1. 1.
    +2
    beyler birkaç sene önce 3 ayda aşağı yukarı 9 kilo verdim ve bir daha da almadım (arada 1-2 kilo alıp veriyorum) ayrıca vücudum çok fit hale geldi. beslenme uzmanı ya da profesyonel sporcu değilim ama çok temel ve etkili şeyler söyleyeceklerim. belki yardımı dokunur.

    ilgilenen olursa paylaşayım.

    edit: beyler okumadan önce bir uyarı @19'da sahipsizpic panpamız şöyle demiş:

    güzel kardeşim bu dediklerinin %80 civarını yaptım ben kiloda verdim bir hastalık için doktora gittim test cart curt bir sürü şeyler her neyse işte doktor bana o verdiğin kilo değil toksin eğer böyle kilo vermeye devam edersen sinirlerin körelir hiç bir şey hissedemezsin dedi bende yarı yarıya yapmaya başladım ekmek yemem zaten çay kahve vs şekerli içmem eksi ayran tecihimdir daha çok

    dediğim gibi beslenme uzmanı değilim sadece kendimden hareketle bir şeyler paylaştım, dikkatli olmak lazım.

    • **

    beyler öncelikle kendimde ve çevrede gördüğüm kadarıyla bu işler büyük ölçüde genetik faktörlerle ilgili. onun için belirtmek isterim ki ben hiçbir zaman şişman olmadım, ailemde de öyle çok kilolu kimse yok. kilo verdiğim dönemde her zamankinden 3-4 kilo fazlaydım ama kilo vermek için değil daha fit olayım diye spora başladım.

    spor kısmından başlayayım:

    + her gün 1-1,5 saat yüzdüm beyler. çok uzak olmadığı sürece de gideceğim her yere yürüyerek gitmeyi tercih ettim ve asansör kullanmadım.

    beslenmeye gelelim:

    + beyler her evin kendine özgü beeslenme alışkanlıkları oluyor. bizim evde yemeklerde tuz çok az kullanılır, çayda, kahvede şeker kullanılmaz ama -ekmek şeklinde olmasa da- çok karbonhidrat tüketilir. ben bildim bileli böyledir. ben o 3 ay boyunca şekersiz çay kahve içtim ki bence kilo vermemi etkileyen şeylerden biriydi, hala şekersiz içiyorum. dediğim gibi tuz zaten çok az tüketiyordum. çörektir börektir onları da abartmadan yiyorum.

    + ekmek olayı biliyorum ki biraz sıkıntılı. açıkçası kahvatlıda ekmek olmadan olmaz. dolayısıyla kahvaltıda her zaman 2-3 dilim ekmek yiyorum ama öğle ve akşam yemeklerinde (özellikle akşam yemeklerinde) hiç ekmek yemiyorum.

    + metabolizmayı hızlandırmak önemli. bu yüzden bol bol su içmek lazım. özellikle yemeğe oturmadan bir yarım saat önce bol bol su için beyler hem metabolizmanız hızlanır hem de yemeğe oturduğunuzda tok hissedersiniz; masadan daha az yemek yiyip kalkarsınız.

    + daha ağır yemekleri öğlenki öğünlerinizde tüketmeye çalışın. akşama doğru metabolizmanız yavaşlayacağından öğlen yediğinizi eritmeniz daha kolay olacaktır.

    + yeşil çay içmek de çok etkili. kilo vermemi sağlayan diğer önemli noktalardan biriydi yeşil çay. günde 3 bardak yemeklerden sonra içiyordum.

    + abur cubur severim ama çok tüketmemeye çalışıyorum. bunu azaltacaksınız beyler başka yolu yok. bir de doktor bir tanıdığım canım çok istediğinde abur cubur yerine yer fıstığı yememi önermişti. deneyebilirsiniz.

    + bana sorarsanız doyma olayı biraz da pgibolojik. 'ekmek yemeden doymam' 'bu kadarcıkla doymam' diye kendinizi şartlamayın panpslar. daha az yemeye çalışın muhtemelen gözümüz doymadığı için daha çok yiyoruz. bir de mesela çok kalorili şeyleri yemeden önce bir durun 2-3 saniye düşünün gerçekten buna ihtiyacım var mı diye ya da bir tabak daha yemek almadan önce.

    + şeker konusu da çok sıkıntılı beyler. çayda, kahvede şekeri bırakınca ilk 1 hafta bu ne lan bu içilir mi diyorsunuz, ikinci hafta tamamen alışmış oluyorsunuz 1 ayın sonunda yanlışıkla şekerli çay, kahve içseniz mideniz bulanıyor. hiç abartmıyorum.

    + beyler olaya rejim olarak bakmamak lazım onu fark ettim. beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz lazım. türkiye'de yaşamanın, türk olmanın verdiği çok temel ve çoğu zararlı beslenme alışkanlıklarımız var malesef. bana sorarsanız rejim yapıyorum diye düşünmeden, hayatınız boyunca geçerli olacak şekilde yapmanız gereken değişiklikler bunlar . kesinlikle garantisini verebilirim ki sağlıklı beslenince çok daha iyi hisseddceksiniz.

    + geç yemek yemeyin panpalar. bu çok önemli. baktınız çok acıktınız süt için, yoğurt yiyin.

    + uyku düzeni de önemli panpalar. bunun direkt olarak kiloyu etkilediğiyle ilgili de bir şey okumuştum çok uyku kilonuz için iyi değil. zaten erken yatar erken kalkarsanız gecenin bir vakti acıkıp yemek yeme ihtiyacı da hissetmezsiniz.

    + yemek yeme saatlerini de düzenli tutmaya çalışın beyler. aşağı yukarı her gün aynı saatlerde yemeye çalışın.

    şimdilik aklıma gelenler bunlar panpalar aklıma gelen olursa eklerim. umarım işinize yarar.

    edit: beyler alkol :( içkiler çok kalorili oluyor alkolü azaltmak lazım. bu arada en düşük kalori cinde sanırım.

    + doğal beslenmek önemli. işlenmiş gıda yerine doğalları tercih edilebilir. örneğin tatlı olarak çikolatalı gofret yerine meyve tercih etmek, yukarıda bahsettiğim gibi cips yerine yer fıstığı yemek gibi.
    ···
   tümünü göster