1. 1.
    +7
    Beyler gece gece panpalarıma biraz bilgi aşılamak istedim. 1 asırı geçmiş bir moda akımının yani kot pantolonun nasıl ve ne amaçla icat edildiğini anlatacağım.

    kot pantolonun icadı 1800 lü yıllara dayanıyor beyler. zamanında amerika da altın çılgınlığı başlamıştı dünyanın her yerinden göç edip altın aramaya gidiyorlardı ve insanlar kısa yoldan küçük bir yatırımlarını büyük miktarlara çevirmenin bir nevi hem kısa ve hemde biraz zahmetli yolu olan altın çıkarma-bulma işleri için göç ediyorlardı . o altın bulma olayı öncesi kasaba 800 kişilik bir nüfusa sahipken altından sonra 4-5 sene içerisinde nüfus 30000 lere ulaşmıştı bu kısa zamanda bu kadar nüfus katlayan nadir olaylardan birisidir neyse asıl konuya döneyim. bu nüfus artışı sayesinde haliyle fırsatçılara gün doğmuştu. nasıl mı? şöyle kazı kazmak için kazma olsun altını kumdan ayıklamak için büyük geniş tabağa benzer aletler olsun bir kısımda bunun sayesinde zengin olmuştur.

    ama asıl önemli olan ise birisinin aklına gelecekti. insanlar altın bulurken gününün bir çoğunu yerde diz kapaklarının üzerinde çömelerek kazı yaparak geçirirlerdi. buda diz kapaklarının sürekli aşınmasına ve pantolonlarının sürekli eskimesine neden olurdu. nede olsa kumaş ve benzeri türden elbiselerdi. bunu gören ve aynı zamanda bol para kazanacağını düşünen zamanında almanya dan göç etmiş levi strauss ilk önce çadır kumaşından pantolonlar yaparak diz kapaklarında ki aşınmayı gidermiş daha sağlam pantolonlar üretmiştir ama zamanla gelen, hantal oluşu çok sert oluşu gibi şikayetlerle levi strauss u başka bir kumaş bulmaya yönlendirmiştir. bu kumaş ise kot kumaşıolmuştur. ve bunu bir terzi ile bulmuştur ve kim olduğu belli değildir. ve altın bulan halka satmıştır. herkes çok memnundur.

    memnundur ki 1800 lü yıllardan günümüze gelen tek moda akımıdır. Levi strauss sonra Levi's şirketini kurar ve öldükten sonrada şirketini yeğenlerine bırakır.

    zahmet edip okuduysanız ne mutlu size panpalar.
    ···
   tümünü göster