/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    0
    1. sorun: kuranda net biçimde söyleniyor ki müşrikler ve inkarcılar kesin olarak ebedi cehennemlik olacaklar. istisnaları var mı bilmiyorum ama çoğu ayette bunun altı çizilmiş.

    peki mesela bir çocuğu ele alalım bu çocuk hindistanda hinduist bir ailede doğmuş olsun. zaten uzak doğu ve hindistanda dinlerin çoğu çoktanrılıdır. hinduizm de öyle. bu çocuğun temeli çoktanrılı fikirle yoğrulacak. ileriki dönemlerde islam veya yahudilik gibi tektanrılı dinleri öğrenip o fikirdeki dinlere geçmesi bunların aklına yatması kolay değil. zaten herhangi bir dine mensup olup da sonraları ondan vazgeçme oranı dünya genelinde yüzde kaçtır? yüzde 10 u geçmez tahmin ediyorum.

    şimdi bu adam nasıl çoktanrılı yani müşrikken islama girsin bu fikir nasıl aklına yatsın? bu çocuk sırf hindistanda doğdu hindu ailede büyüdü diye sonsuz cehennemi hak etsin? biz de öyle bir bölgede doğsak biz de muhtemelen ömrümüz boyunca hindu olacaktık öyle ölecektik. cehenneme gitme gitmeme doğulan bölgeye göre değişecekse adalet nerededir?
    ···
    1. 1.
      0
      yillardir bunu sorup sorusturdum, aldigim cevap hep araştırıp bulsun oldu, belki oda bizim icin öyle düşünüyodur, garip
      ···
    2. 2.
      0
      Akıl bunun için verilmiş bak sen kendi dinini sorguluyosun dimi sorgulamak kötü bişey diyil demekki onlarda sorgulamalı şimdi sen sorguluyosun bak? Demekki aklın idrak ediyo peki şimdi bu din sana yeterli geliyomu? Eger aklın saçmayı ve saçma olmayanı ayırt edebiliyo hindistanda bu arada büyük bi müslüman kitlesi var.
      Bana göre onlar islama inanmalı diye bi kaideyle sınırlı olmaya bilir mesela adam bi yaratıcıya inansa tek ama o adamda inanmış sayılabiliyo bunun örnekleri vardır
      ···
      1. 1.
        0
        panpa bir örnek bile hinduzimden islama geçmiyorsa ki milyonlarca örnek var bi işte bi sorun var demektir. mesela sen islamken hinduizmi öğrensen okusan geçer misin? mesela biri sana hristiyanlığı öğretse hemen geçer misin? herkese kendi dini doğru diye öğretilmiş. şimdi böyle bi ortamda nasıl islama geçecek oradakiler. kaldı ki dğer dinleri araştırmak öyle herkesin yaptığı bir iş değil ki. türkiyede bile milyonlarca insan kendine inen kitabı bile okumuyor bırak başka dini öğrenmeyi.
        ···
      2. 2.
        0
        Doğru diyorsun panpa. Ama ekgiblik hissediyorsan araştırırsın. Sen bana hristiyanlığı saatlerce anlat ben hristiyan olmam, kendim araştırırım tüm kaynaklardan ardından aklıma yatarsa mantığıma uyarsa olurum tabi ki. Bu durum zor bi durum ama rabbim kısmet ediyor işte
        ···
    3. 3.
      0
      Bunu ben de cok düsündüm ve ögrendigim kadarıyla;
      Bilirsiniz engelliler için (zihinsel), hayvanlar için vs. Cennetle cehennemden bambaska araf diye bir yer vardır. Burda olan varlıklar Allaha imandan sorumlu olmayan varlıklar. Hayatı boyunca islamla karsılasmamıs ve dogal olarak islamı kabul etmemis insanların da yeri araftır.. Ben bi hocamdan böyle ögrenmistim *
      ···
      1. 1.
        0
        panpa araf diye bir yer var zaten araf suresinde anlatılıyor.

        islamı duymuş olsun. bi insan dinini kolayca değiştirmiyor ki? sen temelden küçüklüğünden beri çoktanrılı fikri benimsersen olması gereken olarak onu görürsün. tektanrılı fikir zaten sana mantıklı gelmez. e bu adam nasıl islama geçsin. bu kişiler de mi araflık olacaklar. en doğrusunu allah bilir tabi ama.
        ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster