/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +4
    @5 panpa tam anlamadım sorunu ama iran tarafındakiler derken galiba ya horasandaki alevi türkmenleri kastediyorsun ya da şiileri, şiilerle alakamız hz.ali ve 12 imam sevgisidir, horasanda bilmiyorum alevi türkmen kaldı mı onunla ilgili bilgim yok.

    sivastaki aleviler türkmen kökenlidir, ama tabii ki irandakiyle sivastakinin kafası farklı.
    ···
    1. 1.
      0
      panpa mesela sivaslı bi dostum var alevi fakat namaz kılmıyoruz bizim ibadet seklimiz farklı diyor
      bir alevi arkadaşım daha var ve herif namaz kılıyor. ama iran'daki alevilikten söz ediyordu. hatta iç cebinde sürekli bir taş taşır
      karigib cidden ya
      ···
    2. 2.
      +4
      panpa doğrudur, alevilerin %70-75'i namaz kılmaz, cemevinde cem ederler o da bizim ibadet şeklimizdir ama yine de bayramdan bayrama namaz kılan %35-40'lık bir kesim de olabilir. ben yılda 1 kez kıldım bu güne kadar.

      o iç cepteki taş da şiilerde olan bir şey, annem iran azerisi ve şii dedemin o taştan vardı, peygamber mühri ya da taşı gibi bir ad veriyorlar, namazdan önce öpüyorlar falan.
      ···
    3. 3.
      -12
      Kafaları yamuk oluyormus
      ···
      1. 1.
        +9 -2
        Ananın amı iyi bilir kafalarını
        ···
    4. 4.
      0
      galiba iran alevileri, şiilikle asimile edildiği için orada alevi-türkmen kalmadı. aslında bir nevi sünnilerle beraber yaşamak iyi çünkü asimile etmesi daha zor, uyum daha az, şiilikle ortak noktalar çok, hatta aleviliği şiiliğin alt kolu sayabiliriz.
      ···
    5. diğerleri 2
   tümünü göster