/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 26.
    0
    imamları camiye kapatır devlet yönetiminden uzaklaştırırdım
    ···
  2. 27.
    0
    En başta her padişah gibi Yeniçeri olayını kaldırırdım daha fazla toprak feth etmezdim elimdeki olan yerleri değerlendirirdim ticarete ve eğitime çok önem verirdim dini karıştırmaya çalışanlari ve cemaatci tayfalari acimam asardım Avrupa'daki bilim insanlarını kiralık olarak getirttirirdim belli bi ücret ve zamanla öğrencilere ders verdirttirirdim. Baktim bunlari yapamıyorum yenicerilere verirdim paraya gibsinler avrupayi daha napayim aq
    ···
  3. 28.
    0
    Askeriyeyi yeniden yapilandiririm. Yeniceri'ler durmadan savas istiyor, savas para demek ve ne olursa olsun kadar para yok. O yüzden onların gucunu orduda düşürmek gerek.

    O yüzden sinirlari artık çizer ve artik 'agresif' bir savas pesinde koşmam. Sadece Kafkaslarda ve orta Asya'daki durumla ciddi el atarım. Rusya oraları bedava aldi resmen, onu engellemek en büyük misyondur. Onun yüzünden saglam bir AltınOrdu devleti yeniden kurulmalı kuzeyde. Bir numaralı dusman Avusturya degil Rusya onun farkına varamadı Osmanli.

    Donanmayi düzeltirim. Askeri teknoloji tabii onemli bu hususta. O yüzden bazı dini alimlerin sesini kesmek gerek, çünkü bu gelişmeleri onlar engel olur. Universiteleri rönesansin sunduğu özgürlük seviyeleri getiririm.

    Medreselerde Türkçe dili bir numaralı ders olur tum imparatorlukta. Kuzey Afrikadan, Balkan'lara herkesin anadili Türkçe olmalı.

    Amerika'yi keşfetmek çok zor olur coğrafi zorluklar yüzünden. Donanma akdeniz'i geçip, Ispanya'yi gecmesi lazim. O donem imkansıza yakin bir macera. O yüzden Hindistan ve Asya Pasifiki keşfetmek daha mantıklı. Oraya ilk dalmak icin onemli bir firsat. Gercekte Kanuni biraz denedi ama zorlamadı.

    Bilgi akisi onemli. Hindistan'a mi gitti donanma? ozaman orada ne var? kim var? ne yapıyorlar? coğrafi olarak nasil? hangi taslar var? Afrika'nin güneyinde neler var? Bilgi bilgi bilgi. Kitap'lar yazılır. Osmanli kaşifler bolca olur.

    Tabii bunları yapmaya kalksam darbe olur.
    ···
    1. 1.
      0
      Senden adam olur bin helalll
      ···
  4. 29.
    0
    Eğitim ve bilim üzerine reformlar yapıp yabancıları da asimile ederdim.
    ···
  5. 30.
    -1
    Bu niye trendde amk
    ···
  6. 31.
    0
    ilk iş olarak biz müslümanız mantığını geçerdim( tabi müslümanız ama devlet yönetimi baika bi kpnu) sonra azınlıklara hoşgörü göstermezdim. Sonra hristiyanları giberdim dağılmalarını sağlardım ki ilerde toplanamasın oçlar
    ···
    1. 1.
      0
      Tahttan indirilecek rezzz
      ···
  7. 32.
    0
    Hindistan'a girerdim
    ···
  8. 33.
    0
    Turkleri birlestirdim amk hic padishin aklina gelmemis mi amq slavlar sanki dusunce vurmucak
    ···
  9. 34.
    0
    Afrikalıların madenlerini sömürürüm
    ···
  10. 35.
    0
    1699da tatli şey karlofça namı diğer osmanligottenaliyor.mp4 imzalanıyor 1599 falan de daha mantıklı olurdu öptüm kıps
    ···
  11. 36.
    0
    Liseli avi
    ···
  12. 37.
    -1
    Güzel çalmışsın
    ···
  13. 38.
    0
    Kapitülasyonlar kalkardı kesinlikle
    ···
  14. 39.
    0
    Çok büyük bir casusluk sistemi kurardım, avrupanın her şehrine yerleştirir avrupayı içeriden fethetme taktiğine yürürdüm. sınırlarımızı da kale üstüne kale ile donatırdım.
    ···
  15. 40.
    0
    Haremde her gün gibisirdim
    ···