/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    +4 -1
    Dünyanın En Önemli Matematikçisi ve Tanrıça Namagiri ;

    Srinivasa Aiyangar Ramanujan, çağın ötesinde diyebileceğimiz hindu bir matematikçidir ve 600'ün üzerinde teorem üretmiştir. Bu teoremleri üretirken Tanrıça Namagri'den yardım aldığını, onunla rüyasında iletişime geçtiğini söylemektedir. Devi (Tanrıça) Namagiri, aktif olarak Ramanujan'ın rüyasına girmekte, ilham ve onun matematiksel sorularına cevap vermektedir. Ayrıca yeni fikirler aşıladığını da söylemektedir. Matematikçiler, Ramanujan'ın çağın ötesinde bir bilgiye ve bakış açısına sahip olduğunu kabul etmekte ve hatta "Ramanujan söylediyse doğrudur" inancını taşımaktadırlar. Ünlü Matematikçi Srinivisa Ramanujan Alyangar

    1877 yılının başlarında, Madras eyaletinde bir rahman, Tanrıça Namagri’nin tapınağına gidip günlerce dua ediyordu. Çünkü aylar evvel evlendirdiği kızının çocuğu olmamıştı. Tanrıça Namagri ona bir torun vermesi için yalvardı. 2 Aralık’ta, doğan erkek çocuğa Srinivisa Ramanjan Alyangar adı verildi. Doğumda önce Tanrıça, anneye görülmüş, çocuğun olağanüstü bir insan olacağını haber vermişti.

    Beş yaşındayken okula başlamıştşır. Zekası hemen herkesi şaşırtmaktadır. Kendisine öğretilenleri önceden biliyormuş gibidir. Kumbakonan Lisesinin verdiği bursla öğrenimine devam ediyorken, sık sık uğradığı şehir kütüphanesinden “A synopsis of Elementary Results in Pure and applied Mathematics” (Katıksız uygulamalı matematikte temel sonuçlara toplu bir bakış) adında bir kitap ödünç alıyor. Bu kitap genç Hindu üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Bu iki ciltlik kitapta Cambridge Üniversitesi profesörü George Shrobridge’nin altı bin teoreminin özeti vardır. Ramunujan’ın beyni ansızın matematiğin gizemli dünyasında hızla çalışmaya başlıyor. Bu kitap ona uyarıcı etkisi yaparak uyku hayatından onu kurtarıyor. Harekete geçen Ramanujan tüm sonuçlara bakarak formülleri ortaya koyuyor. Geometriyi bitirdikten sonra cebire başlıyor. Daha sonraki yıllarda tanrıçanın kendisine görünüp bazı sırlar verdiğini söyleyecektir. Onaltı yaşındayken sınavlarda başarısızlığa uğruyor. Çünkü hala ingilizceyi konuşmak ve yazmakta yetersizdir. Bu başarısızlık onun bursu kaybetmesine neden oluyor. Matematik araştırmalarını yalnız başına ve belgelerden yoksun sürdürmek zorunda kalıyor. ilk önce bu alanda 1880’e kadar birikmiş tüm bilgleri ediniyor. Profesör Shrobridge’nin eserini de bir kenara fırlatıyor. Bu ekgib özet kitabından hareketle uygarlığın bütün matematik çabasını yeni baştan meydana getirir, kısa bir süre sonra bilinen matematiği aşar. Düşünce tarihinde Ramanujan gibi insanlar hemen hemen yok gibidir. Matematik dehası Galois bile yalnız başına çalışmamıştır. Yaşadığı dönemde dünyanın en iyi matematik merkezi olan Ecole de Polytechnique’de öğrenimini sürdürmüş, binlerce kaynak ve ustadan yararlanmıştır. Oysa Ramanujan’ın elinde ekgib bir metamtik kitabıyla tüm matematik boyutları aşmıştır.

    Ramanujan 1909 yılında evleniyor. Artık yalnız değildir. Bu nedenle kendine bir iş arıyor. Ona bir matematik heveslisi olan vergi toplayıcısı Romaşandra Rao tavsiye ediliyor. Rao, onu ilk görünüşünü şöyle anlatıyor:

    “Ufak tefek, sakalı uzamış, üstü başı kirli bir adam. Ama hiç görmediğim gözlere sahipti. Koltuğundaki eski püskü dosyayla odama süzüldü. Son derece orijinal buluşlardan bahsetti bana. Kendisine nasıl yardım edeceğimi sorduğumda araştmrlarına devam edebilmek için karnını doyuracak kadar benden yardım istedi.”

    Romaşandra Rao ona küçük bir aylık bağladı. Ama Ramanujan fazlasıyla onurlu bir insandı. Madras limanında küçük bir muhasebecilik bulmayı en sonunda başardı. 1913 yılında çevresinde ki insanlar onu Cambridge’de profesör olan büyük ingiliz matematikçisi G.H. Hardy ile mektuplaşmaya razı edebildiler. Bir mektup yazan Ramanujan kendi kurduğu 120 geometri teoremini göndermeyi de ihmal etmedi. Hardy sonradan şunları söylüyordu:

    “Bu notları ancak pek büyük çapta matematikçi yazabilirdi. Ne kadar dahi olursa olsun hiçbir düşünce hırsızı, bu kadar yüksek soyutlamaları kavrayamazdı.”

    Mektup çok olumlu bir etki yapmıştı. Ramanujan’ın hemen Cambridge’e çağırdı. Annesi dini nedenlerden dolayı ingiltere’ye gitmesini istemiyordu. Bu güçlüğü de Tanrıça Namagiri yine yendi. Annesine görünerek oğlunun ingiltere’ye gitmesinde bir mahsur olmayacağını söyledi. 1913 yıllarının sonlarında Ramanujen gemiye bindi. Beş yıl süreyle çalışacağı ingiltere’ye doğru uzun bir yolculuğa koyuldu. ingiltere’de Krallık Bilim Verem teşhisi kondu. Hastalığı nedeniyle Hindistan’a dönüyor ve otuziki yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

    Kendisiyle ilişikisi olan herkesin üzerinde olağanüstü bir izlenim bırakmıştı. O sadece sayıların arasında yaşıyordu. Hardy ramanujan’ı hastanede ziyaret ettiğinde, Ramanujen Hardy’den arabasının plaka numarasını sormuştu: 1729 “NE güzel sayı!” diye bağırdı. “iki küpün toplamı olan en küçük sayı”. Gerçekten de 1729, 10’un küpü olan 1000 ile 1’in küpünün toplamıdır. Bunu kanıtlamak için tam altı ay uğraştı ve aynı sorun henüz sayının dördüncü kuvveti yönünde çözülmüş değildir.

    Görüldüğü gibi Ramanujan’ın hikayesi, kimsenin inanamayacağı bir hikayedir. Ama tüm gerçekliğiyle ortadadır. Bugün modern matematik Ramanujan’ın buluşlarını basit terimlerle ifade edememektedir. Bunlar “Tam Sayılar” kavrdıbının en soyut sınırlarıdır. Matematik dışında Ramanujan’ın nelere ilgi duyduğu pek bilinmiyor. Ama sanata ve edebiyata hiç ilgi duymadığı buna karşın olağan dışı olayların fenomenlerini sınıflandırdığı küçük bir fiş dolabı ile bu konulara ait kitaplığı bulunduğu biliniyor.

    ZigZag Zaman Gezmenleri

    Benim fikrimi sormak isterseniz bende inanıyorum. Tanrı ve Tanrıçalar, Yaratıcı isteyen herkese her şekilde yardım eder. Herkesin içinde bir Ramanujan olma potansiyeli vardır. Yeter ki o potansiyeli keşfetsin yaratıcı ile bağını korusun ve güçlendirsin.

    Cambridge Üniversitesi, ingiltere, Şubat 1913,
    Matematik Profesörü Godfrey H. Hardy, karmaşık matematik teoremleri veformülleriyle dolu bir mektup alır; Hindistan’dan, 26 yaşındaki Srinivasa Ramanujan’dan.

    Saygın akademisyen okuduğu karşısında dona kalır. Hardy bu teoremlere bakar ve der ki: “Aman Tanrım, buna benzeyen bir şeyi asla görmedik. Bu en üst seviyede bir matematik. O kadar karmaşık ve bükümlü ki hiç kimse böyle bir şeyi kendi hayal gücü ile oluşturamaz; bunun içinde başka bir şey olmalı.”

    Çocukluğundan beri zeki bir matematik dehası olarak tanınan Ramanujan içtenlikle dindar biriydi ve genelde çıkışlarının kendisine rüyasında Hint Tanrıçası Namagiri tarafından iletildiği zamanlarda olduğunu iddia ediyordu. Bu yana geçen onlarca yıl içinde teorilerinin, sınırları zorlayan bilim alanlarında örneğin sicim teorisinde ne kadar değerli oldukları görülürdü.

    History Channel, Ancient Aliens belgeseli.
    ···
   tümünü göster