1. 1.
    0
    Amerika Birleşik Devletleri’nin Philadelphia Eyaletinde 1890 yılında geçen olayın doktor Weir Mitchell’in anılarında yer aldığı ileri sürülür:

    Serin bir sonbahar akşamı evinin altındaki muayenehanesini kapatmak üzere olan yaşlı doktor kapının şiddetli çalınışıyla irkildi. Acil bir hasta getirildiğini düşünerek kapıyı açtığında karşısında ağlayan küçük bir kız çocuğu görünce meraklanan doktor ne olduğunu sordu. Durmadan ağlayan ve hıçkırıklar arasında güçlükle konuşan yedi-sekiz yaşlarındaki kız evde çok hasta birinin olduğunu, yardıma gereksinmeleri olduğunu ancak anlatabilmişti. Yaşlı doktor yarı emekli olduğundan normalde hasta evlerine gitmemekteydi, ancak kızın zavallı haline acıdığı için çantasını hazırlayıp geleceğini söyledi ve kızdan evi tarif etmesini istedi. Kızın tarifini dinleyip arka odaya çantasını almak için giden doktor geri döndüğünde kız ortada yoktu. Önden eve gitmiş olacağını düşündü ve kızın tarif etmiş olduğu adrese doğru yola koyuldu. Yoksulların yaşadığı mahallede ve fazla uzak olmayan eve geldiğinde içeriden bir kadını ağlama sesi duyuluyordu. Dr. Mitchell kapıyı çalıp beklemeye başladı. Her yanı dökülen, yarı harap bir evdi. Kısa bir süre sonra kapıyı açan perişan haldeki kadının ağlamaktan gözleri şişmişti.

    “Rahatsız ettiğim için özür dilerim bayan,ben doktorum, burada yardıma ihtiyacı olan bir hasta olduğu söylendi..”

    Kadın ağlayarak küçük kızının günlerdir çok hasta olduğunu, doktora verecek parası bulunmadığını ve çocuğun bir süre önce iyice ağırlaştığını, nefes alışlarını hissedemediğini söyledi. Kadını merakla dinleyen doktor kızı görmek için içeri girdi. Perişan haldeki kadın ağlayarak kızından başka hiç kimsesi olmadığını anlatıyordu. Doktor divanın üzerinde hareketsiz yatan küçük kıza yaklaştı. Solgun teni ve kapalı gözlerine karşın kızı tanıdı. Biraz önce muayenehanesine gelerek yardım isteyen küçük kızdı
    ···
   tümünü göster