1. 1.
    +2
    vakti zamanında ilk kez uçağa bineceğimde böyle bir şey var mı diye bakmıştım, yoktu. şimdi ben yazayım dedim, zaten ukteymiş.

    hazırlık:
    - bavulunuzu tık basa doldurmayın. güvenlik kontrolünde bavulunuzu açmanızı isteyebilirler. özellikle yurt dışı uçuşlarda bavulların oradaki güvenlik görevlilerince açıldığı durumlar olabiliyor. tıka basa dolu bavulu tekrar toplamak sıkıntılı olabilir.

    - yanınıza sonsuz miktarda yük alamazsınız. uçuşlarda yanınıza alabileceğiniz eşyanın kilogram cinsinden bir sınırı vardır. internetten bilet alırken bu sınırı öğrenin daha fazla gereksiz yük almayın. (genelde uçak bagajı için 20-30kg, uçağa binerken yanınıza alabildiğiniz eşyalar için 8-10kg, toplam 28-40kg gibi bir şeydir. uçtuğunuz şirkete ve aldığınız koltuk türüne göre değişir. über ucuz hava yolu şirketlerinde uçağa bırakılan bagaj tamamen paralı olabilir, bu durumu bilet alırken mutlaka kontrol edin)

    - bavul sınırını aşacaksanız internetten ek bavul hakkı satın alın. ek bavulu hava alanında mecbur kalıp alırsanız bir kaç kat daha pahalı olur. bu yüzden sınırın aşılacağı durumlarda hava alanına gelmeden önce bavul hakkı satın alınmalıdır. burada hakkı'yla kastedilen kişi bir akrabamdır.
    (not: bavul hakkını bir iki kilo geçmeniz genelde pek sorun yaratmıyor, 22 kiloluk bavulu 20 kiloluk sınıra çekeceğim diye takla atmayın. özellikle türk hava yollarının bu konuda "oldukça" esnek davrandığını söyleyebilirim)

    - bu iş maalesef otobüse binmeye benzemiyor. yurt içi uçuşlar için en az bir saat, uluslar arası uçuşlar için bir buçuk, iki saat önce hava alanında olmalısınız. sonra check in e yetişemezsiniz biletleriniz yanar. gitti güzelim biletler hala içim yanıyor.

    - güvenlik kontrolünde oldukça hassas bir metal detektöründen geçiyorsunuz. türkiye'de son yıllarda bu konudaki kontroller pek sıkı olmasa da uluslar arası uçuşlarda güvenlik konusu problem olabiliyor. hava alanına giderken metal detektöründen geçeceğinizi bilerek giyinin. üzerinizdeki metaller yüzünden kemerinizi veya ayakkabılarınızı çıkarmanızı isteyebilirler. üzerinde metal parçalar olan bir ayakkabı giyerseniz çoraplara dikkat *

    birinci güvenlik kontrolü
    - bavullarınız x-ray cihazına sokarken diz üstü bilgisayar, tablet bilgisayar gibi orta büyüklükteki elektronik aletlerinizi bavuldan çıkarmanız ve x-rayden bavul dışında geçirmeniz gerekiyor. hazırlık aşamasında bavul organizasyonunuzu buna göre yapın, elektronik cihazları kolayca çıkarıp geri koyabileceğiniz biçimde yerleştirin.

    - daha önce belirttiğim gibi metal eşyalarınızı (kemer ayakkabı vs.) çıkarmanız istenecek hazırlıklı olun. orada rezil olmayın. bozuk paraları çıkarmayı unutmayın. kalınca bir palto vs giyiyorsanız bunu da çıkarıp x ray den geçirmeniz beklenebilir.

    - mühendisseniz ve yanınızda çalıştığınız şirkete ait karma karışık, ne olduğu belirsiz, ipe sapa gelmez, garip garip elektronik cihazlar varsa bu bölümde yıllar sonra çocuklarınıza anlatacağınız ilginç şeyler yaşayabilirsiniz. deneyimle sabittir.

    check in:
    - daha önce parası ödenmiş olan uçak biletini burada gerçek bilete dönüştürüyorsunuz.

    - yurt içi uçuşlarda en az 45 dakika, uluslar arası uçuşlarda en az bir saat önce check in kısmında olmanız faydalı olacaktır.

    - bu bölümde çok sıra var ve siz uçağa geç kalmak üzereyseniz oradaki görevlilere bunu bildirin. sizi sıranın önüne alsınlar. uçağınız için check in in ne zaman kapanacağı check in bölümü üzerindeki televizyonlar yazar.

    - size verilecek bilette uçağa biniş saati (departure time) ve uçağa hangi kapıdan binileceği (gate) yazar. ikinci güvenlik kontrolünü geçtikten sonra belirtilen saatte belirtilen kapıda olmanız gerekiyor. rötar benzeri durumlar nedeniyle biniş saati ve biniş kapısının değiştiği görülmüştür. uçağınızla ilgili sesli anonsları takip edin.

    - uçağınızın sefer numarasını öğrenin, check in görevlisi "hangi uçak" diye sorduğunda direkt sefer numarasını söyleyin, havanız olsun.

    - bagajınızı burada vereceksiniz, uçağa sokacağınız eşyalar yanınızda kalacak, bu noktadan sonra yanınızda bulundurmanız gereken bir şey varsa bavulda bırakmayın. daha önce söylediğim gibi bagajın bir ağırlık sınırı var.

    - oturacağınız koltuk burada ayarlanacağı için birden fazla kişi uçacaksanız, aynı masaya gitmeniz ve birlikte check in yapmanız gerekir. farklı masalara giderseniz birbirinden uzak koltuklara düşebilirisiniz.

    - süper bir tüyo, acil çıkış kapısının yanındaki koltukla bu koltuğun önündeki koltuk arasında diğer yerlere göre daha uzun mesafe vardır. thy, lufthansa, klm gibi şirketlerde pek fark etmez ama koltukların sıkışık biçimde yerleştirildiği ucuz hava yolu firmalarıyla uçuyorsanız, acil çıkış kapısı sırasındaki koltuğu özellikle isteyin. ayaklarınızı rahatça uzatırsınız. özellikle uzun uçuşlarda millet sıkışık biçimde otururken rahat edersiniz. ryan air gibi dolmuş tarzı çalışan über ucuz hava yolu şirketlerinde acil çıkış sırasına oturmak için ekstra para ödemeniz gerekebilir. bazı havayolu şirketleri online check in yöntemine geçti, oturacağınız koltuğu online check in sırasında ya da bileti alırken yapabiliyorsunuz. bu şekilde uçan firmalarda da acil çıkış sırasını tercih edebilirisiniz.

    - uçağa 100ml den fazla sıvı almak yasak olduğu için su dahil içeceklerinizi ve parfüm, traş köpüğü vs. eşyalarınızı bavulda bırakmanız gerekiyor. yanınızdaki eşyalar arasında 100mlden fazla sıvı bulunmamalı (gitti güzelim şaraplar)

    ikinci güvenlik kontrolü:
    - bu noktadan uçağa binebileceğiniz kapıların bulunduğu alana geçiyorsunuz. bu kapıyı bir kez geçerseniz -özellikle uluslar arası uçuşlar için- geri dönmeniz biraz uğraştırıcı olabiliyor. sizi uğurlamak için yanınızda gelenler bu noktada ayrılmak zorunda. kontrol sırasında kimliğinizi yanınızda bulundurun. uluslar arası uçuş kısmına giriyorsanız pasaport kontrolü burada yapılacak.

    - ilk güvenlik kontrolündeki kurallar burada da geçerli, dedektörler biraz daha hassas olabilir.

    uçağa biniş:
    - ikinci güvenlik kontrolünden sonra uçağı bekleyeceğiniz yere geliyorsunuz. bekliyorsunuz.

    - uluslar arası uçuşlar tarafındaysanız duty free kısmında alış veriş yapabilirsiniz. duty free 100ml den fazla sıvı alıp bunu uçağa sokabilirsiniz.
    kalifiye balta sapi'ndan gelen ekleme: duty free'den alınacak içkilere de limit var ülkesine göre. ayrıca duty free'den aldığınız içkiler özel kapalı torbada olmak zorunda. torbanın ağzını yırtarsanız uçağa almayabiliyorlar. türkiye'de belki ikna edebilirsiniz ama yurtdışında gül gibi içkileri bırakırsınız. bildiğim kadarıyla duty free'ler ikinci torba vermiyorlar

    - buraya kadar gelip de uçağı kaçırmayın.
    ···
   tümünü göster