçta insanların kişisel durumudur bu. savaş esnasındaki motaivasyonuyla-cesaretiyle alakalıdır.
    kurduğun cümleyi birdaha oku derim allahın geleceği görmesi o savaşlarda kaça kaç bittiğini görmesi savaştaki motvasyon düşüklüğünün savaş sonucunu etkilemesi Allahın geleceği yarım yamalak gördüğünü belirtir bu da ayetlere ters düşer.motivasyon demişsin senin dediğine göre savaş olmadan önce siz 1 e 10 sunuz koçum benim yürüyün be diyip savaşa girdikten sonra 1 e 2 olmaları hem motivasyon düşüklüğünü sağlar hem allaha olan inanç zayıflarve diğer savaşlarda motivasyonun düşüklüğü allaha inanmama gibi sonuçlar getirebilir ve bunlar daha kötüdür çok saçma bir şekilde yorumlamışsın biraz düşün lütfen.eşleriyle ilgili olan ayete gelirsek sizden daha iyi olan demiş allah yarattığını beğenmiyor olup yarattğını aşalamıştır bide kardşm yazdıklarımı dikkatli oku eşleriyle ilgili olan ayete çelişki demedim yazının sonunda dedim sadece o dediğimde sadece bir genellemedir beyninle okumanı tercih ederim. aklını kullanmayı bilmiyorsun o aklını nasıl kullanıcağını öğrenmelisin.
    ···
    1. 1.
      +1 -1
      google a girer girmez "allah zaman ve mekan dışındadır ayetlerle" diye aratınca ilk gelen sitenin o olması ilginç tabi neyse.
      orada bir şey açıkladığı yok.
      "“De ki: Göklerde ve yerde olanlar kimindir? De ki: Allah’ındır.” (En’am, 12) ayeti, bütün mekânların ve o mekânlarda bulunanların; “Gecede ve gündüzde barınan ne varsa O’nundur” (En’am, 13) ayeti de zamanın ve zaman tarafından kuşatılan bütün varlıkların Allah Tealâ’nın mülkü ve mahluku olduğunu ifade etmektedir. Dolayısıyla Allah Tealâ mekândan olduğu gibi, zamandan da münezzehtir."

      sitede böyle yazmışlar. ayette zamandan bahsetmemektedir. zaman felsefesinde zamanın ne olduğuyla ilgili tartışmalar vardır. fiziksel "ölçümler" zamanın mekanla beraber olduğunu gösterse de, eğer ki öncelik ve sonralık diye bir şey varsa bu zamanı gerektirir. tanrı için de önce ve sonra varsa tanrı zamandadır diyebiliriz. bu ayrı bir tartışma. zamanın mekansız var olamayacağını söyleyemiyoruz.. kurandan ne zamanda olduğu ne zamanın dışında olduğu çıkar bana göre. ama kalkıp bu islamın dediği bir şeymiş gibi ayetleri alıp zütünden çevirip işte bak zaman da sonradan yaratılmış falan demek nasıl bir sahtekarlıktır veya çarpıtmadır anlamış değilim. sen de islama yaygın olan kalıplarla bakmaktan vazgeçersen "beyninle okursan" sorgularsan öncekilerin dediklerini islamın söylemi olduğunu varsayarak okumazsan bir şeyleri görebilirsin.

      "... Allah sabredenlerle beraberdir."(enfal 66nın son cümlesi) burada motivasyon verdiği ortadadır. Bunun yanında ayette ilk başta 1 e 10ken gücünüz yeter derken, daha sonra inananların bu cesaretinin kırılması sonucunda inananların allahın onlara fazladan yük verdiğini düşünmesi fazladan sorumluluk sahibi olduğunu düşünmesi tabiki de motivasyonu düşürür. Allahın onların durumunu bilmesi ve yüklerini hafiflettiğini söylemesi motivasyon verir. " motivasyon düşüklüğünü sağlar " demişsin, bir öğrencinin ertesi güne yapabileceği ödev bellidir, kalkıp hoca sen aslansın diyip 5 kat fazla ödev vermesi çocuğa motivasyon mu verir ? yoksa hocanın halinden anlayıp senin için şu kadar yapman yeterli diyip yapabileceği bir şeyi istemesi mi ?
      yorumumu saçma bulabilirsin ben de seninkini saçma buluyorum. bir insana fazladan yük yüklemek nasıl motivasyon sağlar bunu da ben anlamıyorum.

      "Sizden daha iyisi olan" demesinin neresi aşağılamadır ? herkes bir midir ? elbette iyi kötü insanlar vardır. Bu durum tespitidir. Bunun yanında ayette (tahrim suresi 5. ayet) http://www.kuranikerim.com/mdiyanet/tahrim.htm önünü ardını okursan ayetin güzel olur. eşlerinin bir olup peygamberi zor durumda bırakması (Peygamber'e karşı birbirinize arka verirseniz, yazıyor) söz konusu. bu durumda peygamberin eşleri peygambere karşı gelip işleri de aksatmaktadır. elbette bu durumlarını düzeltmezlerse, "peygamberi zor durumda bırakmayacak eş" daha iyi bir insan ve eştir. burada aşağılama yok. bunun yanında kuranı kendi iç mantığı içinde okursan zaten oradaki "aşağılama" olarak görülen şeylerin durum tespiti olduğu anlaşılacaktır. çünkü söylenen şey vahiydir ve doğrudur.

      Aklını kullanmayı sen çok iyi biliyorsun kardeşim. adamsın helal.
      Tümünü Göster
      ···
   tümünü göster