1. 1.
    +4
    evvet panpalarım yepyeni bir mcgregory hizmeti ile yine karşınızdayım.
    bu başlıkta arabadan tutun elektroniğe kadar anladığım yada fikrin olan tüm konularda size yardımcı olmaya çalışacağım.
    öncelikle ben kimim,bu konularda ne biliyorum bunları cevaplayayım.
    ismim.. şaka lan şaka makina müh. 3.sınıf öğrencisiyim, burda yazdığım her şeyi atmadan, mantıklı şeylere dayanarak yazıyorum.
    sadece kaliteyi değil, fiyat/performans oranlarınıda düşünerek yazıma başlıyorum.

    --- elektronik ---

    *** oem parçalar ***

    -anakart; panpalarım bir bilgisayardaki tartışmasız en önemli parçadır. herkes ekran kartı-işlemci-ram üçlüsü etrafında döner fakat bilmezler ki, hepsini üzerinde taşıyan, bu parçaların veri akışını sağlayan ankarttır. bu sebeple toplama bir bilgisayar alırken anakartımızı özenle seçmeliyiz. herkesin ismini bildiği ve belki de +%60'ımızın kullandığı marka olan asus'u en iyi markamız seçiyor. hem sağlamlığı, hem kalitesi hemde çok uygun fiyatlarıyla asus anakartları düşünmeden alıyoruz.

    -işlemci; fazla seçeneğimizin olmadığı bir alan. amd mi intel mi sorusunun cevabı da diyebiliriz. amd atiyi satın aldığı zamanlarda çok kaliteli mallar çıkarsa da, intel "i" serisi ile kalitede uçurumlar oluşturmuş durumda. çeşitli yerlerde sahte testler ve uydurma çekirdek sayıları ile amd'nin fiyatlara oranla daha kaliteli olduğunu savunsalar da siz bunlara inanmayın. aldığınız kaliteli bir asus anakart ile sonunda "k" harfi olan (bkz: intel i5 2500k) herhangi bir intel işlemciyi en yüksek verimde kullanabilirsiniz. dahada detay istiyorsanız hızlarına değil "önbelleklerine" bakarak karşılaştırma yapın, dar boğaza düşürmeyin. şu anda piyasadaki i5'ler %90'ımızın ihtiyacını en az 4 yıl karşılayacak seviyede, bunu da belirtmekte fayda var.

    -ekran kartı; oyun oynayan ve grafik çizim-tasarım programları kullananların enn çok para yatıracağı kısıma geldik. eğer ki oyun oynamayacaksanız ve solid gibi prog. kullanmayacaksanız çok önemli değil. hatta gittiğiniz mağazada size önerilecek en ucuz ekran kartını alabilirsiniz. fakat işin içine oyun oynamak girince, cüzdanınında, kumbaranında, kredi kartınında dibini görmemiz lazım.
    çok açık bir şekilde söyleyebilirim ki, amd (eski adıyla ati) almayın! almayın arkadaşlar, kandırılmış olursunuz. zamanla oluşan inanılmaz ısınma problemleri, durduk yere gelen mavi ekranlar, kötü yazılım güncelleme sistemi, düşük servis imkanları.. kötü ne ararsanız ihtimaller dahilinde.
    elbette geriye kalan seçeneğimiz nvidia. fakat onunda kendi içerisinde markaları var. benim kullanıp beğendiğim 2 marka var; zotac ve asus. özellikle zotaclar inanılmaz uygun fiyatlara satılıyor vatanda.

    önemli not: arkadaşlar pcler eskisi gibi değil. eğer oyun oynamak istiyorsanız bütçenizin net yarısını ekran kartına yatırın. çünkü artık, yeni ekran kartları inanılmaz işlemci saat hızları ile geliyor. ve diğer parçaların ekgibliklerini cidden çok iyi kapatıyor.

    -ram; ram konusunda marka değil, ram seçimi konusunda size önerilerim olacak. zaten piyasada belli başlı ram markaları var gskill venım kingston vs.. ram alırken tek 8 gb yerine, 2*4 gb alın. ve bunu dual channel bağlayın (yada bağlatın). ve en az 1600 mhz olmasına dikkat edin. bu kadarı yeterli

    -hdd: yine markadan öte seçim konusunda tavsiyelerim var. aldığımız harddisk en az 7200rpm ve 64mb önbelleğe sahip olmalı.

    -ssd; son zamanların en önemli parçası. ve elbette en çok tartışılan. arkadaşlar ssd gitgide olmazsa olmazlar arasına girmekte. fakat gidip almakla bitmiyor. ahcı modda çalıştırması, ağzına kadar doldurulmaması gereken bir malzeme. marka olarak ben tartışmasız ocz'yi öneriyorum, kendimde kullanıyorum. hayal bile edemeyeceğiniz kadar hızlı. modem ve pc yi açmak için aynı anda düğmelerine basıyorum. bilgisayar çoktan açılmış oluyor, internet için modemin açılmasını bekliyorum.

    • ** 3 yıldızlı önemli not; eğer ki yeni bir pc topluyorsanız ssd'siz bir sistem almayın daha iyi! gidip binlerce lira vererek aldığınız işlemcileri ekran kartlarını gerçek gücünde değil "hızında" kullanmanın yolu ssd'den geçiyor. 20 yıl öncesinin teknolojisi olan hddlerden hızla vazgeçiyoruz.
    ···
   tümünü göster