1. 1.
    +1
    http://imgim.com/paskalya-adasi-heykelleri.jpg

    Paskalya Adası, Şili’nin 3000 km açıklarında bulunan, 164 m2 alana sahip ufacık bir adadır. Hollanda'lı kaşif Roggeveen, 1772 yılında adayı keşfettiği gün “Paskalya Bayramı” olduğu için adaya Paskalya Adası (Easter Island) ismi verilmiştir.

    Medeniyetten uzak bu küçücük adacığın dünya çapındaki şöhreti ise adanın çeşitli yerlerinde bulunan ve Moai olarak bilinen dev heykellerden kaynaklanmaktadır. Adada yaşayan Polinez halkı tarafından volkanik külün sıkıştırılması ile yapılan bu heykellerin boyu iki ile on metre arasında değişmekte ağırlıkları ise ciksen tona kadar çıkabilmektedir. Yaklaşık 880 tane heykel vardır bunlardan kimisi bir platform üzerinde ayakta durmaktadır, kimisi ise toprağa gömülüdür. Ayrıca adada yapım aşamasında bırakılan, tamamlanmamış heykeller de bulunmuştur.

    Ada keşfedildiğinde adada yaşayan çok az insan varmış ve bu kişiler son derece ilkel koşullarda, yamyamlık yaparak yaşıyorlarmış. Adada şu an hiç ağaç yok fakat yapılan araştırmalar sonucunda adının bir zamanlar ağaçlarla kaplı olduğu anlaşılmış. Yerli halk Moai heykellerini yapabilmek için bu ağaçların neredeyse hepsini kesip halat ve platform gibi malzemelerin yapımında kullanmışlar. Adanın ekolojik dengesi tamamen bozulmuş, bir zamanlar kuş cenneti olan adayı kuşlar da terk etmiş ve açlık baş göstermiş.

    Adada yazılı bir kaynak bulunamadığından arkeologlar bu heykellerin yapılış sebebini bilemiyorlar.işte bu yüzden bir halkı bu heykelleri yaparken kendilerini yok etmeye sürükleyen motivasyonun ne olduğunu belki de asla öğrenemeyeceğiz.
    ···
   tümünü göster