1. 76.
    +15
    sirsimtarrak'ın felsefi yaşdıbına başlangıçlık eden olay işten çıkarken adama ingilizce am günü yağ başlığıdır. sirsimtarrak felsefesinin ana temalarını ele alan başlıca kaynak latince "limuane" yani "am günü yağ" savunması adlı diyalogdur. bu diyalog sirsimtarrak hakkında açılan başlıklar sonrasında dünyada bir çok filozof tarafından kaleme alınan bir felsefi başkaldırıdır. adı geçen eser, sirsimtarrak'ın felsefi yaklaşımı uyarınca sürdürdüğü yaşdıbını sergiler. söz konusu başlığın, çözülmesi gereken bir bilmece olduğunu düşünen bilimadamları araştırmaya koyulur. önce bir çok bilgeye, politikacıya, sonra ozanlara, bilimadamlarına iletilir.. onlara sorduğu sorularla, onların bilge olmadıklarını kavrar. sirsimtarrak bunların cehaletin pençesinde kıvrandıklarını fark eder. bu kişiler, hem bilmedikleri şeyleri bildiklerini sanmaktadırlar hem de neleri bilmediklerinin farkında değillerdir. oysa cehaletten daha büyük bir kötülük yoktur. sirsimtarrak o derin felsefii başlığın bu kişilerden farklı olarak, bilmediğini bilir; tam da bu noktada o kişilerden daha bilge olmaktadır. yani sirsimtarrak bir sokrates, bir kant gibi insani bilgeliğe sahiptir. yani sirsimtarrak kendini bilmekte ve kendini tanımaktadır.
    sirsimtarrak'a göre çürütme uygulaması o denli önemlidir ki savunma da bunun felsefeyle aynı şey olduğunu savunur. filozofça yaşamanın insanın kendisini ve başkasını sürekli sınamak olduğunu açıklar (bkz: am günü yağ). bu anlamda sirsimtarrak'ın diyalektik uslamlama yönteminin amacı insanların iyiye, güzele, erdeme yönelik sürekli bir felsefe arayışı içinde olmalarının sağlanmasıdır. diyalektik yöntemde yanıt arayan hemen bütün sorular, "ingilizce nedir?", "am nedir?", "tabi ebe gibmek nedir?" gibi ne?-lik bildiren bir şeyin özünü ya da doğasını bilmeye yönelik ana soru yapısından türerler. sirsimtarrak karşılıklı konuşmalardan yola çıkarak yüzeysel bilginin, bir kavramı tanımlatmayı, tanıtlatmayı amaçlayan sorularla diyalogu istenen doğrultuda yönlendirir. bu karşılıklı konuşmalarda konuşmacıların söylediklerinde bulunan tutarsızlıklar ve çelişkiler ortaya çıkarılarak yüzeysel bilginin, en önemlisi de doğru diye bilinen sanıların bırakılmasını sağlamış olacaktır.
    günümüzün en önemli filozoflarından olan sirsimtarrak'ın ana felsefesi ise "kimseye hiçbir şey öğretemem, sadece onların düşünmelerini sağlayabilirim"dir.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster