/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +8 -5
    Ziya Gökalp türkçülüğün babasıdır ve diyarbakırlıdır. Diyarbakırda büyümüştür ve zaza olduğu iddia edilir.(1)

    Ancak, o kürt veya zaza mıdır. bunu kendinden okumak daha iyi olur.
    "o zamana kadar kendimi hissen Türk sanıyordum. Ama gerçeği görmek için Türklüğü de Kürtlüğü de inceledim. Diyarbakır’da ana dil Türkçe olduğu halde her fert biraz Kürtçe de bilir. Dildeki bu ikili yapı nereden ileri gelebilir. Ya Diyarbakır’ın Türkçesi bir Kürt Türkçesiydi, veya Diyarbakır’ın Kürtçesi bir Türk Kürtçesiydi. Dil üstüne yaptığım araştırmalar Diyarbakır’ın Türkçesi’nin Akkoyunlu, Karakoyunlu Türkleri’ne özgü Azeri lehçesi olduğunu gördüm . Bu dilde hiçbir yapaylık yok . Bu Türkçe Kürtler’in bozduğu bir Türkçe değildir. Diyarbakırlılar’ın Türk olduğuna ilişkin en önemli delil dildir"(2)

    Diyarbakır’lı konuştuğu bu Kürtçe’deki boşlukları ise Türkçe ile doldurur(3)

    "Diyarbakır’ın hakiki yerli halkı Hanefi’dir. Kürtler ise Şafiidir. Kürtlerden başka Şafii yoktur. Türkler’in ise çoğunluğu Hanefidir"(4)

    Demek ki bu milletin gördüğü en önemli sosyolog bir şey diyorsa, senin gibko lise tarii bilginden daha fazla şey biliyor demektir. Kürtlerin çoğunluğu öyle veya böyle kürtleştirilmişlerdir. Yani "malum millet" vs derken biraz daha dikkatli olmak lazım. Zaten türklüğün temelide milletin kan bağından çok, ortak dil ve kültür değerlerinden gelmektedir. Git bak orta asyaya, oğuz ve kıpçak dediğin 2 farklı boy alman ve ispanyol kadar birbirinden farlı gözüküyor.

    https://merryabla64.files.../2012/04/turkmen-girl.jpg
    (türkmen-oğuz türkü)

    http://img.webme.com/pic/g/gizliilimler/gel.jpg
    (kırgız-kıpçak türkü)

    Sonuç olarak;
    Bizim yapmamız gereken ise kürtleri başkalaştırmaktansa onları bu millete kazandırmak. Bunun arakamdan sallamıyorum, bu milletin fikir babası bir diyarbakırlıdan anlıyorum. Ben bu sözlükte kürdüm ve türk milliyetçisiyim deyip de hakarete uğrayan kaç adam gördüm. Yazık günah, bir Türk ve Müslüman olarak bize düşen görev erdemli davranmak, huur evladı gibi değil.

    (bkz(1): (bkz: http://books.google.com/b...B6kalp%20Zaza&f=false))

    (bkz(2): Ziya Gökalp, a.g.e, s. 124. )
    (bkz(3): Ziya Gökalp, a.g.e, s. 124.)
    (bkz(4): Ziya Gökalp, a.g.e, s. 124. )
    ···
   tümünü göster