/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +3
    la oğlum o ayetleri yanlış anlıyorsunuz bana kalırsa. orada özgür irade ve kader ayrımı var. allah insana kendi verdiği şeylerle cezalandırır mı? o zaman insanın alacağı özgür kararlar nerede? mesela bir hırsız şöyle dese suçu olmamış mı olacak: allah kaderime yazmış benim hırsız olacağımı benim suçum yok. böyle bi şeyi aklınız alıyor mu?

    allahın orada ben mühürledim demesi allahı nzaten herşeyi kendinin yaratması herkesin geleceğini kendi dizayn etmesiyle alakalı. ama burada bir ayrım var bu allahın pencersinden böyle. yani bu ayetler aslında insanı ilgilendiren ayetler değil. insanı ilgilendiren kendi özgür iradesiyle yaptıklarıdır. ateizmi seçmek de insanın elinde olan bişey ve allah kafirleri sonsuz cehennemde yakacağını söylüyor. yani allah özgür irade vermiş ve bu hareketlerden dolayı insanı sınava tabi etmiş. herkes cehenneme kendi odununu kendi zütürecek diye bi laf var ya öyle düşünün.

    edit: aslında yanlış yorumlanma değil de iki tarz ayeti beraber düşünmemekten kaynaklı bi sıkıntı var aşağıda daha iyi açıkladım.
    ayrıca insanı ilgilendirmeyen ayetler derken yanlış anlaşılmasın her ayet insanı ilgilendirir. aşağıda daha iyi açıkladım.
    ···
    1. 1.
      0
      sonuçta sözde allah ın verdiği beyinle inanmıyo ayrıca inanmamak bi seçim değil inanmamaktır
      ···
    2. 2.
      0
      lan ne yanlışı yorrroğom sen kafana göre yorumluyorsun ılılımlılaştırdıkça ılımlılaştır amkkkk
      ···
      1. 1.
        0
        kafama göre değil bro bir ayete bakıp diğer ayetleri görmezden gelmek doğru değil. mesela bi ayet: insanlar için ancak çalışmasının karşılığı vardır. yani bu ayet ne diyor özgür iradenle yaptığı işler var insan için. mesela bu ayetle kader ayetlerini aynı pencereden değerlendiremezsin. bu zaten mümkün değil. birisi allah odaklı birisi insan odaklı
        ···
      2. 2.
        +1
        yanlış anlama da kardeş meal okuyorsunuz hepiniz. adamlar öyle mealler çıkarmış ki aynı cümleyi farklı çeviriyorlar. bir kelime bile farklı anlam çıkartıyor çevirilerde. yoruma açık çoğu cümleyi farklı yöne çekiyorlar. dili iyice öğrenip de orjinalini okusanız ne çıkartırsınız acaba.

        özet: inançsızım.
        ···
      3. 3.
        0
        he amk kuran bir bütün kuran evrensel kuran geleceği anlatır. amk adam dönemin edebi özellikleriyle şamanizmi ve süryaniliği katmış birazda musevilik kendi sistemini oluşturmuş. bunu elbet biri yapacaktı zaten
        ···
      4. 4.
        0
        Ulan varya sende bir gram beyin varsa ben kafama sıkarım
        ···
      5. diğerleri 2
    3. 3.
      0
      özgür irade ile kader ayrımını daha ayrıntılı açıklarsan çok iyi olur. kader varken özgür iradeden nasıl bahsedebiliriz mesela. dediğiniz şey aynı 2+2=4 ama aslında 5 gibi bir şey.
      ···
      1. 1.
        0
        panpacım ben de agnostiğim ama sanırım tek ayete bakıp karar vermekten kaynaklı bi anlaşılamama durumu görüyorum özellikle ateist kardeşlerimizde. benim anladığım şu: insan sadece yaptıklarının karşılığını görecektir. yani özgür iradesiyle yaptığı şeyler. diğer şeylerden muaf tutlacaktır. zaten bunlar kuranda yazar. bi tane örnek yukarda verdim.

        ama bir de allahın özel durumu var o herşeyi biliyo herşeyi yaratan o. e haliyle kendiyle ilgili ayetlerde ne diyor: ben yarattım ben yaptım ben kalplerini mühürledim. zaten zıttını söylese bu olmayacak onun varlığına ters. ama bu ayetlere bakıp insanların özgür iradesi yok diyemeyiz çünkü allah insana özgür irade vermiş. zaten sınavın olayı bu özgür iradenle yaptığın şeylerden sorumlusun. allah sadece sonucu biliyor.

        anlatabilmişimdir umarım. iki ayet türü var biri allahın pencersinden olan. bunlar kadere giriyor. biri insanın penceresinden olan bunlar da özgür iradeye giriyor. ikisini beraber düşünmek lazım. birbiriyle bağlantılı ayetler. sadece kader ayetlerini düşününce işte @1 in düşünce tarzı çıkıyor.
        ···
      2. 2.
        0
        benim bahsettiğim herhangi bir ayet değil. eğer allah yapacağımız her şeyi biliyorsa, yapacağımız her şey zaten bellidir. allah cennete mi cehenneme mi gideceğimi biliyor. şu an cennete ya da cehenneme gireceğim zaten belirlenmiş ve bunu değiştirmek için yapabileceğim hiçbir şey yok. allah'ın herşeyi biliyor olma sıfatına gölge düşmüş olur öyle olursa.
        ···
      3. diğerleri 0
    4. 4.
      0
      ama sonuçta sen kendi kararlarını kendin veriyosun. yaptıklarından sen sorumlusun. sonucun biri tarafından bilinmesi yapacaklarını etkilemiyor. bence bu yüzden sıkıntı yok. ama bilmiyorum bu benim görüşüm.
      ···
      1. 1.
        0
        kendi kararlarımda tamamen özgür olmam demek hangi kararları vereceğimin bilinememesi demek değil midir ? eğer allah yarın vereceğim önemli bir kararda a seçeneğini seçeceğimi zaten biliyorsa, b seçeneceğini seçme gibi bir şansım yok. bu, hayatta verdiğim tüm kararlar, öldükten sonra gideceğim yer için de geçerli.
        ···
    5. 5.
      0
      ama güzel kardeşim sonuçta sen özgürsün. sonucu başkası bilmiş bilmemiş seni bağlamıyor ki. yani sen yine de kkararı son kararı kendin vereceksin. gidip bi yeri bombayla da patlatabilirsin gidip huzurevine yaşlıları da ziyaret edebilirsin. karar senin olunca sonucun bilinmesi önem arzetmiyor.

      bilmiyorum farklı yerlerden bakıyoruz galiba.
      ···
    6. 6.
      0
      ben tanrı olsun olmasın katı bir determinizme inanıyorum, yani özgür irademiz olmadığını düşünüyorum, özgür irade diye bir şey olduğunu düşünüyoruz, ama bu sadece bir ilüzyondan ibaret. dinlerin varolduğunu söylediği imtihan sistemi de bunla zaten çelişiyor.

      o sınav sistemine gelince,

      atıyorum hiç çalışmadığın, çalışmana gerek olmayan bir sınava giriyorsun, iq testi gibi bir şey olabilir. sınavdan 50 alman gerekiyor geçmen için. sınav kağıdını sana veren öğretmen ise 50 ve üstü almayacağını kesin bir şekilde biliyor. yani ne tak yersen ye 50 ve üstü alamayacaksın. 50 ve üstü alma olasılığın 0. buraya bakarak sınavı geçip geçmemenin, o anda senin elinde olduğunu bence söyleyemezsin.

      "beni özene bezene yaratan kim? sen!
      ne yapacağımı da yazmişsın önceden;
      demek günah işleten de sen iken bana,
      o zaman nedir o cennet cehennem?"

      ömer hayyam'ın da bu konuyla ilgili güzel bir rubaisi var.

      bazı müslümanların bunu savunma şekli şöyle ;

      "allah cehenneme gideceğini biliyor ama seni direk cehenneme atsaydı sen itiraz edecektin, kendin de gör diye seni dünyaya yolluyor."
      ···
      1. 1.
        0
        haklı olabilirsin bro. zaten bu konu çok kafa karıştırıcı bi konu. eminim müslümanların çoğunun bu konuda kafaları karışıktır. çünkü ortada herşeyi bilen bi varlık iddiası olunca işlerin karışması normal. neyse sağol yorumlar için.
        ···
      2. 2.
        0
        Dostum bilgisayarda oldugumuzu duşün yapay zekasi var pcnin icindeki karakterler kendi kararlarini veriyor tanrida pc basinda. oturuyo diyelim oyunu hizli moda alip ileri sarmis ne olacagina bakmis oyun icinde zaman gecmesine karsin disarda zaman kavrami yok bunhn gibi tek yaptigi olacaklara bakmak senin iradene mudehale etmek degil bunu kavramak bukadarmi zor @5.6 ya sozum, 5.6.1 cok okumadim ama sen anlamissin galiba
        ···
      3. 3.
        0
        sizin nasıl düşündüğünüzü anlamadığımı falan mı sanıyorsun ? anlıyorum, ama düşünüz şekliniz doğru değil. allah bir film karakterlerinin ne yapıp ne yapmayacağını gördü, zamanı tekrar geri aldı ve filmi normal akışına bıraktı. şimdi o karakterler tamamen özgür mü olmuş olacaklar ? yoksa allah'ın gördüğü şeyleri tekrar mı yapacaklar ? zaman tekrar geri alındıktan sonra o yapay zekanın özgür iradesi olmuş olacak mı ? olmayacak mı ? özgür irade gerçekten olsaydı, allah filmi her geri sardığında ortaya farklı sonuçlar çıkardı. özgür irade gerçekten olsaydı, allah'ın öngördüğü şeyi değiştirme şansları olabilirdi. eğer iddia ettiğiniz gibi böyle bir şey olmayacaksa, filmi oynatmanın anlamı nedir ?
        ···
      4. diğerleri 1
    7. diğerleri 4
   tümünü göster