/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    0
    1923–1960 döneminde idamlar
    Şeyh Said isyanı sonrasında Diyarbakır'daki Şark istiklal Mahkemesi kısa süren bir yargılamadan sonra Şeyh Said ve 47 ayaklanma yöneticisi hakkında 28 Haziran 1925 günü ölüm cezası vermiş ve cezaları ertesi gün infaz ediliştir.
    Haziran 1926'da izmir'de Mustafa Kemal'e karşı yapılması tasarlanmış, tarihe izmir Suikastı olarak geçen suikast girişimi ardından Ziya Hurşit ve arkadaşları izmir istiklal Mahkemesi'nde yargılandılar. 2'si gıyabında olmak üzere 15'i ölüm cezasına çarptırıldı. infazlar, 13 Temmuz'u 14 Temmuz'a bağlayan gece izmir'in çeşitli yerlerinde gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen idamların sonrasında cenazeler önce Merkez Hastanesi'ne zütürüldü, üzerindeki eşyaların alınmasının ardından da Kadifekale yakınlarındaki Kokluca Mezarlığı'na defnedildi.
    Ziya Hurşit Bey
    "Laz" ismail
    "Gürcü" Yusuf
    "Çopur" Hilmi
    Ahmet Şükrü Bey
    Arif Bey
    ismail Canbulat Bey
    "Sarı Efe" Edip Bey
    Abidin Bey
    Halis Turgut Bey
    Rüştü Paşa
    Hafız Mehmet Bey
    Miralay Rasim Bey
    "Kara" Kemal Bey (idam kararı gıyabında verilirken, bir müddet kaçak hayatı yaşadıktan sonra yakalanmak üzereyken 27 Ağustos 1926 günü intihar etti)
    Abdülkadir Bey (idam kararı gıyabında verilirken, Bulgaristan'a kaçmak üzereyken yakalandı ve daha sonra Ankara'da yargılanması kararlaştırıldı. Ankara'da tekrar idama mahkûm edildi, 31 Ağustos 1926 gecesi infaz edildi)
    izmir suikastının ikinci davası Ankara'da yapıldı. idama mahkûm edilen dört kişinin cezası 26 Ağustos'u 27 Ağustos'a bağlayan gece, Cebeci'deki Umumi Hapishane önünde infaz edildi. idam edilenler, hapishanenin avlusuna defnedildiler.
    Cavid Bey
    Hilmi Bey
    Nail Bey
    Doktor Nâzım Bey
    23 Aralık 1930 günü, izmir'in Menemen ilçesinde, öğretmen-yedeksubay Mustafa Fehmi Kubilay'ın ve yardımına koşan bekçiler Hasan ve Şevki'nin bir grup tarafından öldürülmesiyle başlayan, Menemen olayları sonrasında, Divan Harp Mahkemesinde yargılanan sanıklardan 28'i 3 Şubat 1931 gecesi Menemen'de idam edilmiştir.
    ···
    1. 1.
      0
      Panpa benim bunu yazmami bekliyomusun la. Aydınlattığı için saol bilgilere açığım kardeşim
      ···
   tümünü göster