1. 26.
    0
    duvarı ne kadar uzaklığa koyduğumuza ve ne zaman koyduğumuza göre değişir tabiki aq. bunu kavrayamayan liseliler için açıklıyorum dinleyin binler.
    bi kere olaya beynin hızını gözümüzü açma hızını filan katmıyorum çünkü onları katmamız için yeterli bilgi verilmemiş. örneği daha iyi anlamanız için duvarı 5 ışık yılı uzaklığa koyuyorum. şimdi olayı başlattık. ışığımız lazerden yola çıktı 5 yıl sonra duvara vardı. ne kadar sürdü 5 yıl. ışık lazerden çıktığı anda gözümüzü de açtık. ama görmek için 5 yıl beklemedik anında gördük. niye? çünkü duvardan yansıyan ve gözümüze gelen ışık için 5 yıl beklememize gerek yok. çünkü duvardan 5 yıl önce yola çıkan ışığı gözümüzü açtığımız anda algılıyoruz. o zaman ışık 5 yılda vardı ama biz anında gördük. şimdi örneği değiştirelim.
    duvarı ışığı yolladıktan 2 yıl sonra koyarsak. ışık duvara yine 5 yılda varacak çünkü uzaklık o kadar. ama gözümüz 7 yıl sonra görecek. bu durumda ışık kazandı. einstein bininin dediği gibi "ışık göreceli bi şey, nimetlerinden faydalanın, çok kafa yormayın, kafayı yersiniz." bunu dedikten sonra tam bi o.ç gibi davranarak dinleyicilere dil çıkarmıştır. zaten kendiside delinin tekidir.
    ···
   tümünü göster