/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +13 -2
    http://imgim.com/inci-sozluk.jpg

    evet beyler unutulmasın diye başlık açmak istedim.

    1) gri ekran: sözlük serverları kastığında eski tasarımda bununla karşılaşırdık. ismi gibi gri ekrandı. bir ara öşek çıkıyordu sanırım. şimdi pek kasma yok artık çıkmıyor.

    2) up up up ya da yukarı yukarı yukarıya da updullah:
    Sözlükte açılan başlıkların sol frame'de kalması için başlığa, sahibi tarafından girilen seri entrylerdi. Nitelikli başlıklar, aslında bu yöntem ile ayakta kalıp trend oluyordu. yannan kürek başlıklarda tutmuyordu haliyle. 3-4 kere girilen up up ile düzgün başlık muhakkak tutardı.

    3) sol taşak ya da sol daşşak : şimdilerde sol frame olarak değişen adıyla sol taşak sözlükteki bütün başlıkları gösteren -açılma zamanına bağlı olmadan- gösteren kısımdı. Sözlüğü reddit'e çevirmek isteyenler tarafından katledildi.

    4)popi olmak: açılan başlıkların şu anki adıyla popüler kısımda gözükmesiydi. kendisi eski tasarımda ayrı bir buton halinde gözükmekteydi.

    5) fakir bin : kullanımı eski tasarımın son dönemlerinde bile nadirdi, yeni tasarım ile tamamen bitmiştir.

    6) açmayın dedeler: bu jargon genel manada tiksinç ve ılık başlıklar için ya da link verilen başlıklar için kullanılırdı. Şimdi ise sözlükteki yaş ortalaması nedeniyle ne olduğu, ne için kullanıldığı tam olarak bilinmiyor. Bu nedenle de kullanımı tamamen bitmiştir.

    7) seviyeyi yükseltme bin : bu jargon, sözlükte aşırı bilgi veren ve terminolojik bilgi ve alıntılar içeren başlıklar açıldığında söylenirdi. Artık sözlük jargonunu bilmeyenler sayesinde, ortalıkta bir bilgi kirliliği ve bilgiyi çalma söz konusu olduğundan ve yeni tasarımın sözlüğü bir reddit'e çevirmeye çalışmasından ötürü bu da tarih olmuştur.

    8) liseli ya da liseli detected: bu aslında kaybolmuş bir jargon değil fakat yeni tasarım ile beraber bu da tamamen kaybolmaya yüz tutmuştur. Bir nevi kendi anldıbını kaybetmiştir. Sözlüğün en parlak dönemlerinde bu jargon aslında alakasız uyduruk başlıklara yazılır,kendini bilmez mallar için kullanılırdı. Oraya buraya anan zaa xd yazanlar gibi.

    Fakat şu an yaşı küçük ergenler için ve yaşını belli edenler için kullanılıyor. Şu an dediğim süre de 2012 den sonrasıdır sanırım.

    edit:

    9) @2 gibmiş : eski tasarım zamanında açılan bir başlığa verilen ve büyük bir zeka parıltısıyla yazılmış 2 numaralı entry'e verilen addı. Genelde bu entry sahibi başlığı açana laf sokmuştur ve bu entryden sonra yazan yazarlar @2 gibmiş beyler, @2 domaltmış gibi entryler girerdi yazarlar. Yeni tasarım ile beraber entry cevaplama olayı geldiğinden ve entry numaralarının eski önemini yitirmesinden dolayı bu jargon tamamen yok olmuştur. hatta katledilmiştir. Bir zamanın sözlüğe giriş nedeniydi bu. efsane başlıklar bu jargon ile oluşmuştur . Örn: -efsanedir bu-

    http://inci.sozlukspot.co...%9Fz%C4%B1ma-almam-diyor/

    10) Özet geç bin : sözlüğün en güzel dönemlerinde çıkmıştır bu jargon. Eski tasarım zamanında inci sözlük yapısı gereği, ekşi sözlüğün ve diğer sözlüklerin tam tersini yapıyordu. insanlar buraya kaliteli mizah ve muhabbet için geliyorlardı. Bu yüzden bu başlık gibi uzun bilgi veren ve dert anlatan entry sahiplerine özet geç bin denirdi. Aynı şekilde sözlüğün yeni tasarımı ve konsepti sebebiyle bu jargon da tamamen kalkmıştır.

    11) nutellaci binler : bu jargon, ekşi sözlük yazarlarına hitaben kullanılırdı. Sözlüğün ilk dönemlerinde çok popülerdi. 2012 den sonra kullanımı çok nadir görülmüştür. Yeni tasarım ile beraber bu da tamamen yok olmuştur.

    12) açmayın bana güvenin ya da açmayın beyler : Bu jargon milleti trolleyip tiksinç ya da korkunçlu linkleri paylaşan başlıklara yazılırdı. Ne yazık ki yeni tasarım ile sözlükte paylaşılan linklerin başlıkta önizlemesi verildiği için bu samimi ve can kurtaran jargon da tarihe karışmıştır.

    13) sazan avi : Bu jargon, sözlükte yazalarları kandırmak için açılan başlıkları betimlemektedir. Genelde başlık sahibi, 'para dağıtıyorum', 'domalttığım karı video' gibi başlıklar açarak yazarlara entry numarasına göre muamele yapmaktadır. En önemli sazan.avilardan biri nesil atlama kodu başlıklarıdır. Bu başlıklara inananlar olayın bir dümen olduğunu anlayınca sazan.avi yazıp, diğerlerini uyandırmaya çalışırlardı. Bu da yeni sözlük formatı ile tarih olmuştur.

    14) yalanına sokuyum : Bu jargon açılan fütüristik ve uydurma vaatlerde bulunan başlıklara girilen bir jargondur. Bu yüzden başlık sahipleri bir süre sonra 'yalanına sokuyumculara gelsin' diyip caps verirler, olayın inandırıcı olması için. Yeni tasarım ve konsepti sebebiyle bu da tarih olmuştur.

    15) ccc : Sözlüğün ilk dönemlerinde ortaya çıkmış bir jargondur. Mhp başkanı Devlet Bahçeli, bir mitingte partisinin 40. yıl dönümü için 2009 yılıyla ilgili sayı oyunları yaparak '40 yapar ve mhp nin 40. yılı' gibi bir demeç vermiştir. Bunun üzerine sözlük yazarları ülkücülerin kullandığı cCc yi yaygınlaştırarak, her yerde kullanmaya başlamışlardır. Örneğin cCc Üşüyoruz Reyiz cCc gibi.

    Bu jargonun en önemli temsilcisi elbette ki Steve Jobs öldüğünde Amerika'da bir anıt duvarına yapıştırılan ' cCc Üşüyoruz Steve Jobs reyiz cCc post-it i dir.

    http://www.imgim.com/imag...jobs-i-andi-1679939.jpeg/

    Başka bir örnek olarak ta cCc Fog Reyiz cCc :

    https://www.youtube.com/watch?v=smRs6_oXzwY

    16) reyiz ya da reis: Sözlük içerisinde bilir kişiler için kullanılan bir jargondur.Aynı zamanda popüler insanlar içinde kullanılmıştır. -Yukarıdaki gibi-
    Reyizler sözlüğün bel kemiği idi. Sözlüğün ilk formatını ve şu saydığım jargonları oluşturanlar reyizlerdir. fenomen başlıkların sahipleridir reyizler.2012 ye çoğu sözlüğü terk etmiştir. Şu huur çocuğu modlar, çoğu reyizi sözlüğe küstürmüşlerdir. Yeni tasarımın yeni vizyonu gereği artık bu kavramda tarihe karışmıştır.

    Aklıma bir anda gelenler bunlar. Sözlüğün kaşarlanmış yazarları ve zamanının okuyucuları yazarsa editlerim.

    öbdüm <3
    ···
   tümünü göster