/i/İnanç

İnanç
  1. 301.
    0
    Elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım.
    1- Anadoluya Türkler geldiklerinde ve hatta daha önce horasan taraflarında islam'a girmişlerdi ama göçebe hayatın elverdiği şekilde bir islamdı bu ve eski inançlarından kalan gelenekleri hala devam ediyordu. Yakın dönemde bile bundan 100-200 sene önce Sünni köylerin bile hepsinde cami yoktu, maraşlı Sünni arkadaşımın anlattığıdır. Yani Türkmenler de çok fazla katı bir dini inanç yoktu. Heteredoks bir islam anlayışı diyebiliriz buna dedeler ve babalar etrafında örgütlenmiş bir inançtı.
    2- içki ibadetin parçası gibi bir şey yok. Dem Türklerdeki TOLU kültürü ile benzerdir. içki içilen cem ben görmedim balkanlarda sadece bazı yerlerde olduğu söyleniyor.
    3- Kardeşim Anadolu da bir çok tarikat çıkmıştır bunların etkisi bizim şu anki islam anlayışımızda etkilidir. Mevlevilik , nakşilik bugünkü sünnilik üzerinde nasıl etkiliyse bektaşilik , melamilik , bayramilik de alevilik üzerinde etkili olmuştur. Bu tarikatlarda tarikap kapısı, insanı kamil gibi inançlar vardır , iyi insan olmak katı ibadet kurallarının daha önündedir bu görüşlere göre.
    4- Burada benim kişisel görüşüm , Türklerin islma öncesi de kadın erkek beraber ibadet etmelerinden kaynaklandığı yönünde. Doğu Türkistan'da uygurlar da sanam var mesela , semah ile aynı kökten geliyor. Ayrıca Altay Türkleri şaman ibadetleri hala kadın erkek beraberdir. Ayrıca cemevi eşiğinden giren her kişi candır ve orada kimseye başka gözle bakılmaz cinsiyet yok olur. inanıp inanmamak senin elinde.
    5-Bağlama Türk kültürü ile ilgilidir, zaten yazdığın gibi . Dede Korkut bile dededir kardeşim bak . Bu Türk inancının devamlılığı ile ilgili bir şey.
    6-Aleviler ve Şiiler Gadir Hum'da Hz Peygamberin Haz Ali'yi vasii tayin ettiğine inanır. Sünni hadisçilerin bir bölümünde de bu gadir hum olayına değinilir.
    Burdakilerin aksine herhangi bir küfür etmeden soru sorduğun için eyvallah panpoa , başlığın sahibi cevaplamamış ben değineyim dedim bildiğim kadarıyla. Kal sağlıcakla.
    ···
   tümünü göster