1. 1.
    +12 -1
    panpa, marmarayda kullanılan malzemenin basma dayanımı en az 50 megapascal olacak şekilde seçilmiş ve kalite&kontrol mühendislerince teyit edilerek aplike edilmiştir. su yüksekliğinin yaklaşık 60 metre olduğu düşünüldüğünde bu basıncın yanına bile yaklaşamamaktadır, ihmal edilebilir. bu durumda, tüneli yıkmak için 1 metrekarede 50.000 tonluk yük oluşması gereklidir. bu da, tünelin bir noktasının sabit, diğer kısımlarının hareketli olması koşulında 1 kmlik alanda her metrekarede yaklaşık 500 adamın bulunması anldıbına gelir. organizasyon yanlış, çünkü tünel tamamen gömülmüştür.

    edit:
    deprem konusu çok farklıdır. deprem kuvvetleri ile birlikte yapı yüklerinin oluşturduğu gerilmeler, yetersiz temel derinliği ile birlikte kolaylıkla zeminin taşıma gücünü aşabilir. aslında tünel yapısının zeminle beraber hareket edeceği varsayıldığında, s dalgaları yerkabuğundaki kısımı etkilerken, p dalgaları su altındaki kısmı da hareket ettirecektir. bu durumda bağıl hız farkından dolayı oluşacak moment, tahayyül edilemeyecek kadar fazla olacaktır. oluşacak en ufak bir çatlak, çekme gerilmelerine dayanamayıp kısa vadede büyük kırıklara dönüşebilir.

    edit2:
    lan bu kadar rabet göreceğini bilsem, slayt hazırlardım dıbına koduklarım. üzerinde durulan güvenlik ekgibliği projenin stabilitesi değil, iş güvenliği hususlarıdır. acil eylem planlarının yetersiz olması, olası yangın durumunda fan debilerinin yetersiz kalacağı, su baskınında tecrit edilen bölgedeki insan kaybının gözardı edileceği vb. hususlar. bu gibi ekgiblikler giderilmeden, kısacası her türlü kötü senaryoya hazır olmadan bu denli büyük bir inşanın açılışının yapılması rahatsız etmiştir bizleri. yoksa gayet güzel bir mühendislik örneğidir türkiye için gurur vericidir ama tayyib başarısı değildir bunu da vurgulamak isterim. adamlar neredeyse 10 yılı aşkın süredir iktidarda. bazı başarıların bu sürece denk gelmesi gayet doğal. siyasi çıkarım yapılmamalı bu iş üzerinden.
    ···
   tümünü göster