1. 1.
    +8 -1
    43- MALIYE BAKANI'NIN BEYKOZ'DAKI ORMAN ARAZISI KONUSU
    Maliye Bakani Unakitan'in, Beykoz Çavusbasindaki biri 34 dönüm, digeri 17 dönüm olmak üzere toplam 51 dönüm, 2 B orman arazisini zilyetle üzerine geçirdigi ifade edilmektedir. Bugünkü parasal degerinin 10 milyon $ oldugu ve tapusunun bulunmadigi bu arazinin, Basbakan Erdogan'in Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani oldugu dönemde, 16 Haziran 1997'de zilyetle aldigi söylenmektedir. TBMM Yolsuzluklari Arastirma Komisyonu, raporunda "Orman arazileri, rant gruplari ve arazi mafyalari tarafindan parsellenerek, köy el senetleriyle, orman köylüsüyle hiç ilgisi olmayanlara satiliyor" denilmis idi. Bilindigi gibi AKP iktidari, 2B orman arazileri satislarini kolaylastiran bir yasa çikartmis ve kanun Anayasa'ya aykirilik iddiasiyla veto edilmisti. Kanunun yeniden çikmasi halinde Unakitan'in sözkonusu orman arazisinin de tapu alinir hale getirilecegi ifade edilmistir.
    NOT: Maliye Bakani'nin konu ile ilgili açiklamalari kamuoyunu tatmin etmemistir. Ve iktidar 2B orman arazileri ile ilgili yasayi çikartma gayretlerini sürdürmektedir. ILAHI BIR TESADÜF!

    44- SSK FAKTÖR-8 VE SU IHALESI
    Hemofili hastalarinin kanamalarini durdurmak için kullanilan Faktör-8 ilacinin ve suyunun birlikte satilmasi gerekirken, SSK'ya ayri ayri satildigi ve bu sekilde Kurumun 3 trilyona zarara ugratildigi iddia ediliyor. SSK'nin Istanbul Satin Alma Müdürlügü araciligiyla, 22 Aralik 2003'te açilan ve SSK Yönetim Kurulu'nun 23 Ocak 2004'te onayladigi, KDV hariç 78 trilyon liralik ilaç ihalesinde Faktör-8 ilaç alimlarinda usulsüzlük yapildigi ifade edilmektedir. KDV hariç toplam 8 trilyon liralik Faktör-8 alimi ihalesinin sartnamesinde garip bir sekilde Eritropoietin (NeoRocorman ve Eprex) ve nterferon (Roferon) kalemlerinde, oldugu gibi alinacak üniteler ayri ayri tanimlanmis, ( 250 IÜ, 500 IÜ, 1000 IÜ gibi) bu da yetmiyormus gibi, kurutulmus Faktör-8 fraksiyonunun sulandirilmasi için kullanilan distileraf) su miktarlari da ayri ayri belirlenmistir. 5 ml, 10 ml ve 20 ml olarak ayri ayri tanimlama yapilarak 10 firmanin rekabet ettigi bu pazarda, SSK'nin rekabetle fiyat kirma gücü azaltilmistir. Ihale Komisyonu,12 Ocak'ta uyari yapmasina ragmen, 23 Ocak'ta SSK Yönetimi onay vermis ve Ihale komisyonu, ihalenin teknik sartnamesinin hatali yazilmasi nedeniyle baslangiçta 8 trilyon lira olan Faktör-8 alim tutarindaki yanlisi, son anda görerek, tuttugu tutanakla bir ölçüde hatayi telafi etmeye çalismistir.
    NOT: Konuyla ilgili SSK'dan herhangi bir açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

    45- BASBAKAN IÇIN SATIN ALINAN VIP UÇAGI KONUSU
    Basbakan'in kullanimi için Italya'dan alinan AIRBUS JIJI -319 tipi uçaginTürkiye'ye maliyetinin ne oldugu ve uçagin aliminin niçin ihalesiz gerçeklestirildigi açiklanmamistir. Bir iddiaya göre, tadilatlariyla birlikte yaklagib 50 trilyona malolan uçagin, ihalesiz alinmasi, bazi usulsüzlük iddialarini da gündeme tasimistir. Konu ile ilgili kendisine yöneltilen sorulara Ulastirma Bakani Binali Yildirim yazili olarak verdigi cevapta; " Havacilik sektöründe uçak alim ve kiralamalarina iliskin mali hususlarin gizliligi temel kuraldir. Gizlilik hususu tüm uçak alim-satim sözlesmelerinde zorunlu olarak yer alan bir madde olup, uçak fiyatlarinin açiklanmasi mümkün olmamaktadir. Ancak, söz konusu uçagin fiyati makul piyasa rayicinin bir miktar altindadir." Ileri sürüldügüne göre, uçagin esas fiyatinin açiklanmamasinin esas sebebinin, alim fiyatinin normal piyasa sartlarinin çok üzerinde oldugu içindir.
    NOT: Yapilan açiklamalar kamuoyunu tatmin etmemistir. ILAHI BIR TESADÜF!

    46- ASYA KALKINMA BANKASI GENEL KURUL IHALESI
    Asya Kalkinma Bankasi'nin 38.Genel Kurul Toplantisi ihalesiyle ilgili usulsüzlük yapildigi, ihalenin kamu ihale mevzuatina tabi tutulmadigi ve isin dogrudan temin yöntemleriyle yapildigi ifade edilmektedir. Teknik sartnameye göre belirtilen kalemler için, ihalede en düsük teklifi veren Lavida Tour- Symeon Turizm Konsorsiyumu 1 trilyon 380 milyar vermis iken, yerine en yüksek teklifi veren Setur- Visitur Ikon Konsorsiyumu 4,5 trilyona verildigi ileri sürülmektedir. KDV dahil, toplam rakam yaklagib 6 trilyonu bulan bu ihalenin usulsüz oldugu iddia edilmektedir.
    NOT: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

    47- TCDD ANKARA-ESKISEHIR TREN YOLU IHALESI
    TCDD, Ankara-Eskisehir tren yolu ihalesi yapilmis, 206 km'lik yolun yapimi için maliyet, 435 milyon $ olarak belirlenmistir. Ifade edildigine göre, ek islerle söz konusu ihale 600 milyon $'a ulasmistir. Yine ileri sürüldügüne göre, projeyi yapan firma ile imalati yapan firma ayni firmadir. Bir firmanin hem projesini, hem de isin maliyetini üstlenmesi Ihale Yasasi'na uygun olmadigi, böyle bir durumda, proje maliyetine yansiyacak imalat rakamlarini da firmanin çikarlari dogrultusunda belirlenecegi ve hiçbir yerde bu tarzda bir ihalenin yapilmadigi ifade edilmektedir. Dolayisiyla, sözkonusu ihalede usulsüzlük oldugu ve kamunun ciddi manada zarara ugratilacagi ileri sürülmektedir.
    NOT: Konuyla ilgili kamuoyunu tatmin edici bir açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

    48- ISKUR'DAKI EGITIM IHALESI KONUSU
    Iskur Ankara Il Müdürlügü, 31.01.2003 tarihinde "Özellestirme Sosyal Destek Projesi" kapsaminda Dünya Bankasi Kredili, Yönetici Sekreterlik Egitimi için ihale açmistir. 63,5 milyar liralik bu ihalenin usulsüz olarak Denge Bilgisayar Sirketi'ne verildigi ileri sürülmektedir. Yine ileri sürüldügüne göre, Iskur bünyesinde bazi ihaleler konusunda, baski gördügü için Iskur'da Sube Müdürü olarak çalisan Alihan Turan'in, bu ihale baskilarina dayanamayip, beyin kanamasi geçirmek suretiyle öldügü ve bu konuyla ilgili olarak da esinin açtigi davanin halen sürdügü ifade edilmistir. Iddiaya göre, bu ihalelerde usulsüzlük ve kayrilma vardir.
    NOT: Konu ile ilgili olarak resmi bir açiklama yapilmamistir. Ancak sözkonusu Denge Bilgisayar Sirketi, kazandiklari ihalede herhangi bir usulsüzlük olmadigini ifade etmistir. ILAHI BIR TESADÜF!
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster