/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +2 -1
    Evet, inanılan tanrının, sonsuz bilginin ve sonsuzluğun ötesi, onun da ötesinin ötesi, ötelerin de ötesi, asla bilinmeyecek bir gizemin var olması mümkün müdür?

    Müslümanlar inandıkları tanrının "her şeyi ben bilirim " iddiasının da bir kibrin ürünü olan, tanrının inancı olduğunun farkında mı?

    Eğer kusurlu bir evren tanrının mükemmelliğine delil diyorsanız yanılıyorsunuz, çünkü kusurlu bir evren kusurlu bir tanrının varlığına delil olabilir, ve onun da sınırlı iradesi olmalıdır.

    Peki ya içinde bulunduğunuz evren başka bir evrende Cern benzeri bir araştırma tesisinde parçacık çarpıştırıcı da ortaya çıkmış olamaz mı?

    inandığınız tanrı kadiri mutlak olamaz, çünkü kuralları var. Kadiri mutlak olan sınırlandırılamaz... Aksi mantık dışıdır. Kadiri mutlak olanın hiçbir kurala uyma zorunluluğu yoktur.

    inandığınız tanrının başka bir şeytanı ya da Deccal olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? Ya da sizi kontrol etmek için ortaya çıkarılan bir şey. Ya da insan ürünü bir şey...

    Tanrı varsa onun iyi olacağından nasıl emin olabilirsiniz, o kötü olsa da ona inanmak zorunda hissediyorsanız kendinizi inanmak zorundasınız...

    Bir TV starı gibi zihninizde tasarladığınız tanrı tanımı, oldukça yapmacık ve sahte duymuyor mu?

    inandığınız tanrı var olmasını arzuladığınız, çoğu insanca var olması arzulanan tanrı mı; yoksa gerçek tanrı mı?

    Gerçek tanrının her şeyi mükemmel, kusursuz yapması gerekmez mi? Ama o zaman neden evren, insan, düzen tamamen kusurlu? Yoksa dinler, inandığınız tanrılar bu gerçekliğe göre ve insanın manevi ihtiyacına göre insanlarca mı üretildi?

    inandığınız her şeyin doğru olduğunuzdan nasıl eminsiniz? Eğer ki kusurlu bir evrende kusurlu dinlere inanıyorsanız?

    Eğer ki tanrıya güveniyorsanız, onun gerçekten de tanrı olduğunu nasıl anlayabilirsiniz ki? inandığınız gerçeklik dışında başka gerçekliklerinde olduğunu asla bilemezsiniz, o zaman inanmanın anlamı ne?
    ···
   tümünü göster