/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +1
    Bence bu bir kanıt değil. Aklı olan adam bu kadar anlamsız çıkarımlarla atayiz adamda bir tak değişmeyeceğini bilir.( atayiz derken, gerçeğinden; havalı diye okumadan, dinlemeden, ergen ergen atayizim diye gezeninden değil.) Şimdi din olgusunu şöyle açıklayalım. Tanrı dediğimiz kavram, en güçlü , en büyük, her şeye gücü yeten ve her şeyi yaratmış, bizim göremediğimiz, duyamadığımız, anlayamayacağımız bir şeyin dilimizdeki kısaltması. Yani, insanın algılayamayacağı, varlığından birincil gözden haberdar olunamayacak, doğa üstü bir kavram. Var mı gördüğünü iddia eden, yok. Yani benzetmede hata olmaz ama bir hayalet kavrdıbına benzer bir şey.

    Ben size gelsem ve desem ki, hayalet diye bir şey var, göremezsin, dokunamazsın, ama o var, cisimleri hareket ettirir, gözünden ışın atar vs. bana dersinki hadi cisimleri yoktan hareket ettirsin de görelim. Eğer siz cisimlerin yoktan hareket ettiğini veya yoktan ışınlar saçıldığını görürseniz, vay amk bu ne la, hayalet varmış dersiniz. Yani doğa üstü bir kavrama, doğal olan ama doğa üstü yollarla meydana gelen ispatlarla inanırsınız.( cisimlerin hareket etmesi de, ışık da doğada var, ancak burada oluş şekilleri olağan üstü.)
    Ancak, oradan sivri zekalı bir gavat çıkar derki ip var aq, lazer tuttun sen vs. ona 1000 tane daha kanıt verirsiniz, lazerinizin veya ipinizin olmadığını gösterirsiniz ve o gavat inanır. Çünkü bu kadar küçük olasılıkların( 1000 tane minik olasılık) bu kadar imkansızlıklar içinde düzenlenmeyeceğine inanır ve hayalet vardır der. Aynısı tanrı içinde geçerli. Olağan üstü iddialar için olağan üstü delillerinizin olması lazım. Şimdi yok evrende bir ahenk var, işte güneş şu kadar yakında olsa yanardık vs. bunlar olağan üstü ispat değil. Evrende toplam 10 üzeri 12 galaksi ve bunların içinde varsayımsal olarak 10 üzeri 11-12 yıldız ve daha katlarca fazla gezegen var. Yani sınırsız olasılıkta sizin var olma şansınız yüksek. Mal mal çıkarımlarla bu işler dönmüyor. Sizin olağan üstü ispata ihtiyacınız var. Ben bir inanan olarak bunu size gösterebilirim. Kuranda 600 sene öncesinden bilinemeyecek bir sürü kanıt var. Evrenin genişlemesi, big bang, dünyanın şekli , su döngüsü hatta ve hatta evrim.

    bkz: Kuran

    15:26 insanı, kurumuş, yıllanmış balçıktan yarattık.

    24:45 ALLAH bütün canlıları sudan yaratır. Onlardan kimi karnı üzerinde hareket eder, kimi iki ayakları üzerinde hareket eder, kimi de dört ayak üzerinde hareket eder.7 ALLAH dilediğini yaratır. ALLAH her şeye gücü yetendir.

    29:19 ALLAH’ın yaratılışı nasıl başlatıp, nasıl tekrarladığını görmediler mi? Bu, elbette ALLAH için kolaydır.

    29:20 De ki, “Yeryüzünü dolaşın ve yaratılışın nasıl başladığını görün.” Sonra, yine ALLAH (ahiretteki) son yaratılışı başlatacaktır. ALLAH’ın her şeye gücü yeter.

    71:14 Oysa sizi evreler halinde yaratan O’dur.

    71:15 ALLAH’ın yedi göğü tabakalar halinde nasıl yarattığını görmez misiniz?

    71:16 Ayı bunların içinde bir ışık, güneşi de bir lamba yaptı.

    71:17 Ve ALLAH sizi topraktan bir bitki olarak bitirdi.

    2:30 Rabbin, meleklere şöyle demişti: “Yeryüzüne bir halife yerleştireceğim.” Melekler de: “Orada bozgunculuk yapacak, kan akıtacak birisini mi yerleştireceksin? Halbuki biz seni överek yüceltiyor ve mutlak otoriteni onaylıyoruz,” dediler. “Bilmediğinizi Ben bilirim,” dedi.

    gibi. Burada ademden yeryüzünün halifesi yani halefi(tdk: Birinin ardından gelip onun makdıbına geçen kimse) demiş. Direk uçakla attık dememiş. Yani öncesi var.(bence insan benliğinin oluştuğu aşama adem olabilir). Yani lafın kısası, 600 yıl önce denemeyecek şeyleri, biri çıkmış ve söylemiş. Şimdi ip var diyen gavat yine gelecek ve diyecek ki, lan atmış tutmuş aq. Herif yunandan, ibranilerden, hristiyanlardan çalmış. işte burada bu olasılıkların sayısı devreye giriyor. Biz de diyoruz ki bu kadar şeyi, ortaçağ arabistanından birinin bilmesi olasılığı yok denecek kadar az. Yani senin motor parçalarını havaya atıp, düşünce motor olarak birleşmesini beklemek gibi. Olasılık var ama olmaz. Burada, doğal olarak var olabilecek ancak doğa üstü yollardan meydana gelen o ispat bulunmuş oluyor.

    Bence tanrının varlığı bu şekilde daha iyi açıklanabilir.

    Ancak, çoook küçük de olsa, ispatsız da olsa, bu evreni kurabiye canavarının yaratmış olmasının ihtimali var mı, var. Misal dersiniz ki; kırıntılardan dünya oldu bizde çikolatadan geldik. OLabilir ancak kanıt yok ve inandırıcı değil. Yani kanıta ihtiyaç var. (ayın 2 ye bölünüp yarısının Ali nin bahçesine düşmesi gibi değil, bilimsel ve anlaşılabilir kanıta,not ayın 2 ye bölünmesi Kurandan değil, peygamber den en erken 150 sene sonra yazılan hadis kitaplarındandır.)

    Not 2: Aynı gavat diyebilir ki, lan kuranda bu kadar gerçek varsa, bana anlamsız gelen şeyler neler veya islamcılar neden ilk günden bunları bilmedi.?

    Sizde dersiniz ki;
    Lan gavat, sen 600 sene çölde yaşayan, zütünü silmeyi bilmeyen arap olsan ve ben sana desem ki, bir şey var göremezsin ama ananı bile beller veya metali altın yapar. Bana inanmaz, inansan bile öcü cin vs diye anlayabileceğin şekilde saçma kılıflar uydurursun. Ama bu şey nedir biliyor musun radyasyon. Hani şu madame curie'nin bulduğu. Yani bazı şeyler zamanı geldiğinde ancak anlaşılabilir. Bir bebeğe matematik öğretemezsiniz. Eğer öğretecek bir sistem yaparsanız, o bebek artık bebek olmaz, yani yaratıcı kendiyle çelişemez. Kendi yarattığı sistemde işleyiş budur. Siz 2+2 neden 4 de 5 değil diyemezsiniz çünkü bu sitemde(evrende) 2+2 4 yapar.

    bitti.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster