/i/İnanç

İnanç
  1. 26.
    0
    Sende benim gibimi düşünüyosun kank?

    Şuanki hristiyanlık ve yahudilikte fazşasıyla paganik öge var dimi
    ···
    1. 1.
      0
      Bu aslında o kadar da yeni keşfedilmiş bir şey değil, hristiyanlar kendi içlerinde de bu tartışmayı yapıyorlar. Örneğin protestanlar katoliklerin heykel ve imaj kullanımını ayrıca meryem'e yükledikleri anlamları roma paganizmine bağlıyorlar. Ortodokslar da bu sebeple heykel kullanmıyorlar. ikona kullanımı olsa bile katolikler gibi gerçekçi çizimler yapmaktan kaçınıyorlar.

      Bahsettiğin durum özellikle katolik inancında var. Bu çok da anormal değil çünkü Roma Katolik Kilisesi olarak adlandırılan bu kilise köklerini Roma'dan alıyor.

      Öncesine bakarsak, Diocletianus'un hristiyanlar üzerindeki müthiş baskısından sonraki dönemde, Roma Doğu ve Batı olarak iki kısımda yönetilmeye başlanınca doğu Roma'da I.Konstantinus Hristiyanlığı devletin resmi dini olarak kabul ediyor ve hristiyanlık da koca bir emperyal güç olan Roma'nın etkisi altına giriyor.

      Kiliseler ilk zamanlarda dura-europos'ta (ki artık ışid tarafından yıkıldı) bilinen ilk ev kilise gibi faaliyet gösterirken (gizli şekiilde) Roma'yla birlikte artık anıtsal yapılaşmaya giriyor. Pagan tapınak mimarisi yerine de kamu yapıları olan bazilikaların formunda bir kilise mimarisi geliştiriyorlar. Yine de içeriğe baktığımız zaman birçok Roma etkisi kendini gösteriyor. Protestanlar kısmen haklılar bu konuda. Örneğin meryemin durumu teorik olarak olmasa da biçimsel olarak ana tanrıçavari bir şekilde görülüyor. Yine de bu etki çok da şaşırtıcı değil, Roma çok köklü geçmişe sahip, antik dünyanın büyük bölümüne hakim. inanç sistemleri antik yunanla birlikte M.Ö 2. binin başlarından beri var. Dolaysıyla yeni bir din gelince halk birden bire tüm geçmişinden sıyrılamaz, kültürel olarak böyle bir şey mümkün değil (her şey için böyle, örneğin amerikadan gelen pop kültürünün bizdeki yansımasına bak)

      yani evet, düşüncen doğru panpa.
      ···
    2. 2.
      0
      Işid hakkında ne diyon
      ···
   tümünü göster