/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +2
    AKP’nin kurulmasından ve de Abdullah Gül ile arkadaşlarının Fazilet Partisi içinde genel başkanlık yarışına girmelerinden aylar önce Makovsky’nin diplomatik üslupla belirttiği düşüncelerini aşağıdaki şekilde somutlaştırmak mümkün: Türkiye’de, ABD’nin bölgesel çıkarlarına hizmet edecek istikrarlı bir iktidara ihtiyaç var. Ancak ülkede egemen olan anlayış ulusalcı bir tutuculuk içinde, ordu her şeye hakim. DSP-MHP-ANAP koalisyonu, Saddam Operasyonuna geçit vermiyor ve de Necmettin Erbakan gibi ülkenin batıdan uzaklaşmasını isteyen biriyle bu iş yürümez.

    Şimdi sonrasında neler olduğuna bakalım: Alan Makovski’nin Fazilet içinde AB üyeliğini destekleyenler olarak belirttiği Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki kişiler önce partide yönetimi ele geçirmek için genel başkanlık yarışına giriyor ve kaybedince de partiden koparak, 14 Ağustos 2001 günü Adalet ve Kalkınma Partisini kuruyorlar.

    AKP, kuruluşundan sadece 1,5 yıl sonra büyük bir oy desteğiyle tek başına iktidar oluyor ve iktidarı destekleyen çevreler Türkiye’nin istikrarlı bir hükümete sahip olmasını alkışlıyorlar. Yeni iktidara hem söylem bazında ve hem de finansman açısından görülmedik bir dış destek sağlanıyor. iktidar partisinin ilk demeçleri AB’ye tam üyelik, demokrasi ve özgürlük konularında oluyor.
    ···
   tümünü göster